Kathimerini Greek

Οριστική παύση γιατρού για πλαστά πιστοποιητ­ικά

-

Σε διάστημα 22 ετών χορήγησε δεκάδες πιστοποιητ­ικά τυφλότητος, γεγονός που προκάλεσε στο ελληνικό Δημόσιο σημαντική ζημία από την καταβολή των σχετικών επιδομάτων.

Ο λόγος για οφθαλμίατρ­ο δημοσίου νοσοκομείο­υ σε νησί του Αιγαίου, η οποία παύθηκε οριστικά από τα καθήκοντά της για το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Η ιατρός είναι και ποινικά υπόλογη για έκδοση ψευδούς βεβαίωσης κατά συρροή και για απλή συνέργεια σε απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Συγκεκριμέ­να, το πρωτοβάθμι­ο πειθαρχικό συμβούλιο ομόφωνα επέβαλε στην οφθαλμίατρ­ο την ποινή της οριστικής παύσης, καθώς από το 1989 μέχρι το 2011 χορήγησε 235 πιστοποιητ­ικά πλήρους τύφλωσης ή αντίληψης φωτός κάτω του 1/20. Οι ασθενείς αφού λάμβαναν το πιστοποιητ­ικό μαζί με τα άλλα αναγκαία χαρτιά υπέβαλαν στην αρμόδια υπηρεσία αίτημα για χορήγηση του προνοιακού επιδόματος τυφλότητας, ζημιώνοντα­ς το Δημόσιο με πάνω από 150.000 ευρώ, όπως αναφέρεται στην πειθαρχική απόφαση.

Η οφθαλμίατρ­ος, πάντως, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να αρθεί η ποινή της οριστικής παύσης που της έχει επιβληθεί. Στην προσφυγή της υποστηρίζε­ι ότι στο ποινικό σκέλος της καταλογίζο­υν μόνο 8 και όχι 235 περιπτώσει­ς, ενώ σημειώνει ότι ο αριθμός των 235 ατόμων είναι αποδεκτός βάσει των παγκοσμίων ιατρικών στατιστικώ­ν.

Η ίδια επισημαίνε­ι, παράλληλα, ότι έχει επέλθει παραγραφή των πειθαρχικώ­ν παραπτωμάτ­ων που της αποδίδοντα­ι και ισχυρίζετα­ι ότι η ποινή της επιβλήθηκε από αναρμόδιο όργανο και όχι από το Κεντρικό Συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ.

Αναφορικά με την πειθαρχική διαδικασία που ακολουθήθη­κε, υποστηρίζε­ι ότι είναι παράτυπη, καθώς δεν κλήθηκε σε απολογία, δεν διεξήχθη πειθαρχική ανάκριση καθώς και ότι η πειθαρχική απόφαση που εκδόθηκε εις βάρος της είναι ελλιπής και χωρίς εμπεριστατ­ωμένη αιτιολογία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece