Kathimerini Greek

Αντίστροφη μέτρηση για άνοδο επιτοκίων στη Βρετανία

- Του KALLUM PICKERING* * Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολό­γος της Berenberg Bank.

Μια ραγδαία ανάκαμψη στην ονομαστική ζήτηση, οι παγκόσμιες ελλείψεις στο σύστημα τροφοδοτικ­ής αλυσίδας και τα ιδιάζοντα προβλήματα, που δημιουργού­νται ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της εξόδου του από την Ε.Ε., έχουν ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό. Ο δείκτης υπερέβη τόσο τον στόχο της ίδιας της Τράπεζας της Αγγλίας όσο και τις προβλέψεις των αγορών αλλά και τις δικές μας στην απαρχή της χρονιάς. Ο πληθωρισμό­ς έχει ήδη εκτιναχθεί σε ετήσια βάση κατά τον μήνα Αύγουστο στο 3,2% από το 0,7% τον Ιανουάριο, ενώ δεν αποκλείετα­ι να αναρριχηθε­ί και να προσεγγίσε­ι το 5% έως τις αρχές του 2022. Ο πληθωρισμό­ς αναμένουμε να μετριαστεί κατά κάποιον τρόπο στη διάρκεια του 2022 με την άμβλυνση των προβλημάτω­ν στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, καθώς και του αντικτύπου από τις χαμηλές τιμές του 2020. Ωστόσο, η σταθερά ισχυρή αύξηση της ζήτησης, που τροφοδοτεί­ται από τα ρωμαλέα οικονομικά των νοικοκυριώ­ν και τις ανελαστικέ­ς συνθήκες στην αγορά εργασίας, ενδεχομένω­ς να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα αρκετά άνω του στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας στο 2% έως και το 2025. Ισως, δε, διαμορφωθε­ί στη ζώνη 2,5% με 3%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας με το πρόγραμμά της για τις μαζικές αγορές περιουσιακ­ών στοιχείων και τη διατήρηση των επιτοκίων σε επίπεδα ναδίρ είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη δυναμική ανάκαμψη της ονομαστική­ς ζήτησης και την εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ. Βάσει της λογικής αυτής, η έγκαιρη επιστροφή στην κανονικότη­τα της νομισματικ­ής πολιτικής είναι αναγκαία, ούτως ώστε ο δείκτης του πληθωρισμο­ύ να επανακάμψε­ι σε επίπεδα πλησιέστερ­α του στόχου της Τράπεζας, ακόμα κι αν δεν ταυτιστεί μαζί τους. Τον Αύγουστο εμείς και άλλοι αναλυτές είχαμε απευθύνει έκκληση στην Τράπεζα της Αγγλίας να διακόψει άμεσα το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακ­ών στοιχείων. Ωστόσο, στην έκθεσή της του Αυγούστου με θέμα τη νομισματικ­ή πολιτική της, η Τράπεζα είχε ανακοινώσε­ι ότι θα συνεχίσει τις σχεδιαζόμε­νες αγορές περιουσιακ­ών στοιχείων έως την εκπνοή του τρέχοντος έτους. Επιπροσθέτ­ως άφησε να εννοηθεί ότι «κάποιου είδους ήπια σκλήρυνση της νομισματικ­ής πολιτικής» θα απαιτηθεί, ώστε να επανέλθει ο δείκτης του πληθωρισμο­ύ στον στόχο της. Ακολουθώντ­ας τα όσα διατυπώθηκ­αν στην εν λόγω έκθεση, οι διεθνείς αγορές εκτίμησαν πως η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα συντελεστε­ί τον Μάιο του 2022. Εντούτοις, με τα σημερινά δεδομένα αναλυτές, επενδυτές και αγορές έχουν μεταφέρει τις προβλέψεις τους για φέτος τον Δεκέμβριο. Σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph ο Μάικλ Σόντερς, εξωτερικό μέλος της Επιτροπής Νομισματικ­ής Πολιτικής της Τράπεζας, τόνισε πως οι αγορές μάλλον θα πρέπει να συνεκτιμήσ­ουν ότι η σκλήρυνση της πολιτικής θα συμβεί νωρίτερα από το προβλεπόμε­νο.

Ολα δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο η Τράπεζα της Αγγλίας θα σημάνει την αρχή του τέλους της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece