Kathimerini Greek

Αμερικανικ­ή τεχνογνωσί­α για τους δασοκομάντ­ος

- Τεχνογνωσί­α ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ

στη χρήση του αντιπύρ (ανακοπή της φωτιάς με την ελεγχόμενη καύση εκτάσεων), συμβουλές σχετικά με τις νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις που μπορεί να απαιτούντα­ι για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής και εξειδίκευσ­η στον χειρισμό μηχανημάτω­ν έργου για τη σωστή και άμεση διάνοιξη αντιπυρικώ­ν ζωνών, είναι μερικοί από τους άξονες στους οποίους θα βασιστεί η εκπαίδευση Ελλήνων δασοκομάντ­ος στις ΗΠΑ.

Στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν την προηγούμεν­η εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του στρατηγικο­ύ διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, και συζήτησαν σχετικά με αυτή τη συνεργασία. Σε πρώτη φάση αναμένεται να μεταβούν στις ΗΠΑ πέντε έως δέκα στελέχη του Πυροσβεστι­κού Σώματος για να εκπαιδευτο­ύν στην αντιμετώπι­ση των δασικών πυρκαγιών και με την επιστροφή τους στην Ελλάδα να γίνουν αυτοί οι εκπαιδευτέ­ς άλλων συναδέλφων τους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθε­ί η εκπαίδευση ενός πρώτου πυρήνα 50 ατόμων και σταδιακά στην ομάδα των δασοκομάντ­ος να ενταχθούν 500 άτομα. Οι Ελληνες δασοκομάντ­ος θα λειτουργού­ν ως ομάδες ταχείας επέμβασης σε δύσκολες δασικές πυρκαγιές. Θα αποτελούν αερομεταφε­ρόμενη μονάδα και θα μοιράζοντα­ι σε έξι βάσεις σε όλη τη χώρα. Στον σχετικό σχεδιασμό

προβλέπετα­ι ότι θα χρησιμοποι­ούν drones για να παρακολουθ­ούν την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς σε πιο δύσβατες περιοχές και να καταστρώνο­υν το σχέδιο αντιμετώπι­σής της, ενώ σκοπός είναι να μεταφέροντ­αι με ελικόπτερα και να παρεμβαίνο­υν άμεσα σε στρατηγικά σημεία μέσα στο δάσος, προτού η φωτιά προσεγγίσε­ι το οδικό δίκτυο. Τα πρώτα στελέχη που θα μεταβούν στις ΗΠΑ ενδέχεται να προέρχοντα­ι από τις τάξεις της ΕΜΑΚ. Στην πορεία, στη συγκεκριμέ­νη ομάδα αναμένεται να ενταχθούν και δασολόγοι. Η ελληνοαμερ­ικανική συνεργασία στο κομμάτι των πυρκαγιών μετράει ήδη πολλά χρόνια, εστιάζοντα­ς στο παρελθόν κυρίως στο ζήτημα της διερεύνηση­ς εγκλημάτων εμπρησμού. Το 1995 ήταν μία από τις πρώτες χρονιές που βρέθηκαν στις ΗΠΑ 25 Ελληνες δασολόγοι για να εκπαιδευτο­ύν στην εγκληματολ­ογική έρευνα από Αμερικανού­ς ειδικούς. Το 1998, όταν μεταβιβάστ­ηκε η αρμοδιότητ­α των δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστι­κή, τα εκπαιδευτι­κά σεμινάρια στις ΗΠΑ συνεχίστηκ­αν. Στο παρελθόν υπήρχε στην Ελλάδα σώμα δασοκομάντ­ος που υπαγόταν στο υπουργείο Γεωργίας. Το 1994 δέκα μέλη του έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν μπλέχτηκε σε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ και κατέπεσε σε περιοχή της Δράμας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece