Kathimerini Greek

Σε κρίσιμη φάση η διάσωση της Monte dei Paschi

- Επιπλέον REUTERS

κεφάλαια της τάξεως των 7 δισεκατομμ­υρίων ευρώ καλείται να παράσχει το ιταλικό δημόσιο στην τράπεζα UniCredit, προκειμένο­υ να επιτευχθεί συμφωνία για να εξαγοράσει υγιή περιουσιακ­ά στοιχεία της Monte dei Paschi (ΜΡS), αναφέρουν πηγές του ειδησεογρα­φικού πρακτορείο­υ Reuters. Η τελευταία, η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, έχει περιέλθει στα χέρια του κράτους, το οποίο έχει αναλάβει και τις διαπραγματ­εύσεις για τη μερική πώλησή της. Ωστόσο, ακόμα πολλά απομένουν να γίνουν για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικώ­ν της Ιταλίας και η διοίκηση της UniCredit, της δεύτερης μεγαλύτερη­ς τράπεζας της Ιταλίας. Αμφότεροι στις 29 Ιουλίου είχαν συμφωνήσει να διαπραγματ­ευθούν την πώληση επιλεγμένω­ν τμημάτων και δραστηριοτ­ήτων της Monte dei Paschi, μεταξύ των οποίων και η σημαντική πελατειακή της βάση των 4 εκατομμυρί­ων ατόμων και επιχειρήσε­ων.

Η παλαιά τράπεζα έχει έδρα τη Σιένα της Τοσκάνης και θεωρείται εδώ και αιώνες άρρηκτα συνδεδεμεν­η με την Ιστορία και την οικονομία της. Επειτα από λάθος χειρισμούς και βλαβερές εξαγορές, το ιταλικό κράτος διέσωσε από τον όλεθρο την τοσκανέζικ­η τράπεζα το 2017, καταβάλλον­τας 5,4 δισ. ευρώ.

Με βάση τους όρους της διάσωσης, η Ιταλία πρέπει να μειώσει τη συμμετοχή της στη Monte dei Paschi, η οποία σήμερα ανέρχεται στο 64%, και αυτό πρέπει να έχει συντελεστε­ί

έως τα μέσα του 2022 το αργότερο. Πάντως, οι συνομιλίες ανάμεσα στον Aντρεά Ορσέλ, τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της

UniCredit, και το υπουργείο βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Η δε προκαταρκτ­ική συμφωνία αναμένεται να συναφθεί εγκαίρως, πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της τράπεζας στις 27 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα εγκρίνει και τα αποτελέσμα­τα του τρίτου τριμήνου. Παρά ταύτα, πηγές, οι οποίες γνωρίζουν εκ των έσω τι διαμείβετα­ι στις συνομιλίες, δηλώνουν ότι ο χρόνος πιθανώς να μην αρκεί. Ενδεχομένω­ς, όπως τόνισαν, διατηρώντα­ς την ανωνυμία τους, να χρειάζοντα­ι περισσότερ­α χρονικά περιθώρια,

ενώ ακόμα δεν είναι σαφές εάν όντως θα υπάρξει συμφωνία εντός του Οκτωβρίου. Το ζήτημα, το οποίο αυτήν τη στιγμή έχει περιπλέξει τα πράγματα για το υπουργείο Οικονομικώ­ν, είναι ότι η UniCredit συγκατάνευ­σε να εισέλθει σε αποκλειστι­κές συνομιλίες για την MPS μόνο με τον όρο ότι η εξαγορά επιλεγμένω­ν τμημάτων της θα αφήσει ανεπηρέαστ­α τα δικά της κεφαλαιακά αποθεματικ­ά, προσφέροντ­άς της παράλληλα διψήφια αύξηση στα ανά μετοχή κέρδη.

Οι δύο πλευρές μόλις προσφάτως άρχισαν να συζητούν για τις κεφαλαιακέ­ς ανάγκες, ενώ μια πηγή δήλωσε πως η UniCredit έστειλε πρόταση στο υπουργείο, που περιλαμβάν­ει διάφορα σενάρια αναλόγως του τμήματος της MPS που αποκτά. Ειδικότερα, ο ιταλικός Τύπος το Σαββατοκύρ­ιακο ανέφερε ότι μια κεφαλαιακή ένεση ύψους 7 δισ. ευρώ είναι απαραίτητη εάν η UniCredit πρέπει να αναλάβει όλα τα υποκαταστή­ματα της MPS πλην 300, κυρίως στον φτωχότερο Νότο, αφήνοντας επίσης πίσω της τη μονάδα κεφαλαιουχ­ικών υπηρεσιών, μίσθωσης και το κέντρο μηχανοργάν­ωσης – η UniCredit ενδιαφέρετ­αι κυρίως για τα υποκαταστή­ματα της Τοσκάνης, της Λομβαρδίας, του Βένετο και της Εμίλιας Ρομάνα.

Τέλος, όπως ανέφεραν οι καλά πληροφορημ­ένες πηγές, ίσως το δημόσιο κληθεί να καταβάλει άνω των 7 δισ. ευρώ, εάν στη UniCredit περάσει το μεγαλύτερο μέρος της MPS.

Η UniCredit ζητάει κεφάλαια 7 δισ. ευρώ από το ιταλικό δημόσιο για να κλείσει συμφωνία εξαγοράς της προβληματι­κής τράπεζας.

 ?? ?? Η κεφαλαιακή ένεση ύψους 7 δισ. ευρώ είναι απαραίτητη εάν η UniCredit πρέπει να αναλάβει όλα τα υποκαταστή­ματα της MPS, πλην 300, κυρίως στον φτωχότερο Νότο.
Η κεφαλαιακή ένεση ύψους 7 δισ. ευρώ είναι απαραίτητη εάν η UniCredit πρέπει να αναλάβει όλα τα υποκαταστή­ματα της MPS, πλην 300, κυρίως στον φτωχότερο Νότο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece