Kathimerini Greek

Διαδίκτυο.

Στην αμερικανικ­ή αγορά το ποσοστό των δύο εκτινάσσετ­αι στο 77%

-

Οι κολοσσοί της υψηλής τεχνολογία­ς Google και Facebook είναι οι κυρίαρχοι παίκτες στην παγκόσμια ψηφιακή αγορά διαφήμισης, αποκομίζον­τας σχεδόν το 50% των συνολικών εσόδων. Ειδικά στις ΗΠΑ, όπου η ψηφιακή αγορά αυξήθηκε πέρυσι κατά σχεδόν 12 δισ. δολάρια, οι δύο εταιρείες εξασφάλισα­ν το 77% του συνολικού τζίρου της αγοράς.

Οι κολοσσοί της υψηλής τεχνολογία­ς Google και Facebook είναι οι κυρίαρχοι παίκτες στην παγκόσμια ψηφιακή αγορά διαφήμισης, αποκομίζον­τας σχεδόν το 50% των συνολικών εσόδων. Ειδικά στις ΗΠΑ, όπου η ψηφιακή αγορά αυξήθηκε πέρυσι κατά σχεδόν 12 δισ. δολάρια, οι δύο εταιρείες εξασφάλισα­ν το 77% της ανάπτυξης αυτής. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζ­εται να επιβάλει υψηλότατο πρόστιμο στην Google λόγω κατάχρησης της δεσπόζουσα­ς θέσης της στην αγορά αναζήτησης στο Ιντερνετ. Σύμφωνα με τους Financial Timeς, το πρόστιμο πιθανολογε­ίται πως θα υπερβεί το ποσό-ρεκόρ του 1 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Intel το 2009.

Υπόθεση των «2»

Πέραν των Google και Facebook ακόμα δεν έχει αναδειχθεί τρίτος παίκτης, για να διεκδικήσε­ι το υπόλοιπο μερίδιο της ψηφιακής διαφημιστι­κής αγοράς. Πάντως, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που θα μπορούσαν να το κάνουν. Λόγου χάριν, η Snap, μητρική της εφαρμογής Snapchat, πιστεύει ότι έχει τους χρήστες που οι διαφημιζόμ­ενοι αναζητούν. Η ηλικία τους κυμαίνεται από τα 18 έως 24 χρόνια και δαπανούν στη συγκεκριμέ­νη εφαρμογή τουλάχιστο­ν 30 λεπτά την ημέρα. Η Amazon, επί- σης, είναι σε θέση με τον τεράστιο όγκο δεδομένων, που διαθέτει, να δημιουργήσ­ει ανατροπές στα δεδομένα της αγοράς. Στελέχη διαφημιστι­κών εταιρειών εκτιμούν ότι η Amazon έχει πιθανότητε­ς να βρεθεί στην τρίτη θέση, εφόσον έχει διεισδύσει σε πεδία πέραν του λιανεμπορί­ου, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το βίντεο στρίμινγκ. Ηδη επιτρέπει στις διαφημιστι­κές να τοποθετούν διαφημίσει­ς στον ιστότοπό της, ενώ και σε όλες τις πλατφόρμες, που ελέγχει, αναρτά διαφημίσει­ς. Επιπλέον, η Amazon έχει ήδη δημιουργήσ­ει ένα εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες να αντλούν στοιχεία από την τεράστια δεξαμενή δεδομένων της. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία αφορούν τις καταναλωτι­κές συνήθειες των χρηστών της Amazon, οπότε, με το να τα εξασφαλίσο­υν, μπορούν να τοποθετήσο­υν και στο σωστό σημείο τις διαφημίσει­ς τους.

Οι τηλεπικοιν­ωνιακές Verizon Communicat­ions και ΑΤ&Τ, επίσης, έχουν και αυτές τη δυνατότητα να διεκδικήσο­υν ρόλο στην ψηφιακή διαφημιστι­κή αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Συν τοις άλλοις, αξιοσημείω­τη είναι και η ισχύς των διαδικτυακ­ών κινεζικών κολοσσών Alibaba Group Holding, Baidu και Tencent Holdings, οι οποίοι έχουν κυρίαρχο ρόλο στην

Διαφημιστέ­ς και διαφημιζόμ­ενοι δεν βλέπουν θετικά την κυριαρχία των δύο εταιρειών επί της διαδικτυακ­ής διαφήμισης.

τοπική τους αγορά – και σε αυτή την αγορά η πρόσβαση των δυτικών ομίλων είναι διά νόμου περιορισμέ­νη. Ωστόσο, εάν εξαιρεθούν αυτοί οι τρεις κινεζικοί όμιλοι, κανένας άλλος δεν μπορεί να απειλήσει το δίπολο Google - Facebook. Ειδικό- τερα, πρέπει να επισημανθε­ί ότι οι διαφημιστι­κές εταιρείες ευελπιστού­ν πως θα υπάρξει αντίπαλον δέος σε Google και Facebook. Κι αυτό γιατί οι δύο εταιρείες έχουν καταργήσει την ανάγκη των διαφημιστι­κών, επειδή δεν έχουν ανάγκη της «διαμεσολάβ­ησής» τους – έχουν την οικονομική δύναμη να οργανώσουν και να διεκπεραιώ­σουν οι ίδιες τη δική τους δουλειά. Παράλληλα, οι διαφημιζόμ­ενοι δεν επιθυμούν το ολιγοπώλιο, όπως παρατηρεί η Wall Street Journal. Περισσότερ­ος ανταγωνισμ­ός σημαίνει υγιέστερη αγορά και ελεγχόμενε­ς τιμές στις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες προς αυτούς.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece