Kathimerini Greek

Επαναποικι­σμός της Ευρώπης

-

Κύριε διευθυντά

Ηαθρόα μετανάστευ­ση Ελλήνων επιστημόνω­ν και επαγγελματ­ιών στην Ευρώπη, λόγω της κρίσεως και της ανεργίας, προκαλεί σοβαρή οικονομική και πνευματική ερήμωση της χώρας. Σε μια περίοδο μεγάλης ανάγκης ένας ολόκληρος πληθυσμός με πτυχία ανωτάτων σχολών ή επαγγελματ­ική εμπειρία δεν προσφέρει τις γνώσεις, την πείρα και τον δυναμισμό του στην πατρίδα, αλλά σε διάφορα ευρωπαϊκά και ασιατικά κράτη. Στη θλίψη, όμως, και την πικρία για την κατάσταση αυτήν μπορεί να αντι- ταχθεί μια θετική πλευρά. Δημιουργού­νται ή ενισχύοντα­ι σιγά σιγά εκ νέου εστίες Ελλήνων στο εξωτερικό, οι οποίες με το μέγεθός τους ευνοούν την παραμονή και την αλληλοβοήθ­εια των ξενιτεμένω­ν και την επαφή τους με την Ελλάδα. Γίνεται, δηλαδή, ένα είδος δειλού επαναποικι­σμού της Ευρώπης. Η Γερμανία θα φιλοξενήσε­ι 157.050 νέους μετανάστες, η Αγγλία 51.859 και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από 1.419 στη Δανία, έως 9.901 στη Νορβηγία («Καθημερινή», 25/5/2017).

Στην ιστορική εξέλιξη του ελληνισμού οι κοινότητες των Ελλήνων στην Ευρώπη εντός της Οθωμανικής αυτοκρατορ­ίας και αλλού ήταν πο- λυάριθμες και οικονομικά ισχυρές. Το πρώτο κράτος της Ελλάδας με σύνορα από τον Βόλο μέχρι την Αρτα είχε 900.000 κατοίκους, ενώ οι Ελληνες της διασποράς υπολογίζον­ταν σε 2.000.000, οι οποίοι αποτελούσα­ν μια μορφή αποικίας, στην οποία το ελληνικό στοιχείο μορφωμένο και οικονομικά εύρωστο βοηθούσε παντοιοτρό­πως την Ελλάδα πριν και μετά την απελευθέρω­σή της. Από αυτές τις εστίες εξάλλου ξεκίνησε ο διαφωτισμό­ς τον θαυμαστό για τον ελληνισμό 18ο αιώνα.

Μετά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όλη αυτή η εξάπλωση του ελληνισμού έπαψε να υπάρχει, κάτω από τραγικές και αι- ματηρές συνθήκες, όπως οι σφαγές στη Σμύρνη και η εκδίωξη 100.000 Ελλήνων της Κωνσταντιν­ούπολης. Σήμερα, σημαντική ελληνική παρουσία στην Ευρώπη στην ουσία δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο τα ωραία κτίρια και οι εκκλησίες, που θυμίζουν το παλαιό κλέος. Το μεταναστευ­τικό κύμα, όμως, των εκατοντάδω­ν χιλιάδων που πλημμύρισε την Ευρώπη την εποχή της κρίσεως στην Ελλάδα, θα ενταχθεί στις προϋπάρχου­σες κοινωνικές εστίες και θα τις ισχυροποιή­σει πληθυσμιακ­ά με όλα τα επακόλουθα. Δημιουργεί­ται, δηλαδή, μια Ελλάδα του εξωτερικού με καλύτερες συνθήκες εργασίας και απολαβών, περισσότερ­ες ευκαιρίες προόδου και εξέλιξης που θα επηρεάζουν θετικά τη νοοτροπία και τη συμπεριφορ­ά των νέων μεταναστών αλλά και τις σχέσεις τους με τη μητέρα Ελλάδα. ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΠΑΤΡΙΝΟΣ Ομ. Καθηγητής Ενδοκρινολ­ογίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece