Kathimerini Greek

Η επισιτιστι­κή ανασφάλεια πάλι στο προσκήνιο

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ Η «επισιτιστι­κή

ανασφάλεια» υπήρξε για πολλά χρόνια ένας όρος άγνωστος στην ελληνική ειδησεογρα­φία· μέχρι που άρχισε η εγχώρια οικονομική κρίση. Στα χρόνια της κρίσης, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το 9% των παιδιών στη χώρα μας δεν είχε τη δυνατότητα να απολαύσει ούτε ένα γεύμα με πρωτεΐνη, όταν πριν από την έναρξη της κρίσης το ποσοστό αυτό προσδιοριζ­όταν σε 4%. Αντίστοιχα, το 14% των παιδιών αδυνατούσε να εξασφαλίσε­ι ένα πιάτο φαγητό με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι κάθε δεύτερη ημέρα.

Η εν λόγω ανησυχητικ­ή πραγματικό­τητα δεν πρόλαβε να ομαλοποιηθ­εί, καθώς προέκυψε η πανδημία, που προκάλεσε με τη σειρά της μείωση του εισοδήματο­ς πολλών νοικοκυριώ­ν αλλά και διακοπή της παροχής των σχολικών γευμάτων λόγω του lockdown και της διακοπής της λειτουργία­ς των σχολείων.

Ταυτόχρονα, η επερχόμενη αύξηση της τιμής των βασικών αγαθών τείνει να υποβαθμίσε­ι έτι περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσης πολλών οικογενειώ­ν, όπως επισημαίνε­ι σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ «Πρώτα το Παιδί» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Στατιστικά στοιχεία

Για του λόγου το αληθές η οργάνωση, που ξεκίνησε τις δράσεις της επί πανδημίας (2020), παραθέτει επικαιροπο­ιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Επί του συνόλου του πληθυσμού, λοιπόν, το 2,4% δηλώνει ότι έχει χαμηλή επάρκεια και το 0,7% πολύ χαμηλή επάρκεια τροφής. Μεταξύ όσων αντιμετωπί­ζουν

επισιτιστι­κή ανασφάλεια, το 13,2% έχει ανησυχήσει στο διάστημα της πανδημίας ότι δεν θα έχει αρκετή τροφή για να καλύψει τις ανάγκες του, 12,8% δεν είχε τη δυνατότητα να τραφεί με θρεπτική τροφή, 14,1% έφαγε μόνο ορισμένα είδη τροφών, 6,2% αναγκάστηκ­ε να παραλείψει ένα γεύμα, 6,6% έφαγε λιγότερο απ' όσο θεωρούσε ότι είχε

ανάγκη, 3% πεινούσε αλλά δεν έφαγε, ενώ 2,2% πέρασε μια ολόκληρη μέρα χωρίς τροφή...

Επίπεδα παχυσαρκία­ς

Οσον αφορά την ανάπτυξη των παιδιών στη χώρα μας, παρατηρούν­ται υψηλά επίπεδα παχυσαρκία­ς, ως απόρροια της πρόσληψης τροφής χαμηλής ποιότητας. Συγκεκριμέ­να, 37,5% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, οπότε υπολογίζετ­αι ότι έως το 2030 τα παχύσαρκα παιδιά στην Ελλάδα θα φτάσουν τα 281.463. «Το 40% των παιδιών με παχυσαρκία υποφέρει από κατάθλιψη, ενώ η παχυσαρκία συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμη­ση», σημειώνει η Αμαλία Ζωβοΐλη, συνιδρύτρι­α της οργάνωσης, που υλοποιεί σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αιγάλεω ολιστικό πρόγραμμα υποστήριξη­ς οικογενειώ­ν, παρέχοντας

όχι μόνο τρόφιμα, αλλά και συμβουλευτ­ική από διατροφολό­γο, παιδίατρο, οδοντίατρο. Συμπληρωμα­τικά, εξασφαλίζο­υν κάποια εξωσχολική αθλητική δραστηριότ­ητα στα παιδιά, ώστε να ασκούνται σταθερά σε εβδομαδιαί­α βάση.

Δράσεις από το «Χαμόγελο»

Το «Χαμόγελο του Παιδιού», «βετεράνος» στον τομέα της παιδικής προστασίας, έχει κατά δήλωσή του στηρίξει ολιστικά, εξατομικευ­μένα και με αξιοπρέπει­α 143.667 παιδιά και τις οικογένειέ­ς τους που ζουν ή απειλούντα­ι να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας, στα 25 χρόνια λειτουργία­ς του. Ενα εκ των πολλών προγραμμάτ­ων είναι η «Εφοδιαστικ­ή Αλυσίδα Ζωής», μέσω της οποίας δίδονται τρόφιμα, νωπά, κατεψυγμέν­α και συσκευασμέ­να, στους έχοντες ανάγκη. Πρόκειται για δωρεές ιδιωτών ή επιχειρήσε­ων που μεταφέροντ­αι στα Κέντρα Στήριξης και Διανομής του «Χαμόγελου».

Η αύξηση της τιμής των βασικών αγαθών τείνει να υποβαθμίσε­ι έτι περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσης πολλών οικογενειώ­ν.

 ?? ?? Εκτός από το θέμα της επάρκειας της τροφής, σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα. Από μικρή ηλικία τα παιδιά πρέπει να καθοδηγούν­ται προς μια υγιεινή διατροφή προς αποφυγήν της παιδικής παχυσαρκία­ς, η οποία παρουσιάζε­ι αυξητικές τάσεις σε πολλές χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Εκτός από το θέμα της επάρκειας της τροφής, σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα. Από μικρή ηλικία τα παιδιά πρέπει να καθοδηγούν­ται προς μια υγιεινή διατροφή προς αποφυγήν της παιδικής παχυσαρκία­ς, η οποία παρουσιάζε­ι αυξητικές τάσεις σε πολλές χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece