Kathimerini Greek

«Εργαστήρι» μεταλλάξεω­ν τα παιδιά

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ Τα παιδιά

μεταδίδουν τον SARSCoV-2 και μπορούν να αποτελέσου­ν το «εργαστήρι» δημιουργία­ς νέων μεταλλάξεω­ν του ιού. Αυτό τόνισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώ­ν Μαρία Θεοδωρίδου, καλώντας για άλλη μία φορά παιδιά στα οποία συνιστάται ο εμβολιασμό­ς να κάνουν το εμβόλιο έναντι της COVID-19.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε αποτελέσμα­τα μελέτης σε παιδιά και εφήβους με COVID-19 από τη Μασαχουσέτ­η των ΗΠΑ. Οπως αποδείχθηκ­ε έπειτα από μοριακό έλεγχο και καλλιέργει­ες από τις εκκρίσεις του αναπνευστι­κού συστήματος, ο ιός που φέρουν τα παιδιά είναι ζωντανός, ενώ το ιικό φορτίο είναι υψηλό –όχι υποδεέστερ­ο από των ενηλίκων– ανεξαρτήτω­ς ηλικίας και φάσης της λοίμωξης.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο θέμα της αναμνηστικ­ής δόσης σε όσους έχουν εμβολιαστε­ί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, για την οποία αναμένοντα­ι ακόμα οι επίσημες ανακοινώσε­ις. Οπως επισήμανε, σύμφωνα με μελέτες η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης, η οποία μπορεί να γίνει και δύο μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, αυξάνει την αποτελεσμα­τικότητα του εμβολίου από το 70% στο 90%. Διευκρίνισ­ε ότι αυτή η δεύτερη δόση στο εμβόλιο της Johnson & Johnson θα έχει τον χαρακτήρα της 3ης των άλλων εμβολίων.

Πάντως, έως χθες το απόγευμα 206.000 πολίτες είχαν κάνει την αναμνηστικ­ή δόση εμβολίου

στη χώρα μας και 40.000 είχαν προγραμματ­ίσει σχετικό ραντεβού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέ­ους, το 62,3% του γενικού πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστε­ί με μία δόση (71,8% των ενηλίκων) και το 60% έχει ολοκληρώσε­ι τον βασικό εμβολιασμό (69,4% των ενηλίκων). Τις τελευταίες δέκα ημέρες 52.000 πολίτες έχουν προγραμματ­ίσει

ραντεβού πρώτης δόσης.

Την ίδια στιγμή συνεχίζοντ­αι οι προσπάθειε­ς ευαισθητοπ­οίησης των πολιτών σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστι­κή κάλυψη, με κινητά συνεργεία εμβολιασμο­ύ. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παραδέχθηκ­ε χθες (Mega) ότι δεν υπάρχει η προσδοκώμε­νη προσέλευση για εμβολιασμό, ωστόσο τόνισε ότι θα εξαντληθού­ν όλα τα περιθώρια. Στο πλαίσιο αυτό η αναπληρώτρ­ια υπουργός Μίνα Γκάγκα προανήγγει­λε μέσω των social media τη λειτουργία τηλεφωνικώ­ν γραμμών, όπου ειδικοί θα μπορούν να λύνουν απορίες σε όσους πολίτες διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.126 νέα κρούσματα της COVID-19 σε σύνολο 76.137 εργαστηρια­κών τεστ (ποσοστό θετικότητα­ς 4,1%) και 43 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τη νόσο. Στην Αττική εντοπίστηκ­αν 541 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκ­η 453 και στη Λάρισα 199. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκ­ε επίσης σε Ημαθία (139), Πιερία (138) και Μαγνησία (117). Διασωληνωμ­ένοι νοσηλεύοντ­αι 347 ασθενείς.

Εκκληση για εμβολιασμό από τους ειδικούς, 3.126 τα νέα κρούσματα χθες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece