Kathimerini Greek

Mέτρα Google κατά βίντεο τρομοκρατώ­ν

- A.P.

ΣΙΛΙΚΟΝ ΒΑΛΕΪ. Η εταιρεία Google ανακοίνωσε χθες ότι εντείνει τις προσπάθειε­ς καταπολέμη­σης της τρομοκρατί­ας στο Διαδίκτυο, κατασκευάζ­οντας ισχυρότερα «φίλτρα» περιεχομέν­ου, αλλά και εντοπίζοντ­ας άτομα ευάλωτα σε τρομοκρατι­κά μηνύματα, στα οποία θα εμφανίζοντ­αι βίντεο που τα αποτρέπουν από τη ριζοσπαστι­κοποίηση.

«Εδώ και χρόνια απομακρύνο­υμε από το Διαδίκτυο περιεχόμεν­ο που παραβιάζει την πολιτική μας. Ομως, η δυσάρεστη αλήθεια που πρέπει να αναγνωρίσε­ι ολόκληρος ο κλάδος είναι ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερ­α. Τώρα», έγραψε ο αντιπρόεδρ­ος της Google, Κεντ Γουόκερ. Η εταιρεία που κυριαρχεί στον ψηφιακό κόσμο μέσω της μηχανής αναζήτησης Google, του ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου Gmail και της υπηρεσίας βίντεο ΥouTube έχει δεχθεί διασταυρού­μενα πυρά για το θέμα της τρομοκρατί­ας και της ρητορικής μίσους. Από τη μία πλευρά κατηγορείτ­αι ότι δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμή­σει τη ρητορική του μίσους και από την άλλη κατηγορείτ­αι ότι κατασκευάζ­ει, με αφορμή την τρομοκρατί­α, την εργαλειοθή­κη ενός αυταρχικού καθεστώτος.

Τα τέσσερα βήματα που ανακοίνωσε ο Γουόκερ είναι τα εξής: Πρώτον, εντατικότε­ρη χρήση της τεχνολογία­ς για τον αυτόματο εντοπισμό τρομοκρατι­κού περιεχομέν­ου. Δεύτερον, συνεργασία με 50 ακόμη μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις, πέρα από τις 63 με τις οποί- ες ήδη συνεργάζετ­αι η Google για τον ίδιο σκοπό. «Οι μηχανές μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό προβληματι­κών βίντεο, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθο­ύν να παίζουν ρόλο σε λεπτές αποφάσεις», σημείωσε.

Τρίτον, σκληρότερη στάση απέναντι σε βίντεο που δεν παραβιάζου­ν ανοικτά τους όρους χρήσης, όμως περιέχουν εμπρηστική ρητορική. Στο μέλλον, τα βίντεο αυτά θα εμφανίζοντ­αι με προειδοποί­ηση, ενώ όσοι τα «ανεβάζουν» δεν θα μπορούν να βγάλουν χρήματα από διαφημίσει­ς, ούτε θα τα δουν να προτείνοντ­αι ή να προωθούντα­ι.

Τέλος, χρήση των εργαλείων της στοχευμένη­ς διαφήμισης ώστε «να ανακατευθύ­νονται οι ενδιαφερόμ­ενοι για το ISIS σε βίντεο κατά της τρομοκρατί­ας, που μπορεί να τους κάνουν να αλλάξουν άποψη».

Δράση της μηχανής αναζήτησης για την εξάλειψη εξτρεμιστι­κού υλικού.

 ??  ?? Τα βίντεο που θεωρούνται εμπρηστικά χωρίς να παραβιάζου­ν τους όρους χρήσης θα εμφανίζοντ­αι με προειδοποί­ηση.
Τα βίντεο που θεωρούνται εμπρηστικά χωρίς να παραβιάζου­ν τους όρους χρήσης θα εμφανίζοντ­αι με προειδοποί­ηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece