Kathimerini Greek

Θα έχουν πρόσβαση οι φτωχοί στο χάπι κατά της COVID;

- Της STEPHANIE NOLAN THE NEW YORK TIMES

Παρότι η διάθεση των εμβολίων κατά της COVID ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τoυς χορηγήθηκε στους πολίτες των πλουσίων κρατών. Ακόμα και σήμερα η αποκατάστα­ση αυτής της επώδυνης ανισότητας φαντάζει δύσκολη.

Η ανακοίνωση της φαρμακοβιο­μηχανίας Merck ότι το αντιιικό χάπι της είναι αποτελεσμα­τικό και έναντι του κορωνοϊού γέννησε ελπίδα ότι το τέλος της πανδημίας πλησιάζει, αφού όσοι προσβάλλον­ται θα μπορούν να το λάβουν, αποφεύγοντ­ας τη νοσοκομεια­κή νοσηλεία και τον θάνατο. Επίσης, χάρη στη μεγαλύτερη ευκολία αποθήκευση­ς, μεταφοράς και χορήγησής του θα έχουν πρόσβαση σε αυτό οι πολίτες όλου του κόσμου.

Πράγματι, οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το molnupirav­ir μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον χορηγηθεί στην αρχή της λοίμωξης. Η Merck, προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι ίση πρόσβαση όλων στο σκεύασμά της, χορήγησε στην Ινδία άδεια παρασκευής και πώλησής του σε 100 φτωχές χώρες, σε πολύ φθηνότερη τιμή. Η συμφωνία καλύπτει τα περισσότερ­α κράτη της υποσαχάρια­ς Αφρικής, όπου η εμβολιαστι­κή κάλυψη δεν ξεπερνάει το 3%.

Παρότι, αναμφίβολα, η παραίτηση της φαρμακοβιο­μηχανίας από το αποκλειστι­κό δικαίωμα παραγωγής του σκευάσματο­ς θεωρείται βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, παραμένει αμφίβολο κατά πόσο η προσπάθεια θα ευοδωθεί, έτσι ώστε πλούσιοι και φτωχοί να έχουν ίση πρόσβαση σε αυτό.

Η Merck έχει ξεκινήσει ήδη την παραγωγή, ωστόσο παραμένει άγνωστο ποιες ποσότητες της γενόσημης μορφής του χαπιού θα διατίθεντα­ι την ερχόμενη χρονιά. Επίσης, η συμφωνία δεν έχει συμπεριλάβ­ει κράτη με μικρή εμβολιαστι­κή κάλυψη, όπως η Ουκρανία, που επλήγησαν με σφοδρότητα από την COVID. Προκειμένο­υ το χάπι να είναι αποτελεσμα­τικό, η χορήγησή του θα πρέπει να συνδυάζετα­ι με διαγνωστικ­ά τεστ, ώστε να ανιχνεύοντ­αι άμεσα εκείνοι που έχουν προσβληθεί από τον ιό – μια δυνατότητα ανύπαρκτη στα περισσότερ­α φτωχά κράτη.

«Ενα σκεύασμα όπως αυτό, που μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασί­ες δωματίου, είναι δυνατό να μεταφερθεί και στα πιο απομακρυσμ­ένα σημεία του πλανήτη. Το χάπι της Merck μπορεί να σώσει εκατοντάδε­ς

Η φαρμακοβιο­μηχανία Merck χορήγησε στην Ινδία άδεια παρασκευής και πώλησής του σε 100 χώρες, σε πολύ φθηνότερη τιμή.

χιλιάδες ζωές», εξηγεί ο Τζον Αμουάσι, ειδικός λοιμωξιολό­γος στο Ερευνητικό Κέντρο Κουμαζί της Γκάνας. «Πρόσκομμα σε όλα αυτά είναι το κόστος. Είδαμε πόσο πολύ καθυστέρησ­αν να φθάσουν στην Αφρική τα εμβόλια και φοβάμαι ότι ακριβώς το ίδιο θα συμβεί και με αυτά τα φάρμακα».

Την ίδια άποψη διατυπώνει και η Μαριάντζελ­α Σιμάο, αξιωματούχ­ος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπογραμμίζ­οντας ότι και αυτή τη φορά δεν αποκλείετα­ι τα πλούσια κράτη να δεσμεύσουν τη μερίδα του λέοντος των φαρμάκων, όπως συνέβη με τα εμβόλια.

 ?? ?? Oι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το χάπι molnupirav­ir μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον χορηγηθεί στην αρχή της λοίμωξης.
Oι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το χάπι molnupirav­ir μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον χορηγηθεί στην αρχή της λοίμωξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece