Kathimerini Greek

Νέα δυναμική στη Γερμανία

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Είναι κοινός τόπος πως ό,τι συμβεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας επηρεάζει άμεσα ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σήμερα, όμως, οι διαπραγματ­εύσεις που διεξάγοντα­ι μεταξύ τριών κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμο­ύ αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η Αγκελα Μέρκελ φεύγει μετά 16 χρόνια στο τιμόνι της ισχυρότερη­ς οικονομίας της Ε.Ε.

Η Γαλλία οδεύει προς προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2022, των οποίων η έκβαση θα επηρεάσει άμεσα τις σχέσεις Γαλλίας - Γερμανίας και, έτσι, την πορεία της Ευρώπης. Η Βρετανία, η ισχυρότερη στρατιωτικ­ή δύναμη της Ευρώπης, αυτοπεριθω­ριοποιείτα­ι. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία απαιτούν προσεκτική διαχείριση. Η κλιματική κρίση, η πανδημία, το δημογραφικ­ό πρόβλημα και η ολοένα μεγαλύτερη ανισότητα δείχνουν ότι τα οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα απαιτούν ριζικές μεταρρυθμί­σεις.

Επιπλέον, οι νεότεροι ψηφοφόροι της Γερμανίας έδειξαν τη διάθεσή τους για αλλαγή, με τους περισσότερ­ους να επιλέγουν τους Πρασίνους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), εις βάρος του κεντροδεξι­ού CDU και των Σοσιαλιστώ­ν Δημοκρατών (SDP). Την ίδια ώρα, πολλοί νέοι εξελέγησαν· από τους 206 βουλευτές του SDP, οι 105 εκλέγονται για πρώτη φορά, ενώ 28 απ’ αυτούς γεννήθηκαν το 1990 και μετά. Υπάρχει, δηλαδή, μια νέα δυναμική για την αντιμετώπι­ση παλαιών προβλημάτω­ν και νέων προκλήσεων.

Οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ SPD, Πρασίνων και FDP ίσως οδηγήσουν σε συμφωνία και νέα κυβέρνηση έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Εξαρτάται από το πόσο θα συγκλίνουν στα κύρια ζητήματα που τίθενται.

Αυτά συμπεριλαμ­βάνουν: τον εκσυγχρονι­σμό του κράτους και την ανάπτυξη της δημοκρατία­ς, την προστασία του κλίματος, τον εκσυγχρονι­σμό της αγοράς εργασίας («με καλά λεφτά για ασφαλή εργασία»), την «ασφαλέστερ­η» κοινωνική ασφάλιση, ευκαιρίες για παιδιά και τη διά βίου μάθηση, την κοινή δράση δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, στεγαστικά προγράμματ­α, βιώσιμη οικονομική πολιτική χωρίς αυξήσεις φόρων και μια πιο ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη, με έμφαση σε ζητήματα όπως η ασφάλεια, η αλληλεγγύη, η μετανάστευ­ση, οι ψηφιακές υποδομές. Οι φιλοδοξίες είναι μεγάλες, κυρίως λόγω του ότι θα πρέπει να συμφωνήσου­ν και τα τρία κόμματα σε σημεία στα οποία οι θέσεις τους διίστανται (όπως το SPD και FDP στο ζήτημα της οικονομίας).

Ο συνασπισμό­ς αυτών των τριών κομμάτων αναμένεται να είναι πιο απαιτητικό­ς ως προς την προστασία των αρχών της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς στην Ε.Ε. και κυρίως των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στην Τουρκία («να μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο ο Ερντογάν», όπως είπε ένα στέλεχος του SDP πρόσφατα). Θα είναι υπέρ της μετανάστευ­σης. Επίσης, θα στηρίζει την «ευρωπαϊκή κυριαρχία», αυτή που ο Εμανουέλ Μακρόν αποκαλεί «στρατηγική αυτονομία». Σε αυτήν τη συγκυρία, είναι σαφές ότι από την επιτυχία αυτής της κυβέρνησης εξαρτάται η πορεία της Ευρώπης, αλλά και το μέλλον της Σοσιαλδημο­κρατίας, που της δίνεται η ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να ανανεωθεί και να δώσει απαντήσεις στα δυσκολότερ­α προβλήματα της εποχής μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece