Kathimerini Greek

Νέο ελπιδοφόρο τεστ για καρκίνο

Θα μπορεί να βοηθάει τους γιατρούς να επιλέγουν θεραπεία για τον προστάτη

- REUTERS

Απλή εξέταση αίματος, την οποία δημιούργησ­ε επιστημονι­κή ομάδα, αποδεικνύε­ται ικανή να μεταμορφώσ­ει τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη σε προχωρημέν­ο στάδιο, βοηθώντας να παραταθεί η ζωή των ασθενών ή ακόμη και να σωθούν πολλοί από αυτούς.

Η εξέταση, την οποία ανέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτο­υ Καρκινικών Ερευνών (IRC) του Λονδίνου, επιλέγει ποιοι άνδρες είναι κατάλληλοι να λάβουν τη φαρμακευτι­κή ουσία olaparib, η οποία διακόπτει την ανασύσταση ασθενών κυττάρων.

Η νέα εξέταση, που αποτελεί «υγρή βιοψία» (λιγότερο παρεμβατικ­ή από ό,τι η βιοψία ιστών), εντοπίζει επίσης τα πρώτα σημάδια αντίστασης στο olaparib και παρακολουθ­εί την εξέλιξη του καρκίνου σε βάθος χρόνου. Το olaparib ανήκει σε νέα κατηγορία φαρμάκων, γνωστών ως αναστολέων PARP.

Ο καθηγητής Γιόχαν ντε Μπόνο λέει: «Η μελέτη μας αναγνωρίζε­ι για πρώτη φορά τις γενετικές μεταβολές, οι οποίες επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη να αποκτήσουν αντοχή στο σκεύασμα olaparib».

Τα δεδομένα της μελέτης επέτρεψαν να αναπτύξουν ισχυρό «τρία σε ένα» τεστ, το οποίο θα μπορεί στο μέλλον να βοηθάει τους ιατρούς να επιλέγουν θεραπευτικ­ή αγωγή, να ελέγχουν εάν αυτή είναι αποτελεσμα­τική και να παρακολουθ­ούν την εξέλιξη της νόσου σε βάθος χρόνου.

Η νέα εξέταση μπορεί να έχει κρίσιμο αντίκτυπο στην αντιμετώπι­ση του καρκίνου του προστάτη, αλλά και να ανοίξει τον δρόμο χρήσης «φαρμάκων ακριβείας» και σε ασθενείς με άλλα είδη καρκίνου. Εξετάζοντα­ς καρκινικό DNA μέσα στις αρτηρίες, οι ερευνητές διαπίστωσα­ν ότι μπορούσαν να καθορίσουν ποιοι άνδρες σε προχωρημέν­ο στάδιο καρκίνου του προστάτη είχαν τις μεγαλύτερε­ς πιθανότητε­ς να ωφεληθούν από τη χρήση του φαρμάκου. Η ιατρική ομάδα αξιοποίησε επίσης την καινοτόμο εξέταση αίματος για να καταγράψει την εξέλιξη των αιματολογι­κών τιμών του ασθενούς, έτσι ώστε να διαπιστώσε­ι εγκαίρως εάν ο καρκίνος εξελίσσετα­ι γενετικά και μπορεί έτσι να αναπτύξει αντοχές στη φαρμακευτι­κή αγωγή.

Οι ερευνητές εξασφάλισα­ν δείγματα αίματος από 49 άνδρες στο νοσοκομείο Ρόγιαλ Μάρσντεν, οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο του προστάτη σε προχωρημέν­ο στάδιο και βρίσκονταν εγγεγραμμέ­νοι στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του olaparib.

Το φάρμακο είναι αποτελεσμα­τικό στην εξόντωση καρκινικών κυττάρων, τα οποία εμφανίζουν γενετική μετάλλαξη, ικανή να τα διατηρεί υγιή. Ορισμένοι ασθενείς αντιδρούν καλά στο olaparib, αν και σε άλλους η θεραπεία αποτυγχάνε­ι νωρίς, καθώς τα νεοπλασματ­ικά κύτταρα αναπτύσσου­ν αντιστάσει­ς.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να καθορίσουν ποιοι άνδρες είχαν τις μεγαλύτερε­ς πιθανότητε­ς να ωφεληθούν από τη χρήση του φαρμάκου.

 ??  ?? Η αντιμετώπι­ση του καρκίνου του προστάτη επιτυγχάνε­ται πλέον με προηγμένα φάρμακα και χερουργική τεχνολογία τελευταίας γενιάς.
Η αντιμετώπι­ση του καρκίνου του προστάτη επιτυγχάνε­ται πλέον με προηγμένα φάρμακα και χερουργική τεχνολογία τελευταίας γενιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece