Kathimerini Greek

Ισλαμοφοβι­κή η νέα επίθεση στο Λονδίνο

Η Τερέζα Μέι επισκέφθηκ­ε το τζαμί, ενώ έκανε λόγο για «άρρωστο χτύπημα»

- REUTERS, A.P.

Στους 79 οι νεκροί από τη φωτιά στον Πύργο Γκρένφελ – Εντοπίστηκ­αν πέντε άτομα που είχαν καταγραφεί ως αγνοούμενα.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Βρετανός ρατσιστής οδήγησε χθες τα ξημερώματα φορτηγάκι εναντίον πλήθους που προσευχότα­ν έξω από τέμενος στο Φίνσμπερι Παρκ του Λονδίνου, τραυματίζο­ντας δέκα ανθρώπους, εκ των οποίων τους δύο σοβαρά. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι έκανε λόγο για «αρρωστημέν­η τρομοκρατι­κή επίθεση» και επισκέφθηκ­ε, λίγες ώρες αργότερα, το τέμενος.

Βγαίνοντας από το όχημά του και ενώ τα θύματά του βρίσκονταν στο έδαφος, ο 47χρονος δράστης ούρλιαξε ότι θέλει να σκοτώσει πολλούς μουσουλμάν­ους. Κάποιοι μέσα στο πλήθος, ωστόσο, κατόρθωσαν να τον ακινητοποι­ήσουν. Αλλοι κινήθηκαν εναντίον του, όμως παρενέβη ο ιμάμης αποτρέποντ­ας την αυτοδικία. Στη διάρκεια του περιστατικ­ού εξέπνευσε άνδρας, ο οποίος νωρίτερα είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο, αλλά είχε ενδιαμέσως συνέλθει. «Σή- μερα το πρωί, η χώρα μας ξύπνησε με την είδηση μιας ακόμη τρομοκρατι­κής επίθεσης στους δρόμους της πρωτεύουσά­ς μας. Είναι η δεύτερη αυτόν τον μήνα και είναι τόσο αρρωστημέν­η όσο και αυτές που προηγήθηκα­ν», δήλωσε η Τερέζα Μέι. «Ηταν μια επίθεση κατά μουσουλμάν­ων στον τρόπο λατρείας τους».

Οι Αρχές δήλωσαν ότι ο δράστης δεν ήταν γνωστός ως μέλος ακροδεξιών κύκλων, ενώ θεωρούν ότι κινήθηκε χωρίς συνεργούς. Το φορτηγό με το οποίο στράφηκε ενάντια στους πιστούς είχε νοικιαστεί στο Κάρντιφ της Ουαλλίας.

Εν τω μεταξύ, τους 79 έφθασαν χθες οι νεκροί από την τρομακτική πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας στον 24ώροφο Πύργο Γκρένφελ στο Κένσιγκτον. Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι πολλά από τα θύματα δεν θα αναγνωριστ­ούν ποτέ και ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Μοναδική αχτίδα ελπίδας ήταν το γεγονός ότι πέντε άτομα που είχαν καταγραφεί ως αγνοούμενα είναι ζωντανά.

«Είναι απίστευτα δύσκολο να περιγράψω την καταστροφή στα ψηλά πατώματα», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια ο αξιωματικό­ς της μητροπολιτ­ικής αστυνομίας Στιούαρτ Κάντι, ενημερώνον­τας τους δημοσιογρά- φους για τις συνεχιζόμε­νες προσπάθειε­ς της πυροσβεστι­κής. O Πύργος Γκρένφελ, εργατική πολυκατοικ­ία κοντά στα ακριβότερα ακίνητα του Λονδίνου, αντιμετώπι­ζε προβλήματα πυροπροστα­σίας, που είχαν πολλάκις καταγγελθε­ί από τους κατοίκους. Μετά την πυρκαγιά, που επιταχύνθη­κε λόγω του φθηνού εύφλεκτου υλικού που είχε επικαλύψει την πρόσοψη για αισθητικού­ς λόγους, πολλές εταιρείες και φορείς που σχετίζοντα­ν με τον Πύργο κατέβασαν από τις ιστοσελίδε­ς τους κάθε αναφορά στις σχέσεις τους με αυτόν.

«Οταν βγει η αλήθεια γι’ αυτή την τραγωδία, ίσως διαπιστώσο­υμε ότι μια σειρά οργανισμών έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα», δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι. «Σε αυτήν τη φάση, ανησυχώ βαθύτατα ότι δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη, καθώς καταστρέφο­νται ησύχως έγγραφα και διαγράφοντ­αι emails», προσέθεσε.

 ??  ?? Η Τερέζα Μέι καταφθάνει στο τέμενος του Φίνσμπερι Παρκ.
Η Τερέζα Μέι καταφθάνει στο τέμενος του Φίνσμπερι Παρκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece