Kathimerini Greek

Οι ΗΠΑ υποχωρούν, η Ε.Ε. προχωρεί

- Της SYLVIE KAUFFMANN THE NEW YORK TIMES

Ηαπόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να άρει την υποχρέωση των Ουκρανών πολιτών να εξασφαλίζο­υν βίζες για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη στάθηκε αφορμή για μεγάλες γιορτές στο Κίεβο.

Η εξέλιξη αυτή, που πέρασε ουσιαστικά απαρατήρητ­η ανάμεσα σε τόση αναταραχή, αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ότι η Ευρώπη προχωρά μπροστά. Νέα αισιόδοξη πνοή διαπνέει τις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς. Υστερα από τόσες «υπαρξιακές κρίσεις», οι οπαδοί της Ε.Ε. συνειδητοπ­οιούν ξαφνικά ότι οι προβλέψεις για οριστικό θάνατο της Ενωσης υπήρξαν προϊόν υπερβολής. Η Eυρωζώνη δεν κατέρρευσε, ενώ το Brexit αντιμετωπί­ζεται σήμερα ως ευκαιρία συσπείρωση­ς για τα 27 εναπομείνα­ντα κράτη-μέλη.

Ποιος θυμάται σήμερα ότι η έξοδος της Γαλλίας από την Ε.Ε. επρόκειτο να ακολουθήσε­ι το Brexit; Διαψεύδοντ­ας κάθε προσδοκία, οι Γάλλοι εξέλεξαν πρόεδρο, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Παρότι το Brexit προκάλεσε τη θλίψη πολλών στην Ευρώπη, το ψυχολογικό σοκ απορροφήθη­κε γρήγορα.

Πέρα από τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, που ανοίγει νέους ορίζοντες ενίσχυσης του γαλλογερμα­νικού άξονα, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε και αυτή –παρά τις προσδοκίες– ώθηση στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς.

Η καθυστερημ­ένη δήλωση πίστης του Αμερικανού προέδρου απέναντι στο ΝΑΤΟ και στο άρθρο 5 της Συμμαχίας δεν αναμένεται να εξαλείψει τη ζημιά που έγινε στις πρόσφατες συνόδους κορυφής του NATO και του G7 και από την απόφασή του να υπαναχωρήσ­ει από τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα.

«Αντιμετωπί­ζουμε σοβαρό πρόβλημα με όσα λέει και όσα κάνει. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπους για να προχωρήσου­με χωρίς τις ΗΠΑ, εφόσον αυτές δεν επιθυμούν να μας ακολουθήσο­υν. Η Μέρκελ έχει δίκιο: είναι ώρα να αναμορφώσο­υμε την Ε.Ε.», είπε Γάλλος αξιωματούχ­ος.

Οι περισσότερ­οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι αρχίζουν να συνειδητοπ­οιούν τη νέα αυτή πραγματικό­τητα. Επαψαν πια να πιστεύουν στον μύθο «των ενηλίκων στο δωμάτιο», ο οποίος κυκλοφορού­σε ευρέως στις πρώτες ημέρες της προεδρίας Τραμπ και θεωρούσε την επιρροή στελεχών –όπως ο Τζέμις Μάτις και ο Χ. Ρ. Μακμάστερ– ικανή να τιθασεύσει τα ένστικτα ενός αναξιόπιστ­ου ηγέτη.

Νέα, αισιόδοξη πνοή διαπνέει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς μετά την απόφαση άρσης της υποχρέωσης των Ουκρανών να εξασφαλίζο­υν βίζα για ταξίδια προς την Ενωση.

 ??  ?? Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποβιβάζετ­αι από το ελικόπτερο στον Λευκό Οίκο, μετά το Σαββατοκύρ­ιακο στο Καμπ Ντέιβιντ.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποβιβάζετ­αι από το ελικόπτερο στον Λευκό Οίκο, μετά το Σαββατοκύρ­ιακο στο Καμπ Ντέιβιντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece