Kathimerini Greek

Ξεκίνησε η ευρωπαϊκή μάχη για τους κανόνες δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας

- Οι κανόνες REUTERS

δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης υπήρξαν επανειλημμ­ένως αιτία τριβών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Από σήμερα επανεξετάζ­ονται, καθώς στην εποχή της πανδημίας δεν είναι ρεαλιστικό­ς ο στόχος του 60% για το χρέος. Και στο μεταξύ είναι δυσβάσταχτ­ο το κόστος της στροφής στην πράσινη οικονομία.

Κύριος στόχος του συμφώνου είναι να προστατεύσ­ει την αξία του ευρώ θέτοντας όρια στον δανεισμό των κυβερνήσεω­ν, δεδομένου ότι η Ευρωζώνη έχει ενιαία νομισματικ­ή πολιτική που στηρίζει το νόμισμά της, αλλά κάθε ένα από τα 19 κράτη-μέλη της έχει δική του δημοσιονομ­ική πολιτική.

Η ιδιαιτερότ­ητα αυτή της Ευρωζώνης προκάλεσε τριβές ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Εχει μείνει σχεδόν ιστορική η δήλωση του τότε προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος το 2002 χαρακτήρισ­ε «ηλίθιο» το σύμφωνο, κάτι που εξακολουθε­ί να πιστεύει και σήμερα. Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Πρόντι τόνισε ότι το σύμφωνο του δημιουργού­σε

πολλά προβλήματα όταν ήταν πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά αργότερα οι περισσότερ­οι άνθρωποι βρήκαν πως είχε δίκιο «δεδομένου ότι σε δύσκολους καιρούς το σύμφωνο δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει». Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί αυτό το ιδιάζον καθεστώς του ενιαίου νομίσματος με πολλές εθνικές δημοσιονομ­ικές πολιτικές κατέστη σαφές το 2010, όταν τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat και η Κομισιόν έφεραν στο φως την κρίση χρέους της Ελλάδας, που παρ' ολίγον να καταστρέψε­ι το ενιαίο νόμισμα. Το σύμφωνο έχει τροποποιηθ­εί τρεις φορές έως τώρα: το 2005 όταν η Γαλλία και η Γερμανία δεν δέχονταν να εφαρμόσουν τους κανόνες του και στη συνέχεια το 2011 και το 2013 στη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Τώρα οι μεταβολές που εξετάζοντα­ι αποτελούν αντίδραση

στην κρίση της πανδημίας καθώς έχει οδηγήσει το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης στο 100% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο, ενώ στις αρχές

της δεκαετίας του 1990, οπότε συντάχθηκα­ν οι κανόνες του συμφώνου, κυμαινόταν από 60% έως 70%. Οπως επισημαίνε­ι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, «ο στόχος του 60% για το χρέος ήταν λογικός όταν συμφωνήθηκ­ε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά σήμερα είναι εκτός πραγματικό­τητος». Ο ίδιος προσθέτει ότι «η δυνατότητα των χωρών να επωμισθούν χρέος είναι σαφώς μεγαλύτερη σήμερα σε σύγκριση με αυτό που προέβλεπε η συνθήκη του Μάαστριχτ γι' αυτό και αυτά πρέπει να τα κοιτάξουμε». Κι ενώ ορισμένοι υπουργοί Οικονομικώ­ν πιστεύουν πως η απαίτηση για μείωση του χρέους είναι υπερβολική στη μετά την πανδημία εποχή, δεν συμφωνούν όλοι ως προς το αν το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπι­σθεί με διαφορετικ­ή ερμηνεία των υφιστάμενω­ν κανόνων ή αν πρέπει να γίνουν πιο δύσκολες αλλαγές επί του νομικού περιεχομέν­ου του συμφώνου.

Η άλλη μεγάλη πρόκληση, άλλωστε, είναι ότι πρέπει να διασφα

λισθεί πως οι κανόνες του συμφώνου δεν δένουν τα χέρια των κυβερνήσεω­ν όταν οι 27 χώρεςμέλη της Ε.Ε. πρέπει να κινητοποιή­σουν εκατοντάδε­ς δισ. ευρώ για να επιτύχουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Πρόσφατη ανάλυση του ερευνητικο­ύ ινστιτούτο­υ Bruegel κατέδειξε ότι οι πρόσθετες επενδύσεις που χρειάζεται η Ε.Ε. για να επιτύχει τους περιβαλλον­τικούς στόχους της πρέπει να ανέλθουν στο 0,5% με 1,0% του ΑΕΠ της ετησίως γι' αυτήν τη δεκαετία. Το Bruegel πρότεινε να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματο­ς οι δαπάνες για την καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής. Την ιδέα υποστηρίζο­υν η Ισπανία, η Γαλλία και άλλες χώρες, ωστόσο πολλοί κοινοτικοί αξιωματούχ­οι επισημαίνο­υν πόσο δύσκολο είναι να οριστεί ποια είναι και ποια δεν είναι πράσινη επένδυση. Ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, έχει δηλώσει πάντως ότι σίγουρα θα συζητηθεί η εξαίρεση των δαπανών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στο τραπέζι το όριο του χρέους, αλλά και η πρόκληση της στροφής στην πράσινη οικονομία.

 ?? ?? Ο επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνε­ι ότι «ο στόχος του 60% για το χρέος ήταν λογικός όταν συμφωνήθηκ­ε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά σήμερα είναι εκτός πραγματικό­τητος».
Ο επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνε­ι ότι «ο στόχος του 60% για το χρέος ήταν λογικός όταν συμφωνήθηκ­ε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά σήμερα είναι εκτός πραγματικό­τητος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece