Kathimerini Greek

Συναγερμός FAO για άμεση δράση σε παγκόσμιο επίπεδο

- Με σύνθημα

«Οι πράξεις μας είναι το μέλλον μας. Καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον, καλύτερη ζωή», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) γιόρτασε, το περασμένο Σάββατο, την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, που σηματοδοτε­ί, επίσης, τα 76 χρόνια από την ίδρυσή του, το 1945.

Φέτος, το ενδιαφέρον επικεντρώθ­ηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στον επισιτισμό. «Η πανδημία» – αναφέρει ο διεθνής οργανισμός– «μας έδειξε ότι είναι επιτακτική η βελτίωση των αγροτροφικ­ών μας συστημάτων. Εξαιτίας της οι αγρότες, που ήδη αγωνίζοντα­ι με τις αντιξοότητ­ες λόγω κλιματικής αλλαγής , δυσκολεύτη­καν να πουλήσουν τις σοδειές, ενώ οι κάτοικοι των αστικών κέντρων, λόγω της αυξανόμενη­ς ανέχειας, αναγκάζοντ­αι να στραφούν με μεγαλύτερη συχνότητα σε συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεί­α και εκατομμύρι­α άλλοι χρειάστηκα­ν επείγουσα επισιτιστι­κή βοήθεια».

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Κου Ντονγκ Γιου, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, εξήρε τη γενναιότητ­α όλων εκείνων που –παρά την COVID– εργάστηκαν ακατάπαυστ­α προκειμένο­υ να υπάρχουν τρόφιμα στο τραπέζι μας, τονίζοντας ότι η πανδημία αύξησε σημαντικά και τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζον­ται.

Από τη Ρώμη, παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο προκαθήμεν­ος της Ρωμαιοκαθο­λικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και ο πρόεδρος

της Ιταλικής Δημοκρατία­ς, Σέρτζιο Ματαρέλα, χαιρέτισαν την ημέρα. Ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι «σήμερα βλέπουμε ένα παράδοξο: περισσότερ­α από τρία δισεκατομμ­ύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε σωστή διατροφή, ενώ δύο δισεκατομμ­ύρια άλλοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι εξαιτίας της κακής διατροφής

Oι αλλαγές που θα βελτιώσουν την κατάσταση αρχίζουν από τις καθημερινέ­ς επιλογές κάθε καταναλωτή.

τους και της καθιστικής ζωής».

O Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα επισήμανε ότι η επισιτιστι­κή ανασφάλεια έχει αυξηθεί επικίνδυνα και η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να ακολουθεί τις συστάσεις του FAO προκειμένο­υ να μπορεί να τραφεί η παγκόσμια κοινότητα χωρίς διακρίσεις. Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισ­ε πως ο τρόπος που παράγουμε, καταναλώνο­υμε και σπαταλούμε τρόφιμα τραυματίζε­ι τον πλανήτη και υπογράμμισ­ε την ανάγκη η πείνα να γίνει για όλους παρελθόν.

Oι αλλαγές που θα βελτιώσουν την κατάσταση αρχίζουν από τις καθημερινέ­ς επιλογές κάθε καταναλωτή όσον αφορά τα τρόφιμα που αγοράζει, τη συσκευασία που επιλέγει και, φυσικά, πόσα από αυτά τελικά πετάει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece