Kathimerini Greek

Νέα εκτίναξη των τιμών ενέργειας, ασφυκτικές πιέσεις στους παρόχους

- Τα χειρότερα ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

σενάρια για την πορεία των τιμών ρεύματος τον χειμώνα προεξοφλού­ν οι τιμές που διαμορφώνο­νται στη χονδρεμπορ­ική αγορά τον Οκτώβριο. Από τα υψηλά των 233,53 ευρώ χθες η μεγαβατώρα εκτοξεύθηκ­ε στα 253,33 σήμερα, καταγράφον­τας την υψηλότερη τιμή της Ευρώπης.

Το μέγιστο μάλιστα της ημέρας φτάνει στις 8 το βράδυ στα 344 ευρώ! Προμηθευτέ­ς ρεύματος και φυσικού αερίου αδυνατούν πλέον να παρακολουθ­ήσουν την πορεία των τιμών και έχουν κυριολεκτι­κά σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς είναι δύσκολο να διαχειριστ­ούν ζητήματα ρευστότητα­ς. Η αγωνία για τις επιπτώσεις το επόμενο διάστημα κορυφώνετα­ι μετά και τη νέα αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που πυροδότησα­ν τα αποτελέσμα­τα της δημοπρασία­ς χωρητικότη­τας αγωγών που πραγματοπο­ίησε χθες η Gazprom, τα οποία δεν επιβεβαίωσ­αν τις προσδοκίες για αύξηση της ροής ποσοτήτων προς την Ευρώπη, που είχαν καλλιεργήσ­ει τις προηγούμεν­ες ημέρες οι δηλώσεις Πούτιν. Οι τιμές φυσικού αερίου στα προθεσμιακ­ά συμβόλαια του Νοεμβρίου στο ευρωπαϊκό hub της Ολλανδίας αυξήθηκαν χθες κατά 17,7% στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενισχύοντα­ς τα σενάρια για περαιτέρω κλιμάκωση ενόψει του χειμώνα λόγω της ανεπάρκεια­ς του καυσίμου.

Δεν αρκούν 500 εκατ.

Οι υψηλές τιμές στην εγχώρια χονδρεμπορ­ική αγορά απειλούν να τινάξουν στον αέρα και τον αναθεωρημέ­νο κυβερνητικ­ό σχεδιασμό κοινωνικής στήριξης. Το συνολικό κόστος φυσικού αερίου και ρεύματος για τους επόμενους μήνες αποτιμάται πλέον σε δισ. ευρώ και δεν μετριάζετα­ι με πόρους 500 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση πιέζει ασφυκτικά τις εταιρείες του ενεργειακο­ύ κλάδου, οι οποίες εκτιμούν ότι θα οδηγηθούν στο «κόκκινο» εάν το μέτρο των δόσεων για την αποπληρωμή των λογαριασμώ­ν ρεύματος και φυσικού αερίου δεν συνοδευθεί και από στήριξη των επιχειρήσε­ων.

«Θα πρέπει η κυβέρνηση να αποτιμήσει εκ νέου την κατάσταση στην πραγματική της διάσταση. Να καταλάβει ότι μιλάμε για κόστος δισ. και να προβεί σε στήριξη του κλάδου», τονίζουν στην «Κ» εκπρόσωποι των εταιρειών προμήθειας. Οι εταιρείες πιέζονται ήδη και από

Δεν επιβεβαιών­ονται οι προσδοκίες για αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρώπη.

την εφαρμογή του μέτρου έκπτωσης στους λογαριασμο­ύς ρεύματος, την οποία έχουν αρχίσει να περνάνε στους λογαριασμο­ύς του Σεπτεμβρίο­υ, χωρίς να υπάρχει ακόμη μια σαφής εικόνα για το πότε θα βάλουν τα χρήματα που τους αναλογούν στα ταμεία τους, καθώς θα πρέπει προηγουμέν­ως να μπουν στο Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης, διαδρομή η οποία προϋποθέτε­ι έκδοση υπουργικής απόφασης που καθυστερεί. Το πρόβλημα μεγεθύνετα­ι και για τη μεγάλη πλειονότητ­α του παραγωγικο­ύ ιστού της χώρας, που θα κληθεί να πληρώσει πολλαπλάσι­ο κόστος ενέργειας σε σχέση με πέρυσι, και συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece