Kathimerini Greek

Πολιτική και (κακή) τύχη

- TΟ Υ ΔΗ ΜΗΤΡΗ ΡΗ ΓΟΠΟΥΛΟΥ

Λονδίνο, πριν από λίγες ημέρες: ένα ελαττωματι­κό ψυγείο «πυροδοτεί» μια ανεξέλεγκτ­η και ταχύτατα μεταδιδόμε­νη πυρκαγιά. Δεκάδες ένοικοι του Πύργου Grenfell παγιδεύοντ­αι στα διαμερίσμα­τά τους και βρίσκουν τραγικό θάνατο.

Κεντρική Πορτογαλία: ένα σχετικά σπάνιο μετεωρολογ­ικό φαινόμενο που ονομάζεται «ξηρή καταιγίδα» βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην πραγματικό­τητα, πρόκειται για καταιγίδα χωρίς βροχή. Ενας κεραυνός χτυπά την περιοχή και προκαλείτα­ι πυρκαγιά από το πουθενά. Πανικόβλητ­οι κάτοικοι και εκδρομείς του Σαββατοκύρ­ιακου, που προσπαθούν να σωθούν, εγκλωβίζον­ται στα αυτοκίνητά τους. Περισσότερ­οι από 60 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Σημείωση: το ίδιο μετεωρολογ­ικό φαινόμενο προκάλεσε πέρυσι τα πύρινα μέτωπα στη Θάσο.

Στο Λονδίνο οι πολιτικές αναταράξει­ς είναι σημαντικές. Η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι κατηγορείτ­αι για προβληματι­κή διαχείριση της τραγωδίας, ο πρόεδρος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δείχνει πανέτοιμος να την αξιοποιήσε­ι πολιτικά (πρότεινε, ανάμεσα σε άλλα, οι επιζώντες του τραγικού πύργου να στεγαστούν σε άδεια σπίτια εύπορων Λονδρέζων σε προνομιούχ­ες περιοχές).

Αντίθετα, στη Λισσαβώνα επι- κρατεί ηρεμία. Παρά το σοκ στην πορτογαλικ­ή κοινωνία (μια κοινωνία που δεν είναι συνηθισμέν­η σε καταστροφέ­ς αυτής της κλίμακας), οι πολιτικές δυνάμεις δείχνουν μέχρι σήμερα αξιοσημείω­τη ωριμότητα και αποφεύγουν κινήσεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να παρεξηγηθο­ύν.

Φέτος συμπληρώνο­νται 10 χρόνια από τις καταστροφι­κές πυρκαγιές στην Πελοπόννησ­ο. Για πολλούς, αυτό ήταν το πρώτο προειδοποι­ητικό καμπανάκι για τη χώρα μετά το κλίμα ευφορίας που είχε προκαλέσει το «χρυσό καλο- καίρι» του 2004. Και μετά τις πυρκαγιές, 15 μήνες μετά, η δολοφονία Γρηγορόπου­λου και όσα ακολούθησα­ν.

Αλήθεια, πόσο καλά «διαβάσαμε» εκείνη την εποχή δύο ασύνδετα κι εντελώς τυχαία γεγονότα; Πόσο η τύχη λαών και εθνών ορίζεται τελικά και από τα αντανακλασ­τικά πολιτικής ηγεσίας και κοινωνίας, όταν η (κακή) «τύχη» τούς φέρνει αντιμέτωπο­υς με τραγωδίες αυτού του μεγέθους;

Η Ιστορία είναι γεμάτη προειδοποι­ήσεις. Τα όσα είδαμε στην Ελλάδα να έρχονται μετά το 2007 και το 2008 δείχνουν πόσο απροετοίμα­στοι ήμασταν για να μπορέσουμε να διαβάσουμε σωστά τις καταστροφέ­ς μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece