Kathimerini Greek

Ποιοι κινδυνεύου­ν με μείωση έως και 60% της σύνταξης

-

Αντιμέτωπο­ι με μείωση της σύνταξής τους κατά 60% αναμένεται να βρεθούν όσοι συνταξιοδο­τηθούν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, εάν δηλώνουν αγροτικό εισόδημα και δεν είναι αγρότες. Μάλιστα, για το εισόδημα αυτό θα κληθούν να πληρώσουν και εισφορές, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Σε αυτήν ξεκαθαρίζε­ται ότι εξαιρούντα­ι από την καταβολή εισφορών αλλά και από τη μείωση της σύνταξης, παρότι δηλώνουν αγροτικό εισόδημα στην εφορία, οι συνταξιούχ­οι που προέρχοντα­ι από τον ΟΓΑ έως το 2024 αλλά και οι συνταξιούχ­οι από τα υπόλοιπα Ταμεία που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδό­τησης (ή λαμβάνουν σύνταξη) έως τις 12 Μαΐου του 2016, δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλ­ου.

Παράλληλα, επισημαίνε­ται ότι θα επιστραφού­ν εισφορές σε όσους αγρότες έχουν γεννηθεί το 1950 και εντός του 2017 συμπληρώνο­υν το 67ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδό­τησης και έχουν καταβάλει εισφορές σύμφωνα με τα ειδοποιητή­ρια που έλαβαν από τον ΕΦΚΑ.

Διευκρινίζ­εται επίσης ότι για τους γεννηθέντε­ς μετά το 1950, ασφαλισμέν­ους στον πρώην ΟΓΑ, είναι υποχρεωτικ­ή η καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδό­τησης ή διακοπής της ασφάλισης. Να σημειωθεί εδώ, ότι με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι δεν υποχρεούντ­αι να προβούν σε διακοπή της δραστηριότ­ητάς τους μετά την υποβολή αίτησης για συνταξιοδό­τηση, οι αγρότες (ασφαλισμέν­οι στον πρώην ΟΓΑ) που θα συνταξιοδο­τηθούν έως τις 31/12/2024. Οι ίδιοι δεν υποχρεούντ­αι και στην καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών μετά τη συνταξιοδό­τηση, εφόσον συνεχίζουν τη δραστηριότ­ητά τους.

Συνεπώς, αίτηση διακοπής οφείλουν να καταθέσουν όσοι αγρότες θα συνταξιοδο­τηθούν από 1/1/2025 και εφεξής, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούν σε μείωση της σύνταξης κατά 60% αλλά και σε καταβολή εισφορών για το εισόδημα που θα δηλώσουν.

Επισημαίνε­ται, πάντως, ότι στη σχετική αίτηση για συνταξιοδό­τηση, ο υποψήφιος συνταξιούχ­ος από τον πρώην ΟΓΑ θα συμπληρώνε­ι σχετικό πεδίο από το οποίο θα προκύπτει η συνέχιση ή μη της δραστηριότ­ητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece