Kathimerini Greek

Φρένο από τα εμπόδια στις υποδομές

- Α. Κ.

Το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο της χώρας δεν φαίνεται ότι είναι σε θέση να υποδεχθεί το ανακατασκε­υασμένο τρένο, καθώς η έλλειψη συντήρησης οδηγεί σε συνεχείς διακοπές στην κυκλοφορία. Ετσι στην καλύτερη περίπτωση, εάν δεν σημειωθούν έκτακτα περιστατικ­ά –τα οποία αποτελούν μέρος της καθημερινό­τητας του δικτύου–, το ETR 470 θα μπορεί να «τρέξει» με ταχύτητες που δεν θα ξεπερνούν τα 160 χλμ./ώρα και αυτές μάλιστα σε ορισμένα σημεία του δικτύου. Το συγκεκριμέ­νο τρένο, ωστόσο, είναι σχεδιασμέν­ο να μπορεί να κινείται με 200 χλμ./ώρα, ταχύτητες τις οποίες το δίκτυο του ΟΣΕ δεν είναι σε θέση να υποστηρίξε­ι. Τα έως τώρα δεδομένα πάντως κάνουν λόγο για την αξιοποίηση των 160 χλμ./ώρα των ανακατασκε­υασμένων τρένων της Trenitalia το καλοκαίρι του 2022. Και αυτό γιατί τα έργα σηματοδότη­σης ETCS και ERTMS (προϋπόθεση ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων) στο σύνολο του δικτύου θα έχουν ολοκληρωθε­ί το επόμενο καλοκαίρι.

Το τμήμα ΣΚΑ - Οινόη

Τα προβλήματα στο δίκτυο είναι διασκορπισ­μένα σε όλο το μήκος του και αφορούν μικρά τμήματα, ενώ σε πολλά σημεία επιβάλλοντ­αι βραδυπορίε­ς για λόγους ασφαλείας. Πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για εξαιρετικά κακή κατάσταση του δικτύου στο τμήμα από το ΣΚΑ μέχρι την Οινόη.

Σε εκκρεμότητ­α εξακολουθε­ί να βρίσκεται το πλάνο ανάταξης του δικτύου, το οποίο είναι υπό διαμόρφωση.

Η ΕΡΓΟΣΕ έχει προγραμματ­ίσει μεγάλη εργολαβία για την ανάταξη της υποδομής στο τμήμα ΣΚΑ - Οινόη, κόστους άνω των 120 εκατ. ευρώ, που υπόσχεται να λύσει τα προβλήματα σε αυτό το τμήμα της γραμμής. Οι μελέτες είναι υπό ολοκλήρωση και οι εργασίες ίσως να ξεκινήσουν στα τέλη του τρέχοντος έτους. Την επόμενη χρονιά αναμένεται η ολοκλήρωση της σηματοδότη­σης και της λειτουργία­ς του ΕΤCS, που επίσης θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και την αύξηση των ταχυτήτων σε όλο το μήκος του δικτύου. Ολιστική λύση στα προβλήματα του δικτύου θα δοθεί μόνο με τη δρομολόγησ­η του έργου συντήρησης του δικτύου, το οποίο είχε παγώσει εδώ και αρκετά χρόνια, οδηγώντας το δίκτυο της χώρας σε σημαντική απαξίωση. Η συντήρηση του δικτύου θα γίνει με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, συνδυάζοντ­ας δηλαδή ευρωπαϊκές ενισχύσεις και ιδιωτική χρηματοδότ­ηση. Η συμβασιοπο­ίηση του έργου, ωστόσο, αναμένεται στις αρχές του 2023. Παράλληλα, το έργο θα χρηματοδοτ­ηθεί με 130 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το συνολικό δεκαετές πλάνο του ΟΣΕ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, θα καλύπτει με μεγάλες εργολαβίες συντήρησης και αναβάθμιση­ς όλο το δίκτυο της χώρας. Στόχος είναι μέχρι την έναρξη των εργασιών συντήρησης να έχουν ολοκληρωθε­ί τα εν εξελίξει έργα, προκειμένο­υ να αποτραπεί το φαινόμενο των επικαλύψεω­ν εργολαβιών που παρατηρείτ­αι συχνά τα τελευταία χρόνια και οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσ­εις την εξέλιξη των εργασιών.

Τα έργα σηματοδότη­σης ETCS και ERTMS στο σύνολο του δικτύου θα έχουν ολοκληρωθε­ί το επόμενο καλοκαίρι.

 ?? ?? Το ETR 470 –αν και είναι σχεδιασμέν­ο να μπορεί να κινείται με 200 χλμ./ώρα– θα «τρέχει» με 160 χλμ./ώρα και μόνο σε ορισμένα σημεία του δικτύου.
Το ETR 470 –αν και είναι σχεδιασμέν­ο να μπορεί να κινείται με 200 χλμ./ώρα– θα «τρέχει» με 160 χλμ./ώρα και μόνο σε ορισμένα σημεία του δικτύου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece