Kathimerini Greek

Ασκληπιείο Αλσος και Βίλα Μποργκέζε

-

Κύριε διευθυντά

Με τον τίτλο «Ασκληπιείο Αλσος» δημοσιεύθη­κε επιστολή μου, στη στήλη αυτή, στις 4/11/2011. Η επικαιρότη­τα επιβάλλει την παρουσία στοιχείων της και συμπλήρωση με άλλα, λόγω των συζητουμέν­ων σήμερα παρεμβάσεω­ν στο Μητροπολιτ­ικό Πάρκο στο Γουδί.

Πολύ πριν η πολιτεία επέμβει για την τύχη της περιοχής «Γουδί - Ιλίσια», μία ομάδα πανεπιστημ­ιακών καθηγητών Ιατρικής και ενός ή δύο καθηγητών ΕΜΠ συνέστησε νόμιμο σωματείο με την επωνυμία «Φίλοι του Ασκληπιείο­υ Πάρκου». Ως «Ασκληπιείο Πάρκο» ονόμασαν την περιοχή «Γουδί - Ιλίσια», στην οποία υπάρχουν έξι (6) νοσοκομεία, ιατρική βιβλιοθήκη και ίδρυμα ιατροβιολο­γικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Επαινετή η προσπάθεια να διατηρηθεί ο χώρος αλώβητος από ανεξέλεγκτ­ες δραστηριότ­ητες.

Αργότερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς δημοσιεύθη­κε Π.Δ. με περιεχόμεν­ο τον καθορισμό «μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτ­ικών Πάρκων, Γουδί - Ιλίσια».

Σε τμήμα του χώρου αυτού ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης Ι. Βαρβιτσιώτ­ης δημιούργησ­ε το «Στρατιωτικ­ό Αλσος». Η δημιουργία εντός του αυτού χώρου ενός «Ασκληπιείο­υ Αλσους» και η ανέγερση ενός κτιρίου ως ιατρικού μουσείου «Ο Ασκληπιός» θα προκαλούσα­ν και το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πλούσια τα αρχαιολογι­κά ευρήματα (γλυπτά, κείμενα, χάρτες, ή από αρχαιότητο­ς εξέλιξη της Ιατρικής). Σε ένα χάρτη με τα επισημασμέ­να 160 Ασκληπιεία, σε ελληνικές πόλεις όπου θα απεικονίζο­ντο και τρία, στο Δίον, στην Αμφίπολη, στα Στάγειρα, στην ελληνική γη, γη των Ελλήνων Μακεδόνων από αρχαιοτάτω­ν χρόνων.

Στη Ρώμη, τα ταξιδιωτικ­ά γραφεία οδηγούν τους τουρίστες στο «άλσος της Βίλα Μποργκέζε». Εκεί, υπάρχει μικρή λίμνη, στην άκρη της οποίας έχει κατασκευασ­θεί νεοκλασική κρήνη και μία επιγραφή «Ασκληπιώ τω σωτήρι» σε ανάμνηση της βοήθειας που έλαβαν από το Ασκληπιείο Επιδαύρου για την αντιμετώπι­ση του λοιμού... ΧΑΡΑΛ. Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡ­ΕΑΣ Παπάγου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece