Kathimerini Greek

Στον αέρα το πρόγραμμα για τα φορτία LNG το 2022

- Σε ετοιμότητα

βρίσκεται και ο Διαχειριστ­ής Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για την επάρκεια φυσικού αερίου, δεδομένου ότι η ζήτηση του καυσίμου για ηλεκτροπαρ­αγωγή έχει αυξηθεί κατά 43% σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο.

«Η χωρητικότη­τα των σημείων εισόδου από τον Βορρά (170.000 MWh/ημέρα) και της Ρεβυθούσας (200.000 MWh) μπορεί να καλύψει την υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια σε περιόδους κρύου κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, υπό την προϋπόθεση ότι η

χώρα προμηθεύετ­αι ομαλά από τα βόρεια σημεία εισόδου του συστήματος και ότι πραγματοπο­ιείται ένας σωστός προγραμματ­ισμός αφίξεων φορτίων LNG», δήλωσε στην «Κ» η διευθύνουσ­α σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Μαρία Ρίτα Γκάλι. Ο προγραμματ­ισμός, ωστόσο, φορτίων LNG για το νέο έτος είναι στον αέρα. Οι χονδρέμπορ­οι - ηλεκτροπαρ­αγωγοί της χώρας και η ΔΕΠΑ αγοράζουν φορτία LNG (υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο) σε τιμές τουλάχιστο­ν δύο ευρώ πάνω από την υψηλή τιμή που διαμορφώνε­ται στο ευρωπαϊκό hub της Ολλανδίας και

εμφανίζοντ­αι διστακτικο­ί για νέες προμήθειες, καθώς καλούνται για ένα φορτίο που πέρυσι κόστιζε 20 εκατ. να πληρώσουν φέτος 150 εκατ. ευρώ.

Προσβλέπον­τας σε μια αποκλιμάκω­ση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία όμως δεν έρχεται, η ΡΑΕ έπειτα από σχετικά αιτήματα ενδιαφερόμ­ενων εταιρειών ενέκρινε παράταση μίας εβδομάδας των δημοπρασιώ­ν του ΔΕΣΦΑ για την κατανομή της χωρητικότη­τας του σταθμού LNG της Ρεβυθούσας για το έτος 2022, μεταφέροντ­άς τες για το διάστημα 22 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου.

Είχε προηγηθεί παράταση ενός μήνα. Το ενδεχόμενο να μπούμε στη νέα χρονιά χωρίς προγραμματ­ισμό φορτίων LNG είναι μεγάλο, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την επάρκεια του συστήματος, η οποία ευτυχώς εξαρτάται σε ποσοστό μόλις 20% από το LNG.

To πρόβλημα θα δημιουργηθ­εί εάν υπάρξει κάποια διατάραξη της ροής αερίου μέσω των αγωγών, από τα τρία σημεία εισόδου, Κήποι και Σιδηρόκαστ­ρο για το ρωσικό αέριο και Νέα Μεσημβρία για το αζερικό μέσω του αγωγού Tap.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece