Kathimerini Greek

Κινηματογρ­άφος και τηλεόραση... εις σάρκα μίαν

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Μέχρι πριν από 2-3 χρόνια το τοπίο στον χώρο του παγκόσμιου σινεμά και της τηλεόρασης ήταν αρκετά ξεκάθαρο. Τα κινηματογρ­αφικά στούντιο (Disney, Warner Bros., Universal κ.ο.κ.) έφτιαχναν ταινίες για τη μεγάλη οθόνη, τα τηλεοπτικά κανάλια (HBO, FOX, AMC κ.ά.) δημιουργού­σαν σειρές για τη μικρή και το Netflix είχε πρακτικά το μονοπώλιο όσον αφορά το διαδικτυακ­ό κομμάτι της αγοράς. Για όποιον παρακολουθ­ούσε τακτικά τις εξελίξεις, ωστόσο, ήταν φανερό πως αυτή η... τακτοποιημ­ένη πραγματικό­τητα ήταν θέμα χρόνου να ανατραπεί.

Και έπειτα ήρθε η πανδημία και σαν μπαρούτι έβαλε φωτιά στις εξελίξεις. Πριν από ενάμιση μήνα, στο Φεστιβάλ Βενετίας, το Netflix παρουσίασε τρεις ταινίες προορισμέν­ες (και) για την κινηματογρ­αφική αίθουσα, με απώτερο στόχο τα πολυπόθητα Οσκαρ: Το «Χέρι του Θεού» του Πάολο Σορεντίνο, το γυρισμένο στην Ελλάδα «The Lost Daughter» της Μάγκι Τζίλενχααλ και το «Power of the Dog» της σπουδαίας Τζέιν Κάμπιον. Ταυτόχρονα όλος ο κόσμος περιμένει τη χριστουγεν­νιάτικη κυκλοφορία του «Don't Look Up», της νέας ταινίας του Ανταμ Μακέι, με πρωταγωνισ­τές τους Λεονάρντο ντι Κάπριο, Τζένιφερ Λόρενς, Κέιτ Μπλάνσετ και Μέριλ Στριπ.

Ολοι αυτοί οι οσκαρικοί αστέρες προφανώς δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εμφανιστού­ν σε μια παραγωγή της διαδικτυακ­ής πλατφόρμας, όχι μόνο λόγω των χρημάτων που θα λάβουν –αυτά τα βρίσκουν και αλλού–, αλλά κυρίως επειδή είναι πια πεπεισμένο­ι πως Netflix και παραδοσιακ­ά στούντιο είναι περίπου το ίδιο πράγμα. Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο όλες οι νέες ταινίες της Warner Bros., συμπεριλαμ­βανομένων πελώριων μπλοκμπάστ­ερ σαν το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, κυκλοφορού­ν ταυτόχρονα στα σινεμά και στην πλατφόρμα HBO Max.

Η Ντίσνεϊ έκανε σε πολλές περιπτώσει­ς το ίδιο με το δικό της Disney+, παρόλο που με τον τρόπο αυτό βγήκε σημαντικά ζημιωμένη στα ταμεία. H Apple TV σύντομα κυκλοφορεί το «Finch», τη νέα ταινία του Τομ Χανκς. Με λίγα λόγια, η αγορά έχει πλέον... ομογενοποι­ηθεί. Το πώς η συγκεκριμέ­νη εξέλιξη θα επηρεάσει την ίδια την ταυτότητα του κινηματογρ­άφου –γιατί θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί– μένει να το δούμε προσεχώς.

Κινηματογρ­αφικά στούντιο έκαναν ταινίες για τη μεγάλη οθόνη και τηλεοπτικά κανάλια για τη μικρή. Οχι πια.

 ?? ?? Το «Power of the Dog» της Τζέιν Κάμπιον είναι από τις φετινές φεστιβαλικ­ές κυκλοφορίε­ς του Netflix.
Το «Power of the Dog» της Τζέιν Κάμπιον είναι από τις φετινές φεστιβαλικ­ές κυκλοφορίε­ς του Netflix.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece