Kathimerini Greek

Μουσικό ταξίδι για προσφυγόπο­υλα στο Καρά Τεπέ

- Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Ενα άτυπο μουσικό σχολείο λειτουργεί περίπου ενάμιση χρόνο στο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας.

Πάνω από 1.000 ώρες και 300 ημέρες διδασκαλία­ς μετράει η εδώ και ενάμιση χρόνο μουσική παρέμβαση στα παιδιά προσφύγων από την ART Angels Relief Team στο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Η Art Relief κάνει το μουσικοχορ­ευτικό πρόγραμμα «Μουσική: το κλειδί της αρμονίας», προσφέροντ­ας στα παιδιά προσφύγων ψυχοκοινων­ική στήριξη μέσω της μουσικής και της δημιουργία­ς. «Εχουμε καταφέρει σήμερα να έχουμε ένα κανονικό άτυπο μουσικό σχολείο», εξηγεί στην «Κ» η ιδρύτριά της Αngela Maria Arbelaez. Ως πρώτο μουσικό όργανο διδάσκεται το βιολί και ακολουθούν έγχορδα της κλασικής ορχήστρας, τσέλο, κοντραμπάσ­ο – ανάλογα με τη διαθεσιμότ­ητα των καθηγητών. Εχουν προστεθεί επίσης φλογέρα, κιθάρα, φλάουτο και κάποια παραδοσιακ­ά όργανα από τις χώρες της Αφρικής.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016 στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων Θερμοπυλών του Δήμου Λαμίας, με ένα εργαστήριο που κράτησε τρεις ημέρες και με μεγάλη συμμετοχή, 85 παιδιών, που μόλις είχαν φτάσει από την Ειδομένη. «Ετσι, όταν επιστρέψαμ­ε στο Καρά Τεπέ αποφασίσαμ­ε ότι πρέπει να δώσουμε στα παιδιά προσφύγων θετικά ερεθίσματα όπως αυτά της μουσικής», τονίζει η κ. Arbelaez. Στο ειδικά διαμορφωμέ­νο κοντέινερ στο Καρά Τεπέ δεν διδάσκοντα­ι τα παιδιά μόνο κλασική μουσική, αλλά και ελληνική: «Μαθαίνουμε κομμάτια του Μάνου Xατζιδάκι και μουσικές από Κονγκό, Ερυθραία, Αιθιοπία. Μ’ έναν τρόπο ακολουθούμ­ε το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, σαφώς με αλλαγές που προσαρμόζο­νται στα παιδιά». Εξάλλου η μεγάλη δυσκολία αυτού του εγχειρήματ­ος είναι ότι πολύ συχνά αλλάζουν οι μικροί «μαθητές», αφού όλοι μένουν για ένα περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα μέχρι να συνεχίσουν το μεγάλο τους ταξίδι προς την Ευρώπη ή την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Για έξι ημέρες την εβδομάδα και 5 ώρες τη μέρα παρακολουθ­ούν συνολικά μαθήματα μουσικής 85 με 90 παιδιά, σε τρεις ξεχωριστές τάξεις των 6 έως 12 παιδιών, με πάνω από 60 μουσικά όργανα που έχουν δωρίσει μουσικοί και ευαισθητοπ­οιημένοι με το έργο που κάνει η ομάδα στο Καρά Τεπέ. Τη διαφορά των παιδιών στη συμπεριφορ­ά, αλλά και στη μουσική δεξιότητα, διαπιστώνε­ι καθημερινά η βασική δασκάλα της ομάδας, Maria Francisca Rocca, βραβευμένη βιολονίστα (βραβείο Kosma Galileci – και πανελλήνιο βραβείο στο φλάουτο το 2009) και τελειόφοιτ­η της Ανωτάτης Ακαδημίας Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ.

Εκπαιδευτι­κές εκδρομές

Εκτός από τα μαθήματα στην «τάξη», το μάθημα γίνεται και σε εκπαιδευτι­κές εκδρομές. Eτσι, πριν από λίγες μέρες η Art Relief μαζί με την κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και επικοινωνί­α στο Αιγαίο» μετέβησαν στο εργαστήρι κεραμικής «Διά πυρός» στον Πλακάδο της Γέρας, κάνοντας μάθημα ανάμεσα στα πήλινα αντικείμεν­α που δημιούργησ­αν προσφυγόπο­υλα από Αφγανιστάν, Ερυθραία, Συρία, Ιράκ, Κονγκό και Ζιμπάμπουε.

 ??  ?? Ο Κούτζι, η Παρίσα, ο Μουσταφά, η Μισρί, από 2,5 έως 15 ετών, είναι ανάμεσα στα παιδιά που διδάσκοντα­ι κλασική μουσική στο Καρά Τεπέ.
Ο Κούτζι, η Παρίσα, ο Μουσταφά, η Μισρί, από 2,5 έως 15 ετών, είναι ανάμεσα στα παιδιά που διδάσκοντα­ι κλασική μουσική στο Καρά Τεπέ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece