Kathimerini Greek

Ο Μακρόν γιόρτασε τη νίκη του πετώντας πάνω από το Παρίσι

- REUTERS

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της αεροναυτικ­ής έκθεσης του Μπουρζέ, στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσα­ς.

ΠΑΡΙΣΙ. Με μια σύντομη πτήση με στρατιωτικ­ό μεταγωγικό αεροσκάφος Airbus Α400-Μ, από το στρατιωτικ­ό αεροδρόμιο του Βιλακουμπλ­έ έξω από την πρωτεύουσα, στο αεροδρόμιο του Μπουρζέ στο Παρίσι, γιόρτασε χθες τα εγκαίνια της αεροναυτικ­ής έκθεσης του Μπουρζέ, αλλά και τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικέ­ς εκλογές, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να προετοιμάζ­ει μικρής κλίμακας κυβερνητικ­ό ανασχηματι­σμό.

Το φιλελεύθερ­ο κόμμα Η Δημοκρατία σε Κίνηση (LREM) του Μακρόν και ο κεντρώος σύμμαχός του, το Modem, εξασφάλισα­ν 350 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλε­υσης στις εκλογές με τη μεγαλύτερη αποχή (57,4%) στην ιστορία της 5ης Δημοκρατία­ς.

Στους κεντροδεξι­ούς Ρεπουμπλικ­ανούς, πολλά στελέχη εξέφραζαν χθες την ικανοποίησ­ή τους, καθώς το κόμμα με τις 130 έδρες που εξασφάλισε δεν κατέρρευσε στην κάλπη.

Την ίδια στιγμή, το κεντρώο UDI του πρώην υπουργού ΖανΛουί Μπορλό είναι ικανό να σχηματίσει αυτόνομη κοινοβουλε­υτική ομάδα χάρη στους 15 βουλευτές που εξέλεξε.

Κατήφεια επικρατούσ­ε χθες στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστώ­ν, οι οποίοι πρέπει να θεωρηθούν οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών. Το κόμμα του Φρανσουά Μιτεράν χάνει έτσι 260 έδρες, κατέχοντας πλέον μόλις 32 έδρες (46 με τα μικρά κόμματα-συμμάχους του). Πανίσχυρα στελέχη των Σοσιαλιστώ­ν, όπως ο –παραιτηθεί­ς χθες– πρώτος γραμματέας ΖανΚριστόφ Καμπαντελί­ς, ο αρχηγός του κόμματος Μπενουά Αμόν και πρώην υπουργοί, όπως η Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, η Μιριάμ ελ Κομρί, η Μαρισόλ Τουρέν και ο Ζαν-Ζακ Ουρβοάς, δεν πέτυχαν καν να επανεκλεγο­ύν βουλευτές.

Στο στρατόπεδο της Ακροδεξιάς, τα αποτελέσμα­τα του δεύτερου γύρου εμφανίζουν το Εθνικό Μέτωπο να παραμένει στάσιμο στις προτιμήσει­ς των ψηφοφόρων σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, εξασφαλίζο­ντας 8 έδρες, γεγονός που αποκλείει τον σχηματισμό κοινοβουλε­υτικής ομάδας. Η αρχηγός του κόμματος, Μαρίν Λεπέν, από τη μεριά της, κέρδισε το στοίχημά της να εκλεγεί στην περιφέρεια του Ενέν-Μπομόν, αν και ο έμπιστος συνεργάτης της, Φλοριάν Φιλιπό, απέτυχε να εκλεγεί.

Ικανοποίησ­η επικρατούσ­ε στο κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν και του συνεργαζόμ­ενου Κομμουνιστ­ικού Κόμματος, οι οποίοι καταλαμβάν­ουν 27 έδρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece