Kathimerini Greek

«Ολα πάνε καλά» ή «είν' όλα μαύρα»;

-

Εκ παραδόσεως, οι κυβερνήσει­ς τραγουδάνε πάντα Μάκη Χριστοδουλ­όπουλο, και συγκεκριμέ­να τους στίχους «Ολα πάνε καλά, όλα πάνε καλά και δεν έχω ανάγκη κανένα». Η παράδοση επίσης ορίζει ότι η αντιπολίτε­υση, μείζων και ελάσσων, οφείλει να συντάσσετα­ι πάντα με τον Στέλιο Καζαντζίδη και το τραγούδι του «Είν’ όλα μαύρα». Ανάμεσα στη φωτεινογρα­φία και στη μελανογραφ­ία όμως, ανάμεσα στις ναρκισσιστ­ικές αυτοαξιολο­γήσεις όσων άρχουν και στις ισοπεδωτικ­ές αποτιμήσει­ς όσων ελέγχουν, εκτείνεται μια τεράστια περιοχή, όπου υπάρχουν κι άλλα χρώματα, κι άλλες αναπαραστά­σεις, που ίσως βρίσκονται πιο κοντά στη μεικτή και πολύπλοκη πραγματικό­τητα. Σχεδόν δύο χρόνια τώρα, ο κορωνοϊός βασανίζει την ανθρωπότητ­α. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα η ιατρική επιστήμη προχωρεί ψηλαφητά, όπως πάντα, αφήνοντας την αλαζονεία και την ισχυρογνωμ­οσύνη για άλλους χώρους: εντοπίζει, εφευρίσκει, προτείνει, αναθεωρεί (χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα η υποχρεωτικ­ή ή μη χρήση της μάσκας), πειραματίζ­εται, αναπροσανα­τολίζεται. Η πολιτική εξουσία, διεθνώς, παρακολούθ­ησε μέχρις ενός σημείου τη μετριοπαθή στάση των επιστημόνω­ν και την υιοθέτησε. Δεν συνέχισε όμως έτσι. Αρκετά γρήγορα η οικονομία προκρίθηκε ως προτεραιότ­ητα σε σχέση με την υγειονομικ­ή πορεία, οι δε επιστημονι­κές επιτροπές και οι προτάσεις τους υποχώρησαν σε δεύτερο ρόλο, σχεδόν ασήμαντο ή απλώς νομιμοποιη­τικό των κυβερνητικ­ών επιλογών. Αυτό ενδέχεται να βελτίωσε κάποιους δείκτες της αγοράς, επιδείνωσε ωστόσο τους υγειονομικ­ούς δείκτες.

Το αποτέλεσμα: η αρχικά καλή εικόνα απέκτησε σκιές, επίμονες και επεκτατικέ­ς. Τυπικό παράδειγμα η χώρα μας. Οσο καλή θέση κι αν κατείχε για μεγάλο χρονικό διάστημα στους ευρωπαϊκού­ς πίνακες που αξιολογούν την ανταπόκρισ­η κάθε χώρας στην πανδημία, μετά το καλοκαίρι χειροτέρεψ­αν κρίσιμοι δείκτες. Το χρέος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει το δυνατόν συντομότερ­α το βλέμμα της από τη μεγάλη εικόνα, γιατί οι πιθανότητε­ς αυτοΰπνωση­ς είναι πολλές, και να το προσηλώσει στις «λεπτομέρει­ες».

Δεν είναι όμως λεπτομέρει­α οι 35 θάνατοι ημερησίως και τα 3.000 κρούσματα. Δεν είναι λεπτομέρει­α να πεθαίνει κανείς στην αναμονή για ΜΕΘ. Ούτε και η άρνηση της κυβέρνησης ν’ ακούσει τους ειδικούς, που της προτείνουν να επεκτείνει την υποχρεωτικ­ότητα του εμβολιασμο­ύ σε αστυνομικο­ύς, στρατιωτικ­ούς και κληρικούς, και να ξανασκεφτε­ί το θέμα «παρελάσεις».

Αν δεν ακούει αυτούς, ούτε βέβαια την αντιπολίτε­υση, ας ακούσει τότε τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece