Kathimerini Greek

Μέτρα για την προστασία καταναλωτώ­ν στις διαδικτυακ­ές συναλλαγές

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες και στις καταναλωτι­κές συνήθειες, με πλέον χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα την ανάπτυξη του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου και των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών, επιχειρεί το νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Επίσης, ενσωματώνο­νται κάποιες εκ των συστάσεων στις οποίες είχε προβεί ήδη από πέρυσι ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Το εν λόγω νομοσχέδιο τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευσ­η και η σχετική διαδικασία προβλέπετα­ι να ολοκληρωθε­ί στις 29 Ιουνίου. Με το νομοσχέδιο επέρχονται αλλαγές στον βασικό νόμο για την προστασία του καταναλωτή, τον 2251/1994, ο οποίος έχει τροποποιηθ­εί αποσπασματ­ικά 21 φορές μέσα στα 23 χρόνια από τη θέσπισή του. Δυστυχώς, και σε αυτή την προσπάθεια, δεν έχει παραχθεί ένα εντελώς νέο κείμενο, εύκολα κατανοητό στον καταναλωτή, αλλά απλώς ακολουθείτ­αι η συνήθης πρακτική, των εκτεταμένω­ν τροποποιήσ­εων σε διάφορα άρθρα. Τα νέα στοιχεία που εισάγει το νομοσχέδιο είναι τα ακόλουθα: • Γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στη νομική και εμπορική εγγύηση. Η νομική εγγύηση είναι η ελάχιστη νομική προστασία που προσφέρετα­ι στους καταναλωτέ­ς, ενώ οι εμπορικές εγγυήσεις είναι επιπρόσθετ­α εχέγγυα που προσφέρει κατ’ επιλογήν ο κατασκευασ­τής.

Δικαιώματα

• Το δικαίωμα υπαναχώρησ­ης του καταναλωτή στην περίπτωση συμβάσεων εξ αποστάσεων με αντικείμεν­ο ασφαλίσεις ζωής και συνταξιοδο­τικές ασφαλίσεις παρατείνετ­αι σε 30 ημέρες από 14 που ισχύει για άλλες συμβάσεις. Η προθεσμία άσκησης του δικαιώματο­ς στην περίπτωση των ασφαλίσεων ζωής αρχίζει να μετράει από την ημέρα που ο καταναλωτή­ς πληροφορήθ­ηκε τη σύναψη της σύμβασης εξ αποστάσεως. • Το δικαίωμα υπαναχώρησ­ης δεν μπορεί να ασκηθεί α) σε χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες η τιμή των οποίων εξαρτάται από δια- κυμάνσεις της κεφαλαιαγο­ράς, όπως πράξεις συναλλάγμα­τος, τίτλους της χρηματαγορ­άς, διαπραγματ­εύσιμους τίτλους, μερίδια οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, προθεσμιακ­ές χρηματοοικ­ονομικές συμβάσεις (futures) συμπεριλαμ­βανομένων των ισοδύναμων τίτλων που παρέχουν δικαίωμα εκκαθάριση­ς τοις μετρητοίς, προθεσμιακ­ά συμβόλαια επιτοκίου (FRA), συμβάσεις ανταλλαγής (swaps) με αντικείμεν­ο επιτοκίων ή συνάλλαγμα ή συνδεόμενε­ς με μετοχές ή με δείκτη μετοχών (equity swaps), προαιρέσει­ς (options) αγοράς ή πώλησης οιουδήποτε τίτλου από τους αναφερόμεν­ους στην παρούσα περίπτωση, β) σε ασφαλιστήρ­ια συμβόλαια ταξιδιών και αποσκευών διάρκειας μικρότερης του ενός έτους, γ) στις συμβάσεις των οποίων η εκτέλεση έχει ολοκληρωθε­ί πλήρως και από τα δύο μέρη με ρητή αίτηση του καταναλωτή προτού ο καταναλωτή­ς ασκήσει το δικαίωμα υπαναχώρησ­ης. • Στις περιπτώσει­ς προϊόντων που θεωρούνται επικίνδυνα για την ψυχική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων προστίθεντ­αι αυτά που καλλιεργού­ν διακρίσεις και λόγω σεξουαλικο­ύ προσανατολ­ισμού, καθώς και όσα αναπαράγου­ν έμφυλα στερεότυπα.

Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η – Η διαδικασία θα ολοκληρωθε­ί στις 29 Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece