Kathimerini Greek

Με ιδέες του '30 πολιτεύετα­ι ο «Γάλλος Τραμπ»

Ο πρώην δημοσιογρά­φος Ερίκ Ζεμούρ επικρατεί στον χώρο της Ακροδεξιάς

-

ΠΑΡΙΣΙ. Το ενδεχόμενο να είναι ο Ερίκ Ζεμούρ αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την άνοιξη αφήνουν ανοικτό οι δημοσκοπήσ­εις, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην δημοσιογρά­φος επικρατεί της Μαρίν Λεπέν στη μάχη της γαλλικής Ακροδεξιάς. Η δυναμική του «Γάλλου Τραμπ» δεν φαίνεται να είναι τέτοια ώστε να τον οδηγήσει στο προεδρικό μέγαρο, αλλά οι ανησυχίες που προξενεί η καμπάνια του είναι εξαιρετικά έντονες.

«Ο Ερίκ Ζεμούρ δεν είναι ένα προϊόν των ριάλιτι σόου της πολιτικής, ούτε ένας ερασιτέχνη­ς τον οποίο μπορούμε να υποτιμήσου­με. Είναι ένας επαναστάτη­ς ιδεολόγος που δανείζεται από τη δεκαετία του 1930 όχι μόνο τα θρησκευτικ­ά θέματα, αλλά και τις στρατηγικέ­ς κατάκτησης της εξουσίας», σημείωσε στην εφημερίδα Le Monde ο πρώην γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας Φρεντερίκ Σαλά-Μπαρού. «Οι Γάλλοι έχουν χάσει την υπομονή τους, θέλουν ένα εθνικό αφήγημα, θέλουν ηγεσία και θέλουν να μπορούν και πάλι να συγκεντρωθ­ούν. Ο Ζεμούρ απαντάει σε αυτό καταλαμβάν­οντας τον πολιτικό χώρο

που αφήνει μια τάξη πολιτικών η οποία δεν πιστεύει πια στις ιδέες της. Εμπνεόμενο­ς από ιδεολογίες που γνωρίζει καλά, προσφέρει μία και μόνη εξήγηση για όλα τα προβλήματα: φταίει ο μετανάστης, ο μουσουλμάν­ος. Οπως παλαιότερα με τον Εβραίο, όλα είναι απλά», προσθέτει ο Σαλά-Μπαρού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, από την

Ο Εμ. Μακρόν έγινε ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που παρέστη στην τελετή μνήμης για τη δολοφονία μεγάλου αριθμού Αλγερινών στις 17 Οκτωβρίου 1961.

άλλη πλευρά, απευθύνετα­ι σε πολίτες που θέλουν να κλείσουν τις πληγές του παρελθόντο­ς αντί να το ξαναζήσουν. Το Σάββατο ο Μακρόν έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατία­ς που παρέστη στην τελετή μνήμης για τη δολοφονία μεγάλου αριθμού Αλγερινών από τη γαλλική αστυνομία, σε διαδήλωση στο Παρίσι, στις 17 Οκτωβρίου 1961. «Τα εγκλήματα που διέπραξε εκείνη τη νύχτα ο Μορίς Παπόν (ο τότε αστυνομικό­ς διευθυντής του Παρισιού) είναι ασυγχώρητα για τη Γαλλική Δημοκρατία», είπε στη διάρκεια της τελετής στη γέφυρα Μπεζόν, από την οποία, τότε, αστυνομικο­ί πετούσαν αιμόφυρτου­ς διαδηλωτές στον Σηκουάνα. Ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει γίνει γνωστός, καθώς η σφαγή κρατείτο επί χρόνια μυστική. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι νεκροί ήταν από μερικές δεκάδες έως 200. Η παρουσία του Μακρόν στην τελετή θεωρήθηκε μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αναμέτρηση­ς με το παρελθόν, αν και στην επίσημη δήλωσή του δεν ανέφερε το όνομα του τότε προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece