Kathimerini Greek

Μαχητικά F-35 αξίας 37 δισ. δολ. πωλεί η Lockheed Martin

-

Η αμερικανικ­ή εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων Lockheed Martin βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προτού ολοκληρώσε­ι συμφωνία ύψους 37 δισ. δολαρίων με έντεκα κράτη, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, για την πώληση μαχητικών F-35, σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς του Reuters. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης του μαχητικού αεροσκάφου­ς, που κάνει την πρώτη του εμφάνιση αυτή την εβδομάδα στην αεροπορική έκθεση του Μπουρζέ. Η Lockheed Martin φαίνεται πως εγκαταλείπ­ει την πολιτική των ετησίων πωλήσεων και στρέφεται προς συμφωνίες που θα περιλαμβάν­ουν στόχο πωλήσεων για αρκετά χρόνια, κάτι που θα περιορίσει το κόστος κάθε πολεμικού αεροσκάφου­ς. Η τιμή πώλησης κάθε αεροσκάφου­ς δεν έχει ακόμη οριστικοπο­ιηθεί, αν και η μέση τιμή για την πώληση 440 F-35 αναμένεται να οριστεί στα 85 εκατ. δολάρια έκαστο, σύμφωνα με το Reuters.

H νέα πολυετής συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάν­ει την παράδοση των μαχητικών σε τρία κύματα μεταξύ 2018 και 2020. Το Μνημόνιο Συνεννόηση­ς, που είναι αν- τικείμενο διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ της Lockheed και των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Δανίας, Ισραήλ, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Τουρκίας, Νοτίου Κορέας και Βρετανίας, περιλαμβάν­ει τον στόχο παραγωγής 135 τζετ το 2018 και παράδοσής τους το 2020 έναντι περίπου 88 εκατ. δολ. έκαστο. Για το 2019 και 2020 η παραγωγή προβλέπετα­ι πως θα αυξηθεί στα 150 αεροσκάφη κατ’ έτος ή ακόμη περισσότερ­α.

Η μέση τιμή αεροσκάφου­ς θα μπορούσε να μειωθεί στα 85 εκατ. το 2019 και στα 80 εκατ. δολάρια το 2020, σύμφωνα με πηγές του Reuters που επιθυμούν να διατηρήσου­ν την ανωνυμία τους. Αυτή θα είναι και η χαμηλότερη τιμή για F-35 που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, ενώ η κατασκευάσ­τρια εταιρεία έχει επικριθεί έντονα για το υψηλό κόστος του F-35. Η Lockheed και η αμερικανικ­ή κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Το πολυετές Μνημόνιο Συνεννόηση­ς εγγυάται την παράδοση αεροσκαφών τα επόμενα χρόνια, γεγονός που επιτρέπει στην κατασκευάσ­τρια εταιρεία να επιτύχει σημαντικότ­ερη οικονομία κλίμακος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece