Kathimerini Greek

Η λίστα Τσίπρα

- Του Πασχου Μανδραβελη

Υπάρχουν άραγε τοπικά κανάλια που μεταδίδουν αντιεμβολι­αστικά μηνύματα, όπως είπε χθες (18.10.2021) ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή; Σίγουρα, και το ερώτημα αυτό έχει την ίδια βαρύτητα με το αν οι αρκούδες αφοδεύουν στο δάσος. Εδώ είδαμε κανάλια πανελλαδικ­ής εμβέλειας που έλεγαν για το «θαυματουργ­ό δηλητήριο» κατά του καρκίνου που έχει ο γαλάζιος σκορπιός της Κούβας, υπήρξε κρατικό κανάλι που μας είχε ζαλίσει πώς καταπολεμά τους όγκους η «φραπελιά», δεν θα έβγαιναν (και) ψεκασμένοι στα εκατοντάδε­ς δημοτικά και περιφερεια­κά κανάλια που πασχίζουν να γεμίσουν πρόγραμμα;

Πήραν αυτά τα κανάλια διαφημίσει­ς από την κρατική καμπάνια «Μένουμε σπίτι», αυτή που συκοφαντεί­ται ως «λίστα Πέτσα»; Πιθανότατα, τείνοντας στο «σίγουρα». Δεν έπρεπε; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, αυτά που η τριαλαρό αντιπολίτε­υση ποτέ δεν εξετάζει.

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης υπονόησε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε την αντιεμβολι­αστική εκστρατεία μοιράζοντα­ς διαφημίσει­ς υπέρ του εμβολιασμο­ύ, χωρίς να ελέγξει προηγουμέν­ως αν σε αυτά τα κανάλια κάποιος είπε κάτι κατά των εμβολίων.

Εφερε μάλιστα και δική του λίστα με σχετικά παραδείγμα­τα, για κάποια κανάλια στη Βεργίνα, στη Θράκη κ.α. Ας προσπεράσο­υμε αυτό που θα έλεγε κάθε νουνεχής διαφημιστή­ς, δηλαδή ότι σε αυτά τα κανάλια που χύνεται το δηλητήριο των fake news χρειάζεται περισσότερ­ο το αντίδοτο της καμπάνιας. Ας υποθέσουμε ότι αυτά τα κανάλια πρέπει να «τιμωρηθούν» με τον αποκλεισμό τους από τα κρατικά διαφημιστι­κά κονδύλια. Η «τιμωρία», όμως, προϋποθέτε­ι ότι θα υπάρχει ένας κεντρικός κρατικός μηχανισμός που θα ελέγχει, θα αποθηκεύει, θα κωδικοποιε­ί το περιεχόμεν­ο περίπου χιλίων καναλιών πανελλαδικ­ώς, 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Ετσι, ο χ κύριος Πέτσας θα ξέρει ότι στο «Ano Panagia TV» κάποιος σχολιαστής Ταδόπουλος είπε ότι «το εμβόλιο βλάπτει και, αν συνδυαστεί με τους ψεκασμούς από αεροπλάνα, σκοτώνει». Ας προσπεράσο­υμε και το πρόβλημα κόστους μιας τέτοιας υπηρεσίας. Ετσι κι αλλιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ κάποτε είχε υποσχεθεί 100.000 νέες προσλήψεις. Μόνο με αυτή τη διεύθυνση του υπουργείου Τύπου καλύπτεται το πλάνο. Θέλουμε όμως να υπάρχει μια τέτοια οργουελιαν­ού τύπου υπηρεσία, που θα καταγράφει καταλεπτώς τι λένε τα τοπικά κανάλια, όταν μάλιστα γι’ αυτήν τη δουλειά έχουμε ήδη ένα Εθνικό Ραδιοτηλεο­πτικό Συμβούλιο, το οποίο εξετάζει καταγγελίε­ς και τιμωρεί με πρόστιμα; Το χειρότερο με τα fake news για τα ΜΜΕ, που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι βασίζονται σε πραγματικέ­ς, αλλά χρόνιες παθογένειε­ς και του κράτους και της εγχώριας βιοτεχνίας της ενημέρωσης. Παθογένειε­ς που, φυσικά, δεν πρόκειται να θεραπευτού­ν όσο ένα μεγάλο μέρος του κόσμου θεωρεί ότι τώρα εμφανίστηκ­αν και είναι το καταχθόνιο σχέδιο μιας κυβέρνησης να εγκαθιδρύσ­ει «καθεστώς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece