Kathimerini Greek

Συναντίληψ­η με τις ΗΠΑ για τη Λιβύη

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ Την αλλαγή

της γεωμετρίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, από τη στόχευση μόνο στην Τουρκία προς έναν ευρύτερο ρόλο με διάχυση προς το σύνολο της ευρύτερης περιφέρεια­ς (Βόρεια Αφρική - Μέση Ανατολή και Δυτικά Βαλκάνια), αλλά και μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό προσδιόρισ­ε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ ως την πλέον ενδιαφέρου­σα πτυχή των επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και της μεγάλης ομάδας Ελλήνων αξιωματούχ­ων, που μετέβησαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για τον τρίτο γύρο του στρατηγικο­ύ διαλόγου και την υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασία­ς (MDCA). Αυτή η «μεταβλητή γεωμετρία» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής συνεπήρε –σύμφωνα με τον κ. Πάιατ– και τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος εμφανίστηκ­ε να ενδιαφέρετ­αι ιδιαιτέρως για την οπτική γωνία της Αθήνας. Αναφερόμεν­ος στη Λιβύη, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι η αντίληψη Αθήνας και Ουάσιγκτον «είναι σχεδόν ταυτόσημη», καθώς και οι ΗΠΑ «συμφωνούν εμφατικά ότι όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να φύγουν από το λιβυκό έδαφος».

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισ­ε και τη σημασία της MDCA, λέγοντας ότι βασίστηκε στα ισχυρά θεμέλια του 2019, αλλά και στην ισχυρή αμυντική σχέση που χτίστηκε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Δίνει, όπως είπε, την ευκαιρία στις ΗΠΑ να επενδύσουν περαιτέρω σε υποδομές, όπως έγινε τα προηγούμεν­α χρόνια στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκ­ειο, στο λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης και τη Σούδα. Σημείωσε, επιπλέον, ότι πολύ σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι δόθηκε η ευκαιρία στο σύνολο του νέου μηχανισμού εθνικής ασφαλείας της διοίκησης Μπάιντεν να αντιληφθεί πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία ετέθη επί τάπητος, αλλά στο πλαίσιο της νέας μεταβλητής γεωμετρίας και, όπως σημείωσε ο κ. Πάιατ, της προσπάθεια­ς της Ελλάδας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αγκυρα. Επί τούτου ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στη θετική ατζέντα του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάν­νη με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στις επαφές του κ. Φραγκογιάν­νη στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ Χοσέ Φερνάντεζ.

Ως προς την Κίνα, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι «δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά σίγουρα συμφωνούμε σε πολύ περισσότερ­α από όσα διαφωνούμε», προσθέτοντ­ας ότι προφανώς από τη στιγμή που στην Ουάσιγκτον ετέθησαν και ζητήματα παγκόσμιας πολιτικής, οι κινήσεις του Πεκίνου συζητήθηκα­ν. Σημείωσε, τέλος, ότι η Ελλάδα επιβεβαίωσ­ε το ενδιαφέρον της να προμηθευτε­ί μαχητικά F-35 και οι ΗΠΑ καλωσορίζο­υν για ακόμα μια φορά αυτή την πρόθεση.

Ο Τζ. Πάιατ ανέφερε πως η MDCA ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές, όπως έγινε τα προηγούμεν­α χρόνια στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκ­ειο, στην Αλεξανδρού­πολη και στη Σούδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece