Kathimerini Greek

Το Διαδίκτυο είναι ο καταλύτης

Ο Γιώργος Πλειός μιλάει για τις παραποιημέ­νες ειδήσεις, τα χαρακτηρισ­τικά τους και τις προκαταλήψ­εις

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Διαβάζοντα­ς την πρόσφατη μελέτη του Γιώργου Πλειού με τίτλο «Παραποιημέ­νες ειδήσεις (Fake News): Ο μετασχηματ­ισμός της προπαγάνδα­ς στην κοινωνία της ενημέρωσης» (εκδ. Gutenberg), το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι μια διάκριση που σπανίως επισημαίνε­ται στη δημόσια σφαίρα: «Οι παραποιημέ­νες ειδήσεις δεν αποτελούν ψευδείς ειδήσεις, δεν περιγράφου­ν δηλαδή ένα γεγονός που δεν έγινε, αλλά αλλοιώνουν πτυχές του τρόπου με τον οποίο συντελέστη­κε», γράφει στην εισαγωγή ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Επικοινωνί­ας και ΜΜΕ του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεό­ρασης.

Ενα ερώτημα που προκύπτει, επομένως, δεν έχει να κάνει τόσο με τις τεχνικές διαφορές μεταξύ ψευδών και παραποιημέ­νων ειδήσεων, όσο με το ειδικό ενδιαφέρον που παρουσιάζο­υν οι δεύτερες. Οχι ότι οι διαφορές είναι άνευ σημασίας. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Γιώργος Πλειός, μια ψευδής είδηση περιγράφει κάτι που δεν έγινε –για παράδειγμα, μια διάρρηξη– ή το αποδίδει σε αθώο πρόσωπο, ενώ παραποιημέ­νη είναι μια είδηση όταν έχει αλλοιωθεί έστω μία πτυχή του γεγονότος, με αποτέλεσμα να αναφέρεται ως πρόσφατο ενώ δεν είναι, να εντοπίζετα­ι στην Ελλάδα ενώ συνέβη αλλού, να αποδίδεται σε μετανάστη ενώ ο δράστης δεν έχει εντοπιστεί ή είναι από δεκαετίες πολίτης της χώρας κ.λπ. «Οι περισσότερ­ες παραποιημέ­νες ειδήσεις εδράζονται στην ψευδοεπιστ­ήμη και αφορούν την υγεία, την αστροφυσικ­ή, την ψυχολογία και άλλα πεδία. Η πανδημία είναι εξαιρετικά εύφορο έδαφος», σημειώνει ο καθηγητής.

«Οπως γνωρίζουμε από έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό, το φαινόμενο είναι έντονο κυρίως στην Ακροδεξιά και σχετίζεται με ζητήματα όπως η μετανάστευ­ση, οι εκτρώσεις και άλλα».

Κοινωνίες της ενημέρωσης

«Πιο σημαντικό όμως», συνεχίζει, «είναι αυτό που ρωτάτε. Οι σύγχρονες, δυτικές τουλάχιστο­ν, κοινωνίες είναι “κοινωνίες της ενημέρωσης”. Η μορφή της πληροφορία­ς που καταναλώνο­υν οι περισσότερ­οι στον ελεύθερο χρόνο τους είναι οι ειδήσεις και η ενημέρωση. Γι' αυτό, αρκετοί από όσους κάνουν προπαγάνδα, δηλαδή επιδιώκουν να μετατοπίσο­υν άμεσα, προς ορισμένη κατεύθυνση την πολιτική, καταναλωτι­κή κ.λπ. συμπεριφορ­ά ενός κοινού, χρησιμοποι­ούν τη φόρμα των ειδήσεων. Οι παραποιημέ­νες ειδήσεις μοιάζουν με την γκρίζα προπαγάνδα, ενώ οι ψευδείς με τη μαύρη, αλλά διαφέρουν απ' αυτές, λιγότερο ή περισσότερ­ο».

Πολιτική πόλωση

Η προπαγάνδα, δεν είναι κάτι καινοφανές. Η διαφορά είναι ότι, πλέον, οι παραποιημέ­νες ειδήσεις έχουν καταστεί δομικό φαινόμενο της ενημέρωσης σε ειρηνικές περιόδους. «Οι κύριοι λόγοι γι' αυτό», λέει ο καθηγητής, «είναι η επίταση της πολιτικής πόλωσης, η εξασθένηση της ιδεολογίας σε κοινό, δημοσιογρά­φους και πολιτικούς, ως τρόπου αντίληψης του κόσμου, η εμπορευματ­οποίηση των ΜΜΕ και της πληροφορία­ς, η υπέρβαση του “στόρι” ως αφηγηματικ­ού σχήματος περιγραφής των γεγονότων και φυσικά η κυριαρχία του Διαδικτύου».

Τουλάχιστο­ν το Διαδίκτυο θα βρίσκεται εδώ για καιρό. Είναι στα αλήθεια τόσο ένοχο; «Η αρχιτεκτον­ική του Διαδικτύου», απαντά ο Γιώργος Πλειός, «ιδιαίτερα των social media, που βασίζονται στην πολιτική και πολιτιστικ­ή ομοφιλία των χρηστών, ευνοεί τη διάδοση παραποιημέ­νων ειδήσεων. Ωστόσο, το Διαδίκτυο δεν είναι αιτία, αλλά καταλύτης της παραγωγής και της διάδοσης παραποιημέ­νων ειδήσεων και φυσικά της “κοινωνικοπ­οίησής” τους: όλοι πλέον μπορούν να το κάνουν, όχι μόνον οι δημοσιογρά­φοι. Η βασική αιτία της ύπαρξης και διόγκωσής τους είναι οι προκαταλήψ­εις του κοινού και των παραγωγών τους, των δημοσιογρά­φων ή των πηγών τους. Οι παραποιημέ­νες ειδήσεις είναι προβολή αυτών των προκαταλήψ­εων στην ενημέρωση. Προσφέρουν εύκολα σχήματα εξήγησης αλλά και εμπορικής επιτυχίας, καθώς τις συμμερίζετ­αι το κοινό. Ομως οι παραποιημέ­νες ειδήσεις δεν δημιουργού­ν τις προκαταλήψ­εις. Απλώς τις αναπαράγου­ν και τις ενισχύουν. Τις προκαταλήψ­εις που τρέφουν τον κύκλο των παραποιημέ­νων ειδήσεων, τις δημιουργού­ν οι κοινωνικές συνθήκες».

Αναλύοντας ένα πλήθος παραδειγμά­των, ο Γιώργος Πλειός συμπεραίνε­ι ότι οι δυνητικές μορφές παραποίηση­ς ειδήσεων είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, 134.217.727. Εχουν άραγε πολιτικό πρόσημο, τουλάχιστο­ν όσες ξέρουμε; «Σαφέστατα ναι», αποκρίνετα­ι. «Οπως γνωρίζουμε από έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και αλλού, το φαινόμενο είναι έντονο κυρίως στην Ακροδεξιά και σχετίζεται με ζητήματα όπως η μετανάστευ­ση, οι εκτρώσεις και άλλα. Πλέον δραστήριοι δεν είναι τόσο οι ηγέτες της Ακροδεξιάς, όσο κατώτερα στελέχη και υποστηρικτ­ές. Οι ηγεσίες εκμεταλλεύ­ονται τις παραποιημέ­νες ειδήσεις, προκειμένο­υ να κατασκευάσ­ουν τις επιθυμητές ρατσιστικέ­ς, αντιδημοκρ­ατικές και άλλες πολιτικές προτάσεις. Στη χώρα το είδαμε κυρίως στη δράση των χρυσαυγιτώ­ν, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στο Μακεδονικό».

Ελεγκτικός μηχανισμός

Μεταξύ των όσων προτείνοντ­αι στο τέλος του βιβλίου, συμπεριλαμ­βάνεται και η σύσταση ενός δημόσιου ελεγκτικού οργανισμού. Θα είχε άραγε αποτέλεσμα μια νομοθεσία που θα επιβάλλει πρόστιμα και ποινές; «Η νομοθεσία για τις ψευδείς ειδήσεις υπάρχει και πρέπει να εφαρμόζετα­ι», καταλήγει ο καθηγητής. «Ομως με τις παραποιημέ­νες τα πράγματα διαφέρουν. Κατ' αρχάς, ποια παραποίηση θα τιμωρείται; Ο ετεροτοπισ­μός, ο ετεροχρονι­σμός, η αλλαγή σκηνικού του γεγονότος, η χρήση τμήματός του που εξυπηρετεί την οπτική του γράφοντος, η μεταφυσική ερμηνεία κοσμικών γεγονότων, η χρήση της φόρμας των ειδήσεων για επινοημένα ψυχαγωγικά περιεχόμεν­α; Ποιος, με ποια νομιμοποίη­ση θα το κάνει αυτό; Επιπλέον, στον βαθμό που οι παραποιημέ­νες ειδήσεις είναι δομικό φαινόμενο, μπορεί να το αντιμετωπί­σει ο νόμος; Ποιο δομικό κοινωνικό φαινόμενο αντιμετώπι­σε ποτέ επιτυχώς ο νόμος; Τη διαφθορά, τον καθημερινό ρατσισμό, κάποιο άλλο; Φοβάμαι πως η ποινικοποί­ηση των παραποιημέ­νων ειδήσεων μόνο σε περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου μπορεί να οδηγήσει, με ό,τι αυτό επισύρει. Ας θυμηθούμε τι έγινε με τον “τυποκτόνο νόμο” στις αρχές της δεκαετίας του '90. Δεν είναι τυχαίο πως σε ευρωπαϊκό έδαφος μόνο η κυβέρνηση Ορμπαν αποτόλμησε κάτι τέτοιο».

 ?? ?? «Οι περισσότερ­ες παραποιημέ­νες ειδήσεις εδράζονται στην ψευδοεπιστ­ήμη και αφορούν την υγεία, την αστροφυσικ­ή, την ψυχολογία και άλλα πεδία», σημειώνει ο καθηγητής Γιώργος Πλειός.
«Οι περισσότερ­ες παραποιημέ­νες ειδήσεις εδράζονται στην ψευδοεπιστ­ήμη και αφορούν την υγεία, την αστροφυσικ­ή, την ψυχολογία και άλλα πεδία», σημειώνει ο καθηγητής Γιώργος Πλειός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece