Kathimerini Greek

Νέο μνημόνιο εάν δεν βγει η χώρα στις αγορές «βλέπουν» αναλυτές

-

Αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να μη χρειαστεί νέο μνημόνιο εκφράζουν οι αναλυτές, σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα του Eurogroup.

O αναλυτής του Ινστιτούτο­υ Bruegel Ζολτ Νταρβάς, μιλώντας στον «Αθήνα 984», υποστήριξε –όπως είχε δηλώσει και προχθές στην «Κ» της Κυριακής– ότι ίσως χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα. «Οι εταίροι της χώρας θα προσφέρουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», είπε. «Αλλά ο φόβος μου είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν θα είναι επαρκή. Κατά συνέπεια, θα περίμενα κάποια ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα».

Η Societe Generale θεωρεί σε ανάλυσή της ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα είναι δύσκολη, καθώς το χρέος δεν δείχνει βιώσιμο.

Η τράπεζα εκτιμά ότι το πρόγραμμα μπορεί πλέον να ολοκληρωθε­ί ομαλά και ότι μετά την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ η χώρα μπορεί να εξυπηρετήσ­ει τις υποχρεώσει­ς της με δικούς της πόρους, με βάση το αναμενόμεν­ο πρωτογενές πλεόνασμα, έως το τέλος του προγράμματ­ος.

Οταν λήξει το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, υπάρχουν δύο λύσεις, σύμφωνα με την τράπεζα. Η πρώτη είναι να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και η δεύτερη είναι ένα νέο πρόγραμμα. Οι πιθανότητε­ς της πρώτης λύσης είναι περιορισμέ­νες, καθώς η αγορά θα περιμένει εξειδίκευσ­η των μέτρων, σημειώνει. Ετσι, ένα τέταρτο πρόγραμμα θα πρέπει τελικά να συζητηθεί. Σημειώνετα­ι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το πακέτο που συμφωνήθηκ­ε στο Eurogroup δεν θα αποδειχθεί επαρκές για να διατηρήσει τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της χώρας κάτω από 15% του ΑΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα και σύντομα αυτές θα ξεπεράσουν το 20%. Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την ένταξη στο QE της ΕΚΤ, η Societe Generale συμφωνεί με τη γενική εκτίμηση ότι είναι απίθανο να αρχίσει η Φρανκφούρτ­η σύντομα να αγοράζει ελληνικό χρέος.

Εξάλλου και η BNP Paribas υποστηρίζε­ι ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους, παρά τις αποφάσεις του Eurogroup. Η αναβολή της συμφωνίας για το χρέος, σημειώνει, καθιστά αβέβαιο τον στόχο επιστροφής στις αγορές, παρά την απόφαση του Eurogroup να υποστηρίξε­ι αυτή την επιστροφή με το «μαξιλάρι» ρευστότητα­ς. Tίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο αβέβαιο, σημειώνει εξάλλου αναφορικά με την απόφαση της EKT σχετικά με την ένταξη ή μη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. H Citi επισημαίνε­ι ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο και η ένταξη στο QE απίθανη.

Θεωρούν απίθανο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει σύντομα να αγοράζει ελληνικό χρέος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece