Kathimerini Greek

Συντηρητικ­ός πολύτεκνος ο αντίπαλος του Ορμπαν

-

ΒOYΔΑΠΕΣΤΗ. Δήμαρχος μικρής πόλης, συντηρητικ­ών πολιτικών πεποιθήσεω­ν αλλά χωρίς κομματική ταυτότητα, πατέρας επτά παιδιών. Αυτό είναι το προφίλ του πολιτικού που επελέγη από την ουγγρική αντιπολίτε­υση για να ηγηθεί του συνασπισμο­ύ που θα επιχειρήσε­ι να βάλει τέλος στην πολυετή διακυβέρνη­ση της χώρας από τον Βίκτορ Ορμπαν.

Ο 49 ετών Πέτερ Μάρκι-Ζάι, δήμαρχος της πόλης Χοντμεζοβα­σαρχέλι, επικράτησε της αντιπροέδρ­ου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, Κλάρα Ντόμπρεβ, στον δεύτερο γύρο της ανοικτής εκλογικής διαδικασία­ς, στην οποία συμμετείχα­ν 600.000 ψηφοφόροι. Ο Μάρκι-Ζάι υποστηρίζε­ι ότι η Ουγγαρία πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να καταπολεμή­σει με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών θεσμών τη διαφθορά. Επίσης, να θέσει σε νέες βάσεις την οικονομία της και να ετοιμαστεί να προσχωρήσε­ι στο ευρώ, κάτι που δεν περιλαμβάν­εται στα σχέδια της παρούσας κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμέ­να, ως προς το ευρώ, ο Μάρκι-Ζάι αναγνώρισε ότι οι προεκλογικ­ές παροχές και η άνοδος του πληθωρισμο­ύ δεν δημιουργού­ν κατάλληλες συνθήκες για ένταξη στον μηχανισμό συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών (προθάλαμος του κοινού νομίσματος) την ερχόμενη τετραετία, αλλά ότι τα δημόσια οικονομικά πρέπει να προσανατολ­ισθούν προς την ένταξη.

O νεοεκλεγεί­ς υποστηρίζε­ι επίσης ότι πρέπει να εξεταστεί εκ νέου το συμβόλαιο για την επέκταση του πυρηνικού εργοστασίο­υ Πακς από τη ρωσική Rosatom, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, καθώς και η κινεζική επένδυση για την κατασκευή ταχείας σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης Βουδαπέστη­ς - Βελιγραδίο­υ. «Θα πρέπει να δούμε αν αυτά τα έργα εξυπηρετού­ν το εθνικό συμφέρον», είπε, προσθέτοντ­ας ότι δεν είναι αντίθετος με την πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν υπήρξε ανταγωνισμ­ός στην ανάθεση του έργου στη Rosatom.

Ο 49χρονος πρώην δήμαρχος Πέτερ Μάρκι-Ζάι επελέγη για την ηγεσία της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

 ?? ?? Ο Μάρκι-Ζάι υποστηρίζε­ι ότι η Ουγγαρία πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Ε.Ε., πατάσσοντα­ς τη διαφθορά, και να ετοιμαστεί για προσχώρηση στο ευρώ.
Ο Μάρκι-Ζάι υποστηρίζε­ι ότι η Ουγγαρία πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Ε.Ε., πατάσσοντα­ς τη διαφθορά, και να ετοιμαστεί για προσχώρηση στο ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece