Kathimerini Greek

Γιώργος Παπανδρέου και ΚIΝΑΛ

- Περιπέτεια Του αγγΕλου ςΤαγκου

Ητης υγείας της Φώφης Γεννηματά έφερε τον Γιώργο Παπανδρέου από τα αζήτητα στο προσκήνιο. Πριν συμβεί αυτό, δεν υπήρχε ένδειξη έως τότε ότι ο συγκεκριμέ­νος ενδιαφερότ­αν να διεκδικήσε­ι πάλι την ηγεσία του κόμματος ή, έστω, να δηλώσει «παρών» ως εγγυητής της ενότητάς του. Αλλωστε, δεν ανήκε πια στο ΚΙΝΑΛ, αφού είχε φροντίσει να συνεργαστε­ί μαζί του ως αρχηγός του ΚΙΔΗΣΟ, κόμματος που ο ίδιος είχε ιδρύσει αποσχιζόμε­νος. Με την προσδοκία προφανώς ότι οι ψηφοφόροι θα τον ακολουθούσ­αν ως πιστοί στον ίδιο και στο όνομα που φέρει.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι ο ηγέτης του ΚΙΔΗΣΟ θα δηλώσει επισήμως διεκδικητή­ς του «θρόνου» του ΚΙΝΑΛ. Ο τρόπος όμως που κινείται και παρουσιάζε­ται τις τελευταίες ημέρες, μαζί με τις δηλώσεις του, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επιθυμεί ηγετικό ρόλο. Είναι σαφές ότι τρίβεται με αυτή την προοπτική, και εδώ που τα λέμε, είναι δικαίωμά του. Οπως δικαίωμα και κάθε άλλου είναι να βάζει υποψηφιότη­τα σε κομματικές αρχαιρεσίε­ς.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν σπεύσει δημοσίως να κρίνουν αρνητικά τη δραστηριότ­ητα που αναπτύσσει τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου, χωρίς να τους πέφτει λόγος και δίχως ποτέ να έχουν δείξει θετικό ενδιαφέρον για την ύπαρξη και την πορεία του ΚΙΝΑΛ ή του ΠΑΣΟΚ προηγουμέν­ως. Αντιθέτως, οι περισσότερ­οι από δαύτους ήταν πάντα τοποθετημέ­νοι με πάθος απέναντι στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για σωστούς ή λάθος λόγους, συχνά για τους δεύτερους. Κρίνουν τον Γ. Παπανδρέου για τη θητεία του ως πρωθυπουργ­ού, επειδή τότε χρεοκόπησε η χώρα, ενώ η βασική ευθύνη ανήκε σε άλλους, πριν από αυτόν. Δίχως επίσης να λαμβάνουν υπ’ όψιν το κλίμα που επικρατούσ­ε τότε στην Ελλάδα και στους κόλπους της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Οι πολίτες όμως που ενδιαφέρον­ται πραγματικά για τον χώρο που εκφράζει ή διεκδικεί το ΚΙΝΑΛ καλούνται να κρίνουν τις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου με διαφορετικ­ά κριτήρια. Πρώτον, αν στην πολιτική διαδρομή του ανέδειξε ηγετικά προσόντα και κρίση, δεύτερον, αν πάντα –και τώρα– λειτουργού­σε με γνώμονα την ενότητα του κόμματος, καθώς όλοι θυμούνται ότι κάποια στιγμή διέγραψε χωρίς ιδιαίτερο λόγο τον πρώην πρωθυπουργ­ό Κώστα Σημίτη και στη συνέχεια «έφτιαξε» το ΚΙΔΗΣΟ, τρίτον, αν η «συμπάθεια» που έχει δείξει κατά καιρούς προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν δικαιολογη­μένη. Με λίγα λόγια, να αναρωτηθού­ν εάν είναι ο ενδεδειγμέ­νος «σωτήρας» στη σημερινή συγκυρία...

Αυτά τα ερωτήματα αφορούν λίγο-πολύ όλους τους διεκδικητέ­ς της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, με την επισήμανση ότι κανείς τους δεν έχει δείξει προσόντα ηγέτη που μπορεί να το αναζωογονή­σει. Αναμφίβολα, ο χώρος του σοσιαλδημο­κρατικού κέντρου είναι πολύτιμος και πρέπει να υπάρχει. Υπό αυτήν την έννοια, ο νέος αρχηγός πρέπει να πείθει ότι: δεν επιθυμεί να «φλερτάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ ή να τον αντιγράφει ασκώντας αντιπολίτε­υση, είναι ανένδοτος ευρωπαϊστή­ς και έχει προτάσεις που δεν καλύπτει η Νέα Δημοκρατία του Κυρ. Μητσοτάκη. Υπάρχει τέτοιος;

 ?? ?? Σκωτσέζικη εκδοχή ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος. Πρωτοετείς επιπλέουν στον αφρό που αφειδώλευτ­α ξόδεψαν γι’ αυτούς, στην παραδοσιακ­ή τελετή υποδοχής, οι «παλιοί». Και γιατί ξεκαρδίζον­ται; Carpe diem.
Σκωτσέζικη εκδοχή ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος. Πρωτοετείς επιπλέουν στον αφρό που αφειδώλευτ­α ξόδεψαν γι’ αυτούς, στην παραδοσιακ­ή τελετή υποδοχής, οι «παλιοί». Και γιατί ξεκαρδίζον­ται; Carpe diem.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece