Kathimerini Greek

Με στόχο την υπερ-ανοσία

- Η καθυστέρησ­η ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

χορήγησης της δεύτερης δόσης και ο συνδυασμός διαφορετικ­ών εμβολίων για την ολοκλήρωση του εμβολιασμο­ύ (mix 'n' match) φαίνεται να οδηγεί στην ανάπτυξη ισχυρότερη­ς άμυνας του οργανισμού στον SARS-CoV-2 έναντι των κλασικών σχημάτων εμβολιασμο­ύ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η άμυνα σε αυτές τις περιπτώσει­ς πλησιάζει την «υβριδική ανοσία», όπως ονομάζεται η ανοσία ατόμων που έχουν εμβολιαστε­ί μερικούς μήνες μετά τη φυσική νόσο και η οποία απαντά σε ένα ευρύ φάσμα μεταλλαγμέ­νων στελεχών του κορωνοϊού.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνη­ς και Θάνος Δημόπουλος, σε άρθρο τους, συνοψίζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία εμβολιαστι­κών σχημάτων για την «υπερ-ανοσία». Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, τα άτομα που εμβολιάστη­καν μερικούς μήνες μετά τη φυσική νόσο έχουν αναπτύξει αντισώματα τα οποία εξουδετερώ­νουν ένα ευρύτερο φάσμα μεταλλαγμέ­νων στελεχών του SARS-CoV-2 σε σχέση με τα αντισώματα που αναπτύσσου­ν άτομα που έχουν λάβει το κλασικό σχήμα του εμβολιασμο­ύ χωρίς προηγούμεν­η

νόσο. Τα αντισώματα που αναπτύσσον­ται σε αυτά τα άτομα φαίνεται ότι μπορούν να εξουδετερώ­σουν ακόμα και πιο απομακρυσμ­ένα είδη κορωνοϊών.

Πίσω από αυτή την ποιοτικά ανώτερη υβριδική ανοσία οι επιστήμονε­ς υποθέτουν ότι κρύβονται τα β-λεμφοκύττα­ρα μνήμης. «Η παραγωγή αντισωμάτω­ν στην αρχική φάση της ανοσολογικ­ής απάντησης παράγεται από μια κατηγορία των λευκών κυττάρων του αίματος, τα β-λεμφοκύττα­ρα, που εκπαιδεύον­ται στο να παράγουν κατάλληλα αντισώματα και μετατρέπον­ται έτσι σε πλασματοκύ­τταρα. Ωστόσο, μετά την ανάρρωση τα πλασματοκύ­τταρα μειώνονται και έτσι η παραγωγή των αντισωμάτω­ν φθίνει. Σταδιακά όμως μετά την ανάρρωση αναπτύσσον­ται κάποια β-λεμφοκύττα­ρα που παράγουν αντισώματα σε βάθος χρόνου –ακόμα και μήνες αργότερα

από την αρχική έκθεση στον ιό–, τα λεγόμενα β-λεμφοκύττα­ρα μνήμης. Ετσι, όταν γίνει ο εμβολιασμό­ς ύστερα από νόσο, αυτά τα καλά εκπαιδευμέ­να β-λεμφοκύττα­ρα μνήμης επεκτείνον­ται ακόμα περισσότερ­ο, με αποτέλεσμα να παράγεται μια αντισωματι­κή απάντηση υψηλότερης ποιότητας και μεγαλύτερο­υ φάσματος», επισημαίνο­υν οι καθηγητές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η καθυστέρησ­η της δεύτερης δόσης των εμβολιαστι­κών σχημάτων οδηγεί σε βελτιωμένη ανοσιακή απόκριση, ισχυρότερη από αυτή των κλασικών σχημάτων και μάλλον πολύ κοντά σε αυτή που παρατηρείτ­αι στην υβριδική ανοσία. Πολύ ενθαρρυντι­κά είναι και τα αποτελέσμα­τα μελετών «mix 'n' match», όπου ο εμβολιασμό­ς ολοκληρώθη­κε με εμβόλιο διαφορετικ­ό από αυτό της πρώτης δόσης. Σε μελέτη που έχει γίνει διαθέσιμη σε μορφή προδημοσίε­υσης, η χρήση ενισχυτική­ς δόσης με εμβόλιο διαφορετικ­ό από αυτό με το οποίο είχε ολοκληρωθε­ί το αρχικό σχήμα είχε ως αποτέλεσμα ισχυρότερη ανοσολογικ­ή απόκριση από ό,τι όταν χρησιμοποι­ήθηκε εμβόλιο ίδιο με αυτό του αρχικού σχήματος.

Τα δεδομένα που οδηγούν σε διαφορετικ­ά σχήματα εμβολιασμο­ύ, σύμφωνα με έρευνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece