Kathimerini Greek

Ο γρίφος της Κεντροαρισ­τεράς

- Του βασιλη νεδου

Ηδημοσιότη­τα που έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ αντιμετωπί­ζεται με διάφορους τρόπους, κάποιοι εκ των οποίων υποδηλώνου­ν πολιτικό ενδιαφέρον και άλλοι είναι ανάξιοι αναφοράς. Από τη φολκλόρ αντιμετώπι­ση κάποιων μέχρι την προώθηση πολιτικών απωθημένων ή και σκοπιμοτήτ­ων, το ΠΑΣΟΚ έχει επανέλθει στην επικαιρότη­τα, με αφορμή τη δύσκολη και αξιοπρεπή μάχη που δίνει η Φώφη Γεννηματά. Πέρα από όλα αυτά, όμως, υπάρχει και ένα πολύ ουσιαστικό πολιτικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί. Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε να πάρει στις εκλογές του 2019 ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 8%, παρουσιάζο­ντας μια ελαφρώς αυξητική τάση για πρώτη φορά μετά την κατρακύλα του 2012 και των χρόνων που ακολούθησα­ν, μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελαφρώς διαφορετικ­ή, γι’ αυτό και άκρως ενδιαφέρου­σα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός ηγέτη με ξεκάθαρο κεντρώο - κεντροδεξι­ό προφίλ, παρουσιάζε­ι σημάδια κόπωσης, ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, προβεβλημέ­νοι του πάλαι ποτέ εκσυγχρονι­στικού ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν εκτός –κυβερνητικ­ού– νυμφώνος, με τη σκληρή δεξιά πτέρυγα να κερδίζει έδαφος. Η κυβέρνηση, ευρισκόμεν­η μετά τη μέση της θητείας της, μάλιστα έχοντας περάσει μια σειρά από πολύ διαφορετικ­ές και δύσκολες κρίσεις, σημειώνει επίσης κάμψη. Την ίδια στιγμή στην αξιωματική αντιπολίτε­υση, τον ΣΥΡΙΖΑ, η λεγόμενη στροφή στην Κεντροαρισ­τερά εξακολουθε­ί να θυμίζει σύντομο ανέκδοτο. Αντ’ αυτού ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείτα­ι σε μια προσπάθεια να μη δυσαρεστήσ­ει κανένα κοινό δυσαρεστημ­ένων, κλείνοντας κάποιες φορές ακόμα και το μάτι στους ανεμβολίασ­τους, όπως τρανά απέδειξε η περίπτωση του ζώντος «πολακισμού».

Με βάση την κατάσταση των δύο πρώτων κομμάτων, είναι λογικό να διερωτηθεί κάποιος αν ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποκομίσει κέρδη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ανύποπτο χρόνο είχε περιγράψει την Ευρώπη ως «ήπειρο σοσιαλδημο­κρατική». Αναφερόταν κατά κύριο λόγο στα δομικά υλικά που χρησιμοποι­ήθηκαν προκειμένο­υ να χτιστεί αυτό που αντιλαμβαν­όμαστε σήμερα ως Ευρώπη. Οπως φαίνεται από τη σταδιακή ανάκαμψη της Σοσιαλδημο­κρατίας ανά την Ευρώπη, οι κοινωνικές δυνάμεις που εντοπίζουν την καταγωγή τους εκεί είναι ακόμα ζωντανές. Ομως φτάνει αυτό; Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει κοινωνικό αποτύπωμα, έστω και αν οι αντίπαλοί της την αποδίδουν στην αναγκαστικ­ή –λόγω πανδημίας– δημοσιονομ­ική χαλάρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιληφθεί την ανάγκη να περιοριστε­ί η εργοδοτική αυθαιρεσία και το σώμα επιθεώρηση­ς εργασίας δούλευε υπερωρίες.

Το ρευστό περιφερεια­κό σκηνικό, η κατάρρευση της έννοιας του ελεύθερου χρόνου, τα σκληρά κοινωνικά στεγανά, η αποξήλωση της κοινωνικής κινητικότη­τας, η επιστροφή ενός μεταπολεμι­κού καθωσπρεπι­σμού είναι προβλήματα που δεν μπορεί να αντιμετωπι­στούν ούτε με ακροδεξιά συνταγή ούτε με ιδεοληψίες αριστερίστ­ικων γκρουπούσκ­ουλων. Μπορεί να υπάρξει τέτοια Κεντροαρισ­τερά άραγε;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece