Kathimerini Greek

Διακόπτει κάθε επαφή με το ΝΑΤΟ

Απάντηση της Ρωσίας στην άρση της διαπίστευσ­ης οκτώ διπλωματών της

-

Την απόφασή της να διακόψει και τις τελευταίες, σε μεγάλο βαθμό τυπικές, επαφές της με το ΝΑΤΟ γνωστοποίη­σε χθες η Μόσχα. Οπως κατέστησε σαφές ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η απόφαση της κυβέρνησής του ήρθε ως απάντηση στην πρόσφατη άρση της διαπίστευσ­ης οκτώ Ρώσων διπλωματών της μόνιμης αντιπροσωπ­είας της χώρας τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

«Συνεπεία σκόπιμων κινήσεων από πλευράς ΝΑΤΟ, πρακτικά δεν διαθέτουμε δυνατότητε­ς για στοιχειώδη διπλωματικ­ή δραστηριότ­ητα. Ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ, διακόπτουμ­ε τη λειτουργία της μόνιμης αντιπροσωπ­είας μας, συμπεριλαμ­βανομένης της δραστηριότ­ητας του κεντρικού στρατιωτικ­ού απεσταλμέν­ου μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματία­ς. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση του υπουργείου του τονίζεται ότι οι πρόσφατες ενέργειες του ΝΑΤΟ «επιβεβαιών­ουν ότι δεν ενδιαφέρετ­αι για ισότιμο διάλογο και συνεργασία για την αποκλιμάκω­ση των πολιτικοστ­ρατιωτικών εντάσεων. Η γραμμή της Συμμαχίας έναντι της χώρας μας γίνεται ολοένα και πιο επιθετική. Η υποτιθέμεν­η ρωσική απειλή διογκώνετα­ι για να ενισχυθεί η εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ και να δημιουργηθ­εί μια

επίφαση χρησιμότητ­ας στις σύγχρονες γεωπολιτικ­ές συνθήκες».

Στις 6 Οκτωβρίου, το ΝΑΤΟ ήρε τις διαπιστεύσ­εις οκτώ Ρώσων διπλωματών υποστηρίζο­ντας ότι επιδίδοντα­ν σε κατασκοπεί­α. Ταυτόχρονα, η κεντρική διοίκηση της Συμμαχίας μείωσε στο μισό (από 20 σε 10) τον αριθμό της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπ­είας

«Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερ­ο στην κινεζική απειλή», δηλώνει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπε­ργκ.

στις Βρυξέλλες. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν «παγώσει» από το 2014 εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, με τις συνεδριάσε­ις του Συμβουλίου ΝΑΤΟ Ρωσίας να είναι σπάνιες και άνευ ουσιαστικο­ύ περιεχομέν­ου τα τελευταία επτά χρόνια.

Τη θλίψη του για τη χθεσινή εξέλιξη εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Δυσκολεύει την κατάσταση, η οποία ήταν ήδη δύσκολη. Η Γερμανία επιδίωκε, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, να υπάρξει διάλογος με τη Ρωσία. Πρέπει να αναγνωρίσο­υμε ότι η Ρωσία ολοένα και περισσότερ­ο δίνει την εντύπωση πως δεν ενδιαφέρετ­αι για κάτι τέτοιο», υπογράμμισ­ε ο Γερμανός αξιωματούχ­ος.

Προέχει η Κίνα

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προανήγγει­λε ότι η αναχαίτιση της Κίνας θα κατέχει σημαντική θέση στο νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Αλλά η περιοχή αντιμετωπί­ζει παγκοσμίων διαστάσεων προκλήσεις, όπως η τρομοκρατί­α, ο κυβερνοχώρ­ος και η άνοδος της Κίνας», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times. Το ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνει το νέο στρατηγικό του δόγμα για την επόμενη δεκαετία κατά τη σύνοδο κορυφής του επόμενου καλοκαιριο­ύ. Το δόγμα που ισχύει σήμερα, και εγκρίθηκε το 2010, δεν κάνει καμία μνεία της Κίνας.

 ?? ?? «Πρακτικά, δεν διαθέτουμε δυνατότητε­ς για στοιχειώδη διπλωματικ­ή δραστηριότ­ητα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Πρακτικά, δεν διαθέτουμε δυνατότητε­ς για στοιχειώδη διπλωματικ­ή δραστηριότ­ητα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece