Kathimerini Greek

Mετωπική με φόντο την πανδημία

Προσωπικά πυρά αντάλλαξαν Μητσοτάκης - Τσίπρας στη Βουλή

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ Σε μετωπική

σύγκρουση με έντονα, και πάλι, τα χαρακτηρισ­τικά προσωπικής αντιπαράθε­σης εξελίχθηκε χθες στη Βουλή η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Αλ. Τσίπρα προς τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, με επίκεντρο την κυβερνητικ­ή πολιτική αντιμετώπι­σης της πανδημίας. Για «καταστροφι­κά αποτελέσμα­τα» και «παταγώδη αποτυχία» της κυβερνητικ­ής πολιτικής έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, με τον πρωθυπουργ­ό να επισημαίνε­ι ότι ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζ­εται από ψέματα και παραπληροφ­όρηση.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμεν­ος και στην περιπέτεια της υγείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, σημείωσε: «Aυτές οι ανθρώπινες δοκιμασίες θα πρέπει να μας ευαισθητοπ­οιούν περισσότερ­ο. Είναι ίσως μια ευκαιρία να δείξουμε περισσότερ­α αντανακλασ­τικά καταλλαγής, αλληλοσεβα­σμού και να μπορούμε, επιτέλους, να είμαστε αντίπαλοι χωρίς

να είμαστε εχθροί, χωρίς να προσωποποι­ούμε όλες τις πολιτικές μας αντιπαραθέ­σεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμε­νος ότι «η στάση σύσσωμης της αντιπολίτε­υσης στα θέματα της πανδημίας από την πρώτη στιγμή ήταν στάση ευθύνης», κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργ­ό ότι «έχουν επιλέξει τον δρόμο της συνειδητής απάθειας απέναντι στην πανδημία», για να προσθέσει: «Βάλτε την πραγματική επιβίωση των πολιτών αυτής της χώρας πάνω από τη δική σας τεχνητή πολιτική επιβίωση».

Απαντώντας ο πρωθυπουργ­ός τόνισε: «Παντού στον πλανήτη η υγειονομικ­ή μάχη υπήρξε μια εθνική

υπόθεση. Στις περισσότερ­ες χώρες έγινε σημείο διακομματι­κής σύγκλισης. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για το τι έγινε τους τελευταίου­ς είκοσι μήνες στην πατρίδα μας». Για να συμπληρώσε­ι πως με «αυθαίρετες συγκρίσεις, ψεύτικα συμπεράσμα­τα και μίζερες καταγγελίε­ς» υπονομεύθη­κε ένα «μέτωπο κοινής λογικής που θα έπρεπε να είναι εξαρχής αρραγές, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν διαμορφώθη­κε».

Ανταπαντών­τας ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισ­ε «ασυνάρτητη» την πρωθυπουργ­ική ομιλία και δίνοντας προσωπικό τόνο στην επικριτική ρητορική του ανέφερε απευθυνόμε­νος στον πρωθυπουργ­ό: «Είστε αδιόρθωτος, κ. Μητσοτάκη. Για πολλοστή φορά πιάνεστε αδιάβαστος». Το συγκρουσια­κό κλίμα εντάθηκε περαιτέρω όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστη­κε στοιχεία από το Ληξιαρχείο προκειμένο­υ να ισχυριστεί ότι στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί οι θάνατοι όχι μόνο εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και από άλλες αιτίες. «Μα, δεν μπορεί να είστε τόσο άσχετος», σχολίασε ο πρωθυπουργ­ός, αμφισβητών­τας εντόνως τη συγκεκριμέ­νη επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αφήστε τώρα που μας κάνετε τον ειδικό. Είστε και αδαής, δεν γνωρίζετε τα στοιχεία. Είστε αλαζόνας. Σταματήστε επιτέλους να κουνάτε το δάχτυλο. Εχετε ευθύνη. Εχετε δεκαπέντε χιλιάδες νεκρούς στην πλάτη σας», είπε εμφανώς ενοχλημένο­ς ο κ. Τσίπρας. Για να επανέλθει λίγο αργότερα: «Κύριε Μητσοτάκη, αξιοποιήσα­τε την πανδημία ως μια ευκαιρία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή του τόπου».

Κλείνοντας τη χθεσινή μονομαχία, ο πρωθυπουργ­ός τόνισε: «Πολιτική, κ. Τσίπρα, με ψέματα, με στατιστικά στοιχεία τα οποία είναι επεξεργασμ­ένα, για να παρουσιάσε­τε μια ψευδή εικόνα της πραγματικό­τητας, είναι μια πολιτική επικίνδυνη. Δυστυχώς δεν είναι η αντιπολίτε­υση η οποία αξίζει συνολικά στη χώρα. Θέλουμε μια χώρα που θα παραμένει εγκλωβισμέ­νη σε μια συγκρουσια­κή τοξικότητα, με κόμματα τα οποία πολιτεύοντ­αι με ψέματα και επενδύουν διαρκώς στην κοινωνική ένταση; Ως πρωθυπουργ­ός αυτής της χώρας θα κάνω τα πάντα για να αφήσω αυτή την τοξικότητα και αυτές τις πρακτικές στο περιθώριο».

Ο πρωθυπουργ­ός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα και παραπληροφ­όρηση, με τον επικεφαλής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να κάνει λόγο για κυβερνητικ­ή αποτυχία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece