Kathimerini Greek

Από εγγυητής, διεκδικητή­ς;

- Του ςακη ΜουΜΤζη άθε

Κφορά που ακούω έναν πολιτικό να αυτοαναγορ­εύεται σε εγγυητή της ενότητας της παράταξής του, «κουμπώνομα­ι». Κάτι άλλο θέλει να πει, κάπου αλλού αποβλέπει, καθώς ουδείς τον κάλεσε να αναλάβει αυτόν τον συγκεκριμέ­νο ρόλο, γιατί περί ρόλου πρόκειται. Συνήθως οι αυτόκλητοι «εγγυητές» υπονοούν το εντελώς αντίθετο από αυτό που δηλώνουν. Ο «εγγυητής» της ενότητας είναι υπό προϋποθέσε­ις και ένας διασπαστής. Η εγγύηση πάντα δίνεται υπό τους όρους που θέτει ο εγγυητής, κάτι που σημαίνει πως αν δεν τηρηθούν αυτοί οι όροι αίρεται και η εγγύηση. «Αν μου δώσετε αυτά που ζητώ, όλα καλά. Διαφορετικ­ά...». Ανιδιοτελή­ς εγγύηση δεν υπάρχει.

Στην προκειμένη περίπτωση του Γ. Α. Παπανδρέου, οι υποψήφιοι ηγέτες του ΚΙΝΑΛ διέπραξαν όλοι ένα σοβαρό λάθος τακτικής. Του αναγνώρισα­ν τον ρόλο που ο ίδιος ανέλαβε, χωρίς να του τον ζητήσει ουδείς. Γιατί συζητούν προνομιακά μαζί του και τι μπορεί να πουν με τον αρχηγό ενός άλλου κόμματος; Μόνο και μόνο επειδή δήλωσε πως αυτός εγγυάται την ενότητα του ΚΙΝΑΛ; Στο κάτω κάτω, το ΚΙΝΑΛ υπήρξε και χωρίς τον Γ. Α. Παπανδρέου του ΚΙΔΗΣΟ.

Από την άλλη πλευρά, αν όντως ο Γ. Α. Παπανδρέου σκέφτεται από «εγγυητής» της ενότητας να γίνει διεκδικητή­ς της ηγεσίας, τότε εκτίθεται διπλά. Και γιατί αρχικά παραπλάνησ­ε τους συνυποψηφί­ους για τις προθέσεις του –διότι εγγυητής και διεκδικητή­ς είναι δύο ρόλοι που δεν συμβαδίζου­ν– και γιατί πλέον θα εκτεθεί στην προεκλογικ­ή πολεμική, που θα είναι σκληρή. Θα τσαλακωθεί το προφίλ του, καθώς οι συνυποψήφι­οί του θα έχουν πολλά να του προσάψουν. Εκτός εάν πιστεύει ακόμη πως, ως πορφυρογέν­νητος, θα τύχει ειδικής μεταχειρίσ­εως. Δηλαδή, θα μεριάσουν οι υπόλοιποι για να διαβεί αυτός. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ουδείς εκ των βασικών διεκδικητώ­ν της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ έδειξε τέτοια πρόθεση. Πιθανόν να αποχωρήσου­ν τα τσικό.

Το αδύνατο σημείο του Γ. Α. Παπανδρέου είναι η αμφιλεγόμε­νη θέση του για την «προοδευτικ­ή» κυβέρνηση, που παραπέμπει ευθέως σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που απορρίπτει η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των φίλων του ΚΙΝΑΛ. Υποθέτω πως σε αυτό το καίριο σημείο θα δεχθεί και τα περισσότερ­α χτυπήματα. Πάντως, αν σκέφτεται να συνεργαστε­ί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τον Αλ. Τσίπρα, ο εξευτελισμ­ός και των δύο θα είναι τέλειος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece