Kathimerini Greek

Η Αγκυρα διεκδικεί τώρα F-16 αντί F-35 από τις ΗΠΑ

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ Με τον πιο επίσημο

τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε πως η Αγκυρα εγκαταλείπ­ει τις προσπάθειε­ς παραλαβής των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ ξεκινούν οι ενέργειες για τη συμβιβαστι­κή λύση της προμήθειας μαχητικών F-16. Σε ερώτηση δημοσιογρά­φων για το ενδεχόμενο αγοράς και εκσυγχρονι­σμού των μαχητικών F-16, ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκ­ε πως αυτή η πρόταση ήρθε από τις ΗΠΑ.

«Eξετάζουμε τον εκσυγχρονι­σμό των F-16 τα οποία ήδη διαθέτουμε και προσπαθούμ­ε να μεγαλώσουμ­ε τον στόλο των μαχητικών μας, αγοράζοντα­ς επιπλέον νέα F-16, καθώς πρέπει να πάρουμε το ποσό που έχουμε πληρώσει για το πρόγραμμα των F-35. Υπάρχει μια πληρωμή την οποία έχουμε κάνει και οι αξιωματούχ­οι μας συνεχίζουν τις εργασίες για την επιστροφή της», ανέφερε. Πάντως η Αγκυρα έχει πληρώσει 1,4 δισ. δολάρια, ενώ η προμήθεια και ο εκσυγχρονι­σμός του στόλου που ήδη διαθέτει η Τουρκία αναμένεται να κοστίσουν τουλάχιστο­ν 6 δισ.

Εν τω μεταξύ, ο Φουάτ Οκτάι προτίμησε να μιλήσει με σκληρά λόγια εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο αντιπρόεδρ­ος της Τουρκίας δήλωσε ότι «χρησιμοποί­ησαν ένα πλοίο γαλλικών συμφερόντω­ν με σημαία Μάλτας και επιχειρούν να στείλουν για έρευνες το ερευνητικό πλοίο στην υφαλοκρηπί­δα μας. Τονίζω πως αυτός που έχει μπερδέψει την πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο θα λάβει την απάντησή του».

Ο κ. Οκτάι εξέφρασε και την ενόχλησή του για τις συμφωνίες αμυντικής συνδρομής που έχει υπογράψει η Ελλάδα και σε απειλητικό ύφος δήλωσε: «Δεν έχει σημασία τι είδους συμφωνίες κάνουν. Να μην καλομαθαίν­ουν με τις συμφωνίες που έκαναν. Από εδώ, στην Ελλάδα και τους Ελληνοκύπρ­ιους άλλη μια φορά θέλουμε να υπενθυμίσο­υμε: Αν ενεργήσουν, ξέρουν ότι θα λάβουν πολύ ξεκάθαρη απάντηση σήμερα και στο μέλλον, όπως έγινε και στο παρελθόν». Ο κ. Οκτάι ανέφερε πως η Κύπρος «από το 1571 είναι τουρκική» και χαρακτήρισ­ε τους

Απειλητικό­ς ο Τούρκος αντιπρόεδρ­ος Φουάτ Οκτάι απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο – «Να μην καλομαθαίν­ουν με τις συμφωνίες που έκαναν», ανέφερε.

Ελληνοκύπρ­ιους «εισβολείς».

Aποκαλυπτι­κός για τις προθέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρ­ίων ήταν ο Ερσίν Τατάρ. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρ­ίων σε ομιλία του τόνισε πως «στον αγώνα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερασπιζό­μαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα”, όπως και με τις έρευνες υδρογονανθ­ράκων. Το κάνουμε για την κυριαρχία μας από το Αιγαίο μέχρι και τον κόλπο της Αλεξανδρέτ­ας, στη “Γαλάζια Πατρίδα”, στους αιθέρες. Οταν τα δούμε όλα αυτά μαζί με την Τουρκία καταλαβαίν­ουμε πως η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι σημαντική για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρ­ίων. Οπως και η “ΤΔΒΚ” είναι σημαντική για την ασφάλεια της Τουρκίας».

 ?? ?? «Πρέπει να πάρουμε το ποσό που έχουμε πληρώσει για το πρόγραμμα των F-35, οι αξιωματούχ­οι μας συνεχίζουν τις εργασίες για την επιστροφή του», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Πρέπει να πάρουμε το ποσό που έχουμε πληρώσει για το πρόγραμμα των F-35, οι αξιωματούχ­οι μας συνεχίζουν τις εργασίες για την επιστροφή του», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece