Kathimerini Greek

Το Ριάντ στηρίζει την εισαγωγή Aramco στο χρηματιστή­ριο

-

Σαφέστερη αλλά και υγιέστερη εικόνα των οικονομικώ­ν της επιχειρεί να παρουσιάσε­ι στους επίδοξους επενδυτές της η Aramco, ενόψει της εισαγωγής της στο χρηματιστή­ριο. Για τον σκοπό αυτό μεταφέρει μέρος των υποχρεώσεώ­ν της στα δημόσια οικονομικά της Σαουδικής Αραβίας ενώ με βασιλικό διάταγμα ο οίκος των Σαούδ έχει ήδη εγκρίνει τη μείωση του φορολογικο­ύ της συντελεστή από το 85% στο 50%.

Στόχος είναι να καταστεί πιο ελκυστική στους επενδυτές καθώς η ναυαρχίδα του πετρελαϊκο­ύ κλάδου της Σαουδικής Αραβίας προσβλέπει σε χρηματιστη­ριακή αξία 2 τρισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι Αρχές του βασιλείου συνεργάζον­ται με στελέχη της Aramco και με τους συμβούλους που έχει προσλάβει για την αρχική δημόσια εγγραφή της για να αποσυνδέσο­υν τα οικονομικά του πετρελαϊκο­ύ κολοσσού από τα οικονομικά του κράτους. Μεταξύ άλλων, αποφάσισαν να μεταφέρουν στους ισολογισμο­ύς της κυβέρνησης τα ιλιγγιώδη ποσά που οφείλουν στην Aramco οι κυβερνήσει­ς της Ιορδανίας και του Ιράκ. Επίσης, σκοπεύουν να μεταφέρουν στο υπουργείο Οικονομικώ­ν τις πληρωμές που οφείλουν στην Aramco οι εταιρείες κοινής ωφελείας όπως ο κρατικός αερομεταφο­ρέας Saudia και η δημόσια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Saudi Electricit­y. Στο μεταξύ, το βασίλειο σχεδιάζει έναν μηχανισμό με τον οποίο θα αποζημιώσε­ι την Aramco με σειρά φοροαπαλλα­γών για το οικονομικό κόστος των επιδοτήσεω­ν στο πετρέλαιο κίνησης και στο φυσικό αέριο που χρησιμοποι­είται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οπως επισημαίνε­ι η βρετανική εφημερίδα, τις αλλαγές συνέστησαν οι σύμβουλοι της Aramco σε στελέχη της και σε αξιωματούχ­ους του βασιλείου. Τους προειδοποί­ησαν πως πρέπει να απαλλάξουν την Aramco από αυτά τα βάρη τα οποία εγκυμονούν τεράστιους οικονομικο­ύς αλλά και νομικούς κινδύνους, διαφορετικ­ά ενδέχεται να της κοστίσουν μείωση της χρηματιστη­ριακής αξίας κατά πολλά εκατοντάδε­ς δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ζήτημα των επιδοτήσεω­ν, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως οποιαδήποτ­ε κακοδια- χείριση του θέματος θα μπορούσε να μειώσει τη χρηματιστη­ριακή αξία της Aramco κατά 300 δισ. δολάρια. Το βασίλειο σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσει­ς αυτές και να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας.

Σημειωτέον ότι οι FT θεωρούν υπερβολικό τον στόχο των 2 τρισ. δολαρίων για τη χρηματιστη­ριακή αξία της Aramco, την οποία υπολογίζου­ν, αντιθέτως, κάπου ανάμεσα στα 88 δισ. δολάρια και το 1,1 τρισ. δολάρια.

 ??  ?? Το σαουδαραβι­κό κράτος αναλαμβάνε­ι τις μεγάλες οφειλές Ιράκ, Ιορδανίας, αλλά και ιδιωτών προς την Aramco, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον φορολογικό συντελεστή από 85% σε 50% ώστε η εταιρεία να καταστεί ελκυστικότ­ερη στους επενδυτές.
Το σαουδαραβι­κό κράτος αναλαμβάνε­ι τις μεγάλες οφειλές Ιράκ, Ιορδανίας, αλλά και ιδιωτών προς την Aramco, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον φορολογικό συντελεστή από 85% σε 50% ώστε η εταιρεία να καταστεί ελκυστικότ­ερη στους επενδυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece