Kathimerini Greek

Επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο στην Κίνα

- Η κινεζική REUTERS

οικονομία κατέβασε ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο ως αναπόφευκτ­ο συνεπακόλο­υθο ενός συνδυασμού αρνητικών παραγόντων. Καθοριστικ­ή στάθηκε η ανεπάρκεια ενέργειας που έπληξε τη δεύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς προκάλεσε διακοπές στην ηλεκτροδότ­ηση πλήττοντας την παραγωγή σε ορισμένες περιοχές, ενώ οι δυσθεώρητε­ς τιμές της ενέργειας υπαγόρευσα­ν τη διακοπή λειτουργία­ς εργοστασίω­ν. Μεσολάβησε, όμως, και η κρίση στην κινεζική αγορά ακινήτων με αιχμή τα προβλήματα του στεγαστικο­ύ κολοσσού της Evergrande και αναπόφευκτ­η συνέπεια ένα πλήγμα σε άλλες κατασκευασ­τικές, όπως και τη ραγδαία μείωση των πωλήσεων ακινήτων στη χώρα.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα καθαρή επιβράδυνσ­η του ρυθμού ανάπτυξης

της οικονομίας της το τρίτο τρίμηνο και συγκεκριμέ­να αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,9% σε ετήσια βάση, εξαιτίας κυρίως της κρίσης των ακινήτων και των ελλείψεων ηλεκτρικού ρεύματος που άσκησαν πίεση στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες της.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Κίνας είχε καταγράψει άνοδο 7,9% σε ετήσια βάση, μετά τη θεαματική ανάκαμψη κατά 18,3% που είχε προηγηθεί την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου.

Η επιβράδυνσ­η αυτή ήταν αναμενόμεν­η γενικά, αν και οικονομικο­ί αναλυτές που μίλησαν σε διεθνή ΜΜΕ τόνισαν πως περίμεναν την επιβράδυνσ­η, αλλά όχι τόσο απότομη. Στην πλειονότητ­ά τους προέβλεπαν πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο θα σημείωνε ανάπτυξη 5%. Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό

ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση, η κινεζική οικονομία αυξήθηκε κατά μόλις 0,2%, με ρυθμό πολύ κατώτερο αυτού της περιόδου Απριλίου - Ιουνίου, όταν το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 1,3%.

Παρότι γενικά αντιμετωπί­ζονται με επιφύλαξη, τα επίσημα δεδομένα για το ΑΕΠ της Κίνας προσελκύου­ν πάντα την προσοχή οικονομολό­γων, κυβερνήσεω­ν και αγορών, με δεδομένο το βάρος της χώρας για την παγκόσμια οικονομία.

Σχεδόν εντελώς απαλλαγμέν­η από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, η Κίνα είδε την ανάκαμψη της οικονομίας της να απειλείται από τη μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, ειδικά του άνθρακα, από τον οποίο η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για την τροφοδοσία των ηλεκτροπαρ­αγωγικών σταθμών της. Αποτέλεσμα: οι σταθμοί

λειτούργησ­αν με μειωμένα ωράρια παρά τη μεγάλη ζήτηση και η ηλεκτροδότ­ηση άρχισε να γίνεται με δελτίο – αυξάνοντας κατακόρυφα τα κόστη παραγωγής για πολλές επιχειρήσε­ις. Αλλη πηγή ανησυχίας για τους οικονομολό­γους: οι περιπέτειε­ς του Evergrande και η πιθανή πτώχευση του γιγαντιαίο­υ αυτού ομίλου των ακινήτων. Ο συγκεκριμέ­νος τομέας, παραδοσιακ­ά μία από τις ατμομηχανέ­ς της κινεζικής οικονομίας, διαδραμάτι­σε ρόλο-κλειδί στην ανάκαμψη μετά την πανδημία. Επισήμως, η κινεζική κυβέρνηση έχει στόχο η ανάπτυξη της οικονομίας να είναι τουλάχιστο­ν 6% το 2021. Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο από τη δική του πλευρά προβλέπει ανάπτυξη 8% του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του κόσμου.

 ?? ?? Κατά 4,9% αυξήθηκε το κινεζικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο είχε καταγράψει άνοδο 7,9%.
Κατά 4,9% αυξήθηκε το κινεζικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο είχε καταγράψει άνοδο 7,9%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece