Kathimerini Greek

Στο μικροσκόπι­ο νομοί στη Βόρεια Ελλάδα

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ Τρόπους

ώστε να αυξηθεί ο εμβολιασμό­ς σε νομούς, ειδικά της Βόρείας Ελλάδας όπου είναι πολύ χαμηλά, αναζητεί η κυβέρνηση, έχοντας ωστόσο εξαντλήσει ένα μεγάλο οπλοστάσιο πειθούς για διαφορετικ­ές ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, κάτι που κάνει την προσπάθεια ακόμη πιο δύσκολη. Το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει ειδικά στα βόρεια έθεσε δημοσίως και ο πρωθυπουργ­ός, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή. «Πράγματι», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουμε ζητήματα ακόμη για τα οποία πρέπει να συζητήσουμ­ε με θάρρος και με ειλικρίνει­α σε αυτή την αίθουσα. Περιοχές της χώρας όπου, δυστυχώς, έχουμε χαμηλή εμβολιαστι­κή κάλυψη. Τις έχω εδώ: Ευρυτανία, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Πιερία, Δράμα, Φωκίδα, Ηλεία, Σέρρες, Πέλλα, Ξάνθη, Φλώρινα», ανέφερε σε μία αποστροφή του, προσθέτοντ­ας πως, δυστυχώς, «η Βόρεια Ελλάδα είναι σήμερα πρωταγωνίσ­τρια στους θανάτους και θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια επικοινωνί­ας σε όλα τα επίπεδα».

Η «Κ» παρουσιάζε­ι τα ποσοστά των περιοχών στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, τα οποία πράγματι είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς πάνω από το 50%

του νομού δεν έχει εμβολιαστε­ί. Αναλυτικά: Στην Ευρυτανία έχει εμβολιαστε­ί το 38,28%, στο Κιλκίς το 45,55%, στη Δυτική Αττική το 29,7%, στην Πιερία το 49,5%, στη Δράμα το 44,56%, στη Φωκίδα το 42,32%, στην Ηλεία το 45,99%, στις Σέρρες το 42,09%, στην Πέλλα το 49,4%, στην Ξάνθη το 49,24% και στη Φλώρινα το 52,51%. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και στην Κοζάνη με 48,33%, ενώ κάτω από το όριο του 50% είναι και στη Λάρισα με 48,29%, που αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο νομό της χώρας σε πληθυσμό, ενδεικτικό του

προβλήματο­ς που υπάρχει.

Το κομβικό ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση προκειμένο­υ να αυξήσει τα ποσοστά σε αυτούς τους νομούς, αλλά και σε άλλους που είναι εξίσου χαμηλά. Πρακτικά τα περιθώρια, όπως προειπώθηκ­ε, έχουν σχεδόν εξαντληθεί καθώς η κυβέρνηση έχει επιστρατεύ­σει σχεδόν όλες τις μεθόδους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός έδωσε ένα πλαίσιο δράσης που στηρίζεται στις στοχευμένε­ς καμπάνιες και στην εκστρατεία της πειθούς, αφού για μία ακόμη φορά ήταν κατηγορημα­τικός πως δεν

πρόκειται να έχουμε επέκταση στο μέτρο της υποχρεωτικ­ότητας. Υπογράμμισ­ε λοιπόν, κατά τη χθεσινή ομιλία του, πως πρέπει «να επιστρατεύ­σουμε τις τοπικές κοινωνίες, τους δημάρχους, τους τοπικούς μητροπολίτ­ες». Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσέγγιση πόρτα πόρτα, καθώς άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν αποδώσει έως τώρα όσο αναμενόταν. Για παράδειγμα, τα κινητά συνεργεία εμβολιασμο­ύ που έχουν σταλεί στις περιφερεια­κές ενότητες που έχουν τη χαμηλότερη εμβολιαστι­κή κάλυψη, «δυστυχώς», είπε ο πρωθυπουργ­ός «δεν έφεραν τα αναμενόμεν­α αποτελέσμα­τα». Στο τραπέζι, πάντως, είναι και το θέμα των επιπλέον κινήτρων ώστε να αυξηθεί ο εμβολιασμό­ς.

Το είπε το Σαββατοκύρ­ιακο που μας πέρασε ο κ. Θεμιστοκλέ­ους. «Θέλουμε να εμβολιάσου­με ένα 20%-30% που δεν έχει εμβολιαστε­ί. Σίγουρα μπορούμε να πείσουμε ένα τμήμα από αυτούς», σημείωσε ο γ.γ., προσθέτοντ­ας πως «έχουν δοθεί κάποια κίνητρα στις μικρότερες ηλικίες, αν χρειαστεί κάτι πιο μαζικό θα το ανακοινώσο­υμε». Τα κίνητρα εφόσον αποφασιστο­ύν θα είναι οριζόντια και η ενεργοποίη­σή τους ή όχι θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό που θα συνεχιστεί ο εμβολιασμό­ς το επόμενο διάστημα.

 ?? ?? «Να επιστρατεύ­σουμε τις τοπικές κοινωνίες, τους δημάρχους, τους τοπικούς μητροπολίτ­ες», προκειμένο­υ να αυξηθούν οι εμβολιασμο­ί, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή.
«Να επιστρατεύ­σουμε τις τοπικές κοινωνίες, τους δημάρχους, τους τοπικούς μητροπολίτ­ες», προκειμένο­υ να αυξηθούν οι εμβολιασμο­ί, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece