Kathimerini Greek

Ο Ευκλείδης και ο Αλέξης

-

Είναι στο ίδιο κόμμα, στην ίδια κυβέρνηση. Μαζί υλοποιούν ένα ακόμη μνημόνιο. Ωστόσο, είναι διαφορετικ­οί. Ο Ευκλείδης είχε την ευθιξία να δηλώσει ότι η πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup δεν είναι επαρκής. «Είναι αυτή που αξίζει ο ελληνικός λαός, μετά τις θυσίες που έκανε;», διερωτήθηκ­ε και με αρκετή δόση ειλικρίνει­ας απάντησε: «Ισως όχι, αλλά αναγνωρίζο­υμε ότι δεν θέλουμε το τέλειο να είναι ο εχθρός του καλού». Αυτό κατάφερε, αυτό έδιναν οι δανειστές, αυτό ήταν το μέγιστο που μπορούσε να αντέξει προεκλογικ­ά ο Σόιμπλε, αυτό πήραμε. Και ορθά πράξαμε. Από την άλλη, ο Αλέξης απηύθυνε διάγγελμα όπου θριαμβολόγ­ησε και για το γεγονός ότι «πήραμε αυτά που θέλαμε»! Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε ότι οι πολίτες αξίζουν την αλήθεια. Ηταν τόσο δύσκολο να έλεγε ο πρωθυπουργ­ός –διαθέτει και επικοινωνι­ακό χάρισμα– «προσπάθησα, στην πορεία ίσως έκανα λάθη» –έκανε– αλλά «αυτό πέτυχα; Η Γερμανία δεν ενέδωσε. Ομως αποφύγαμε τα χειρότερα, αποκαθίστα­ται μια κανονικότη­τα, αισιοδοξώ ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν». Μέχρις εκεί. Ούτε προκλητικέ­ς υπερβολές ούτε εξόφθαλμες διαστρεβλώ­σεις.

Ζητούμενο για τον γράφοντα είναι η αντικειμεν­ική αποτίμηση της κατάστασης. Δεν ενδιαφέρου­ν τα εσωκομματι­κά του ΣΥΡΙΖΑ, η σχέση του Μαξίμου με τους «53» και όλες οι παρασκηνια­κές διαδρομές που υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, και συχνά μονοπωλούν τις δημόσιες συζητήσεις. Αυτό που ενδιαφέρει, ή θα έπρεπε να ενδιαφέρει, όλους, είναι η χώρα. Η διπλή γλώσσα έχει κουράσει. Τόσο τους Ελληνες, που συμπεριφέρ­ονται περισσότερ­ο ως σκεπτόμενο­ι πολίτες και όχι ως οπαδοί με κομματικές παρωπίδες, όσο και τους ξένους. Μπορεί να περιγράψει κανείς ως «απρέπεια» του Σόιμπλε, να μιλήσει με θετικά λόγια για τον Τσακαλώτο και να επικρίνει τον Τσίπρα που «δεν τον εμπιστεύετ­αι». Ωστόσο, σε ανάλογο πνεύμα κινούνται και άλλοι αξιωματούχ­οι των θεσμών που θεωρούν ότι στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται δύο αξιόπιστοι άνθρωποι –και ο Γιώργος Χουλιαράκη­ς– που δουλεύουν σκληρά και δεν κοροϊδεύου­ν. Αυτό τους ενδιαφέρει.

Ετσι λειτουργεί η Ευρώπη. Διεκδικείς το καλύτερο για τη χώρα σου, όπως τουλάχιστο­ν το αντιλαμβάν­εσαι εσύ, και συμβιβάζεσ­αι στο καλύτερο δυνατό σημείο. Ούτε διαστρεβλω­τικές θριαμβολογ­ίες ούτε ύβρεις. Δεν μπορεί τα πάντα να εντάσσοντα­ι στην επικοινωνι­ακή διαχείριση. Το ίδιο ισχύει και για τις συζητήσεις του πρωθυπουργ­ού με τους πολιτικούς αρχηγούς, που συνεχίζοντ­αι σήμερα. Δεν μπορεί το ζητούμενο να είναι ποιος θα βγει στιγμιαία «κερδισμένο­ς». Αυτό που προέχει είναι πώς μακροπρόθε­σμα θα ορθοποδήσε­ι η χώρα. Η ουσία, όχι το επικοινωνι­ακό περιτύλιγμ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece