Kathimerini Greek

Ανοίγματα Μέρκελ προς Αγκυρα και Βαρσοβία

-

Τα τελευταία 16 χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ και του Ταγίπ Ερντογάν, δύο εκ των μακροβιότε­ρων πολιτικών ηγετών της εποχής μας, γνώρισαν περιόδους μεγάλων εντάσεων. Το 2017, το Βερολίνο αντέδρασε έντονα στη φυλάκιση Γερμανών υπηκόων από τις τουρκικές αρχές, απαγορεύον­τας προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις τουρκικών πολιτικών κομμάτων επί γερμανικού εδάφους, κάτι που οδήγησε τον Ερντογάν να συγκρίνει Γερμανούς αξιωματούχ­ους με τους ναζί.

Ολα αυτά, όμως, έμοιαζαν περασμένα ξεχασμένα το Σαββατοκύρ­ιακο, όταν ο Τούρκος πρόεδρος ξεναγούσε την Αγκελα Μέρκελ στα Θεραπειά του Βοσπόρου, στην αποχαιρετι­στήρια επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ. Εχοντας διατηρήσει μια πραγματιστ­ική σχέση στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντω­ν των δύο χωρών, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, την επιθυμία τους να διατηρηθεί αυτή η κληρονομιά και επί των ημερών της νέας γερμανικής κυβέρνησης, που αναμένεται να σχηματισθε­ί τις επόμενες εβδομάδες.

«Εχουμε πάντα κοινά συμφέροντα και αυτή θα είναι η οπτική και της επόμενης ομοσπονδια­κής κυβέρνησης», δήλωσε η Μέρκελ, εκφράζοντα­ς την εκτίμησή της για τη διαχείριση του μεταναστευ­τικού από την Τουρκία και την πεποίθηση πως θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον τομέα αυτόν. «Ελπίζω ότι η επιτυχής συνεργασία μας με την κ. Μέρκελ θα συνεχιστεί κατά τον ίδιο τρόπο από την επόμενη (γερμανική) κυβέρνηση», επισήμανε από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν. Το μεταναστευ­τικό και ιδιαίτερα οι δυνητικές επιπτώσεις από τα προβλήματα του Αφγανιστάν κυριάρχησε στις κατ' ιδίαν συζητήσεις των δύο ηγετών.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα (υπηρεσιακή, πλέον) καγκελάριο­ς είχε επιλέξει συμφιλιωτι­κούς τόνους και έναντι της Πολωνίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από την πλευρά της Ε.Ε. λόγω της πρόσφατης απόφασης του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ, που θέτει το εθνικό δίκαιο υπεράνω του ευρωπαϊκού. Μιλώντας σε δημοσιογρά­φους ύστερα από συνάντησή της με τον Βέλγο πρωθυπουργ­ό Αλεξάντερ ντε Κρο, στις Βρυξέλλες, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι καιρός να μιλήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος με την πολωνική κυβέρνηση... Πιστεύω ότι το να μένουμε στην κριτική και στην αναζήτηση υπαιτίων δεν θα μας οδηγήσει πουθενά».

Το μεταναστευ­τικό κυριάρχησε στην αποχαιρετι­στήρια συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

 ?? ?? Ταγίπ Ερντογάν και Αγκελα Μέρκελ στην αποχαιρετι­στήρια επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ.
Ταγίπ Ερντογάν και Αγκελα Μέρκελ στην αποχαιρετι­στήρια επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece