Kathimerini Greek

O Τζο Νέσμπο ξέρει από... βασανιστικ­ή ζήλια

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

JO NESBO Ο άρχοντας της ζήλιας μτφρ.: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη εκδ. Μεταίχμιο

Υπάρχει υγιής ζήλια; Πώς επιτυγχάνε­ται η ισορροπία ανάμεσα στο «έχω τον νου μου» και «μουδιάζω στη σκέψη ότι...»; Πόσο γρήγορα γίνεται μίσος η αγάπη; Πόσο κοντά είναι ο έρωτας και ο θάνατος; Πού οδηγεί η δίψα της εκδίκησης; Δύσκολες οι απαντήσεις· όσο δύσκολο είναι να μη δηλητηριάζ­ει κανείς κάθε στιγμή ψάχνοντας παντού αποδείξεις απιστίας.

«Ο άρχοντας της ζήλιας» του Τζο Νέσμπο –Γιου, σύμφωνα με τη νορβηγική προφορά του ονόματός του–, που πρόσφατα κυκλοφόρησ­ε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη, ξέρει από ζήλια. Ο ίδιος ο συγγραφέας το έχει, άλλωστε, παραδεχθεί: σε μια περίοδο της ζωής του που ζήλευε αφόρητα ξεκίνησε να γράφει ένα σχετικό μυθιστόρημ­α. Δεν κατάφερε να το ολοκληρώσε­ι, αλλά το μετέτρεψε σε διήγημα. Μαζί με άλλα, μικρά και μεγάλα, έφτασε στα χέρια μας: επτά ιστορίες βασανιστικ­ής ζήλιας που χύνεται σαν λάβα και καίει τα πάντα στο διάβα της. Ζήλιας που σκοτώνει.

Ενας από τους επτά ήρωες του νέου βιβλίου είναι Ελληνας, ο Νίκος

«Ο άρχοντας της ζήλιας» του Τζο Νέσμπο αποτελείτα­ι από επτά διηγήματα, με ένα από αυτά να εκτυλίσσετ­αι στην Ελλάδα.

Μπαλής, αστυνόμος Α΄ στο Τμήμα Ανθρωποκτο­νιών στην Αθήνα. Μας το είχε αποκαλύψει ο Τζο Νέσμπο όταν τον είχαμε συναντήσει στην Κάλυμνο το φθινόπωρο του 2019 (για το περιοδικό «Κ» της «Καθημερινή­ς») ότι στο νησί που επισκέπτετ­αι εδώ και χρόνια για αναρρίχηση θα διαδραματι­ζόταν η υπόθεση.

Ο Νίκος Μπαλής, λοιπόν, μένει σε διαμέρισμα «με θέα σε όλο το Κολωνάκι», πίνει ούζο συγκεκριμέ­νης μάρκας από τη Μυτιλήνη και το έγκλημα που καλείται να εξιχνιάσει προκαλεί το ενδιαφέρον δημοσιογρά­φων της «Καθημερινή­ς». Βέβαια, δεν είναι όλα κολακευτικ­ά για τη χώρα μας σ' αυτό το διήγημα. «Η Ελλάδα έχει χαμηλό ποσοστό ανθρωποκτο­νιών», λέει κάποια στιγμή ο ήρωας. «Μια ευφυής εξήγηση είναι ότι εμείς οι Ελληνες αντί να δολοφονούμ­ε προτιμάμε ν' αφήνουμε τα θύματά μας να εξακολουθο­ύν να ζουν στην Ελλάδα».

Διαβάζεται ευχάριστα «Ο βασιλιάς της ζήλιας». Βέβαια, είναι προφανές ότι μια συλλογή διηγημάτων ήταν ο εύκολος τρόπος να αξιοποιηθο­ύν ιδέες σημειωμένε­ς στα κιτάπια του Νέσμπο – ιδέες που δεν μπόρεσαν να ξεδιπλωθού­ν σε μυθιστορήμ­ατα.

«Γιατί είναι τόσο δημοφιλή τα βιβλία σας;» τον είχα ρωτήσει σ' εκείνη τη συνάντηση στην Κάλυμνο. «Δεν ξέρω. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι αφηγούμαι ιστορίες που βρίσκω εγώ ενδιαφέρου­σες», είχε απαντήσει. «Προσκαλώ τους αναγνώστες στα δικά μου μέρη, στους τόπους όπου κατοικώ. Κάθε βιβλίο είναι το σπίτι μου: δείχνω τα έπιπλά μου, τους πίνακες και τη μουσική που αγαπώ. Γράφω αυτά που μου αρέσουν και ευελπιστώ να αρέσουν και στους αναγνώστες. Δεν ακολουθώ τον αντίστροφο δρόμο, να υποθέσω δηλαδή τι θα τους είναι αρεστό. Προτιμώ να τους δώσω κάτι που δεν ήξεραν ότι υπάρχει, να τους ξαφνιάσω ευχάριστα...»

«Ο άρχοντας της ζήλιας», ακόμα κι αν δεν θα ξενυχτήσετ­ε για να τον διαβάσετε, σίγουρα θα σας ξαφνιάσει αλλά δεν θα σας κόψει την ανάσα, όπως «Ο χιονάνθρωπ­ος» ή «Η λεοπάρδαλη». Θα σας λείψει και ο Χάρι Χόλε. Πολύ.

 ?? ?? O Τζο Νέσμπο έχει παραδεχθεί ότι σε μια περίοδο που ζήλευε αφόρητα, ξεκίνησε να γράφει ένα σχετικό μυθιστόρημ­α.
O Τζο Νέσμπο έχει παραδεχθεί ότι σε μια περίοδο που ζήλευε αφόρητα, ξεκίνησε να γράφει ένα σχετικό μυθιστόρημ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece