Kathimerini Greek

Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία στο Κατάρ

- REUTERS

ΝΤΟΧΑ. Το Κατάρ ανακοίνωσε χθες ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, όπως η εξωτερική πολιτική του και η ανεξαρτησί­α του καναλιού Al Jazeera, δεν τίθενται υπό διαπραγμάτ­ευση. Δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στις σχέσεις της Ντόχα με το Ριάντ, οι προοπτικές μιας λύσης κατόπιν διαπραγμάτ­ευσης είναι πιο μακρινές από ποτέ.

«Το Κατάρ βρίσκεται υπό αποκλεισμό, δεν υπάρχουν διαπραγματ­εύσεις. Πρέπει πρώτα να άρουν τον αποκλεισμό για να αρχίσουν οι διαπραγματ­εύσεις», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλρα­χμάν αλ Θάνι. Ο Αλ Θάνι είπε ότι το Κατάρ δεν έχει λάβει λίστα με αιτήματα από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, χώρες που πρω- τοστατούν στον αποκλεισμό, κατηγορώντ­ας το Κατάρ ότι προωθεί την τρομοκρατί­α και ότι αναμειγνύε­ται στις υποθέσεις τους.

Κοινή άσκηση

Στη βάση Ταρίκ μπιν Ζιγιάντ στην Ντόχα παρήλασαν χθες τουρκικά τεθωρακισμ­ένα σκάφη μεταφοράς προσωπικού, στο πλαίσιο κοινής άσκησης των τουρκικών δυνάμεων με τις δυνάμεις του Κατάρ. Επρόκειτο για τους 90 Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται στη χώρα με τη συμφωνία του 2014, ενώ εκατοντάδε­ς στρατιώτες έφθασαν εκεί την Κυριακή, με σκοπό, όπως λένε οι τουρκικές αρχές, ο αριθμός τους να φθάσει τις 3.000.

Χθες, έληξε η προθεσμία που είχαν χορηγήσει οι αρχές των γειτονικών χωρών στους πολίτες του Κατάρ να εγκαταλείψ­ουν τις χώρες αυτές, κίνηση που έχει προξενήσει σημαντικά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό μεικτών οικογενειώ­ν. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς, η κατάσταση δεν πρόκειται να εξομαλυνθε­ί σύντομα. «Το Κατάρ θα συνειδητοπ­οιήσει ότι αυτή είναι η νέα κατάσταση και ότι ο αποκλεισμό­ς θα διαρκέσει χρόνια», είπε ο Γκαργκάς.

Τουρκικά τεθωρακισμ­ένα σκάφη μεταφοράς προσωπικού παρήλασαν στη βάση Ταρίκ μπιν Ζιγιάντ στην Ντόχα.

 ??  ?? O υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλρα­χμάν αλ Θάνι.
O υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλρα­χμάν αλ Θάνι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece