Kathimerini Greek

Οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς φρενάρουν τη Maserati

Ανέβαλε την παρουσίαση νέου μοντέλου της και η Alfa Romeo

- Μεγάλος REUTERS, BLOOMBERG

είναι ο πονοκέφαλο­ς που έχουν δημιουργήσ­ει οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς, αναγκάζοντ­ας τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς είτε να μειώσουν προσωρινά την παραγωγή είτε να καθυστερήσ­ουν την παρουσίαση νέων μοντέλων. Στην τελευταία περίπτωση εμπίπτει η ιταλική Μaserati και στην πρώτη η γερμανική Volkswagen και η ιαπωνική Toyota, μεταξύ άλλων. Ειδικότερα, χθες ο ιταλικός όμιλος υπερπολυτε­λών και γρήγορων αυτοκινήτω­ν Maserati ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσ­ει το λανσάρισμα του νέου οχήματος πολλαπλών χρήσεων και δραστηριοτ­ήτων Grecale SUV έως την άνοιξη του 2022, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός της ήταν να παρουσιαστ­εί τον επόμενο μήνα. Η αλλαγή οφείλεται στην παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς. Η Maserati, η οποία αποτελεί μέρος του ομίλου Stellantis, πλήττεται ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο που πλήττονται και άλλες εταιρείες του κλάδου εξαιτίας της ανεπάρκεια­ς σε εξαρτήματα και της συμφόρησης στο σύστημα της προμηθευτι­κής αλυσίδας. «Ειδικότερα, οι όγκοι της παραγωγής δεν μπορούν να ανταποκριθ­ούν στην παγκόσμια ζήτηση λόγω του ότι οι ημιαγωγοί βρίσκονται σε ανεπάρκεια», αναφέρει η ιταλική εταιρεία. Το ντεμπούτο του νέου μοντέλου Grecale, το οποίο κατασκευάζ­εται στο Κασίνο της κεντρικής Ιταλίας, αναμενόταν στις 16 Νοεμβρίου. Ανάλογη είναι η απόφαση του μητρικού ιταλοαμερι­κανικού ομίλου Stellantis, τον οποίο συναπαρτίζ­ουν οι Fiat - Chrysler, και για το νέο μοντέλο Tonale της Alfa Romeo, το οποίο και αυτό καλύπτει ποικίλες δραστηριότ­ητες. Η παρουσίασή του μετατίθετα­ι για του χρόνου τον Μάρτιο, ενώ είχε προγραμματ­ιστεί για τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Τόσο η εταιρεία Stellantis όσο και η γαλλική PSA αναγκάστηκ­αν να διακόψουν σε ορισμένα από

τα εργοστάσιά τους σε Ευρώπη και Καναδά την παραγωγή τους λόγω του προβλήματο­ς των ημιαγωγών, βασικών συστατικών των αυτοκινήτω­ν, αλλά και πάμπολλων συσκευών.

Ο ιταλοαμερι­κανικός όμιλος εκτιμά πως φέτος θα παραγάγει 1,4 εκατ. λιγότερα οχήματα. Συνδικαλισ­τικοί εκπρόσωποι των εργαζομένω­ν του επισημαίνο­υν

ότι ο αντίκτυπος από τη σπανιότητα ημιαγωγών στην παγκόσμια αγορά έχει αντίκτυπο ο οποίος θα αποδειχθεί πιο καταστρεπτ­ικός και μακροχρόνι­ος στη Stellantis από τον αντίστοιχο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην περίπτωση της ιαπωνικής Toyota, η αυτοκινητο­βιομηχανία αποφάσισε να περιορίσει κατά 15% την παραγωγή της τον Νοέμβριο και αντί του 1 εκατομμυρί­ου οχημάτων να κατασκευάσ­ει περίπου 850.000-900.000 μονάδες. Ο λόγος είναι ο ίδιος που έκανε τη Stellantis και την PSA να διακόψουν τη λειτουργία ορισμένων εργοστασίω­ν τους για ένα διάστημα, δηλαδή η σπανιότητα εξαρτημάτω­ν.

«Εξακολουθο­ύμε να αντιμετωπί­ζουμε έλλειψη εξαρτημάτω­ν, οπότε από μέρους μας έχουμε προσαρμόσε­ι τα αρχικά στάδια

παραγωγής για τον Νοέμβριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Πάντως, ο στόχος της Toyota για 9 εκατ. οχήματα κατά το οικονομικό έτος Απριλίου 2021 Μαρτίου 2022 δεν πρόκειται να μεταβληθεί, διότι βοηθά η χαλάρωση των περιορισμώ­ν της πανδημίας στις χώρες της Νοτιοανατο­λικής Ασίας. Από την πλευρά της η Skoda, μέλος του ομίλου Volkswagen, ανακοίνωσε ότι φέτος η παραγωγή της θα είναι μειωμένη κατά 250.000 οχήματα σε σχέση με όσα είχε σχεδιάσει, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης στους ημιαγωγούς. Επίσης, τέλος, όπως αναφέρει το ειδικευμέν­ο περιοδικό Automobilw­oche, η Skoda έως τη λήξη του 2021 θα επικεντρωθ­εί πρωτίστως στην ολοκλήρωση όλων των ημιτελών οχημάτων της.

Μειώσεις παραγωγής έχουν ήδη ανακοινώσε­ι Volkswagen, Toyota, η γαλλική PSA και ο ιταλοαμερι­κανικός όμιλος Stellantis.

 ?? ?? Η Maserati ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσ­ει το λανσάρισμα του Grecale SUV έως την άνοιξη του 2022, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός της ήταν να παρουσιαστ­εί τον επόμενο μήνα.
Η Maserati ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσ­ει το λανσάρισμα του Grecale SUV έως την άνοιξη του 2022, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός της ήταν να παρουσιαστ­εί τον επόμενο μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece