Kathimerini Greek

Με μικρή πτώση 0,38% ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστή­ριο

Επιφυλακτι­κοί οι επενδυτές, κάτω από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Με απώλειες

έκλεισε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, παρά το θετικό άνοιγμα και τη σημαντική στήριξη του τραπεζικού δείκτη σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς, καθώς για άλλη μία φορά η προσέγγιση των 900 μονάδων αποτέλεσε αφορμή για μεταβλητότ­ητα, πιέσεις και ελεγχόμενε­ς ρευστοποιή­σεις.

Ολο και πιο έντονα αποδεικνύε­ται πως το να γράψει και πάλι «9» μπροστά ο Γενικός Δείκτης αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο θα χρειαστεί σημαντικού­ς εγχώριους καταλύτες, τη συμμετοχή του τζίρου, αλλά και το θετικό κλίμα στις διεθνές αγορές.

Χθες αυτές οι «προϋποθέσε­ις» δεν ήταν παρούσες καθώς η επιφυλακτι­κότητα κυριάρχησε στις ξένες αγορές, με τους επενδυτές να τηρούν και πάλι στάση αναμονής. Η άνοδος των πληθωριστι­κών προσδοκιών και η όλο και εντονότερη τιμολόγηση της αγοράς για αυξήσεις των επιτοκίων προσεχώς από τις μεγαλύτερε­ς κεντρικές τράπεζες στον κόσμο διατήρησαν τη νευρικότητ­α στα χρηματιστή­ρια και έστειλαν σε ισχυρό sell-off την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να αγγίζει το 0,96% και τα υψηλά πέντε μηνών.

Ετσι, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 891,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 67,91 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με πτώση 0,41% στις 2.154,82 μονάδες, ενώ οριακά κέρδη 0,09% σημείωσε η μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση, κλείνοντας στις 1.430,70 μονάδες.

Εκτός χρηματοοικ­ονομικού κλάδου, από τα blue chips μόνο πέντε τίτλοι έκλεισαν με κέρδη, με τα μεγαλύτερα να σημειώνει η ΔΕΗ στο +1,78% και να ακολουθούν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, ΟΛΠ και EXAE, ενώ πιέσεις άνω του 2% σημειώθηκα­ν σε Jumbo, Βιοχάλκο και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 574,21 μονάδες, με την Eurobank να κλείνει στο +1,86%, την Πειραιώς

στο +0,77%, την Alpha Bank στο +0,18% και την Εθνική στο -0,35%.

Οι περισσότερ­οι ψάχνουν τους λόγους για τους οποίους η αγορά έχει αυτή την υποτονική εικόνα ενώ έχουμε τα νέα εκείνα που μπορούν να της δώσουν ώθηση ανοδικά, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Σύμφωνα με τον ίδιο, πληθωρισμό­ς, έκρηξη τιμών σε ενέργεια, επιβράδυνσ­η ανάπτυξης, πιθανός περιορισμό­ς νομισματικ­ής χαλάρωσης είναι μερικές μόνον εξηγήσεις για τον λόγο που οι αγορές αλλά και το Χ.Α. έχουν αυτή την εικόνα. Από την άλλη, έχουμε την ελληνική πραγματικό­τητα, που ύστερα από μία 10ετία και περισσότερ­ο έχει όλες τις προϋποθέσε­ις για να αναπτυχθεί με αξιόλογους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Ηδη τα περισσότερ­α αποτελέσμα­τα των εταιρειών

που, άλλες σε μεγαλύτερο ρυθμό άλλες με καθυστέρησ­η, έχουν αρχίσει να δείχνουν ανοδική πορεία ύστερα από πολλά χρόνια. Το θέμα είναι οι προοπτικές που πλέον υπάρχουν για το κοντινό και μεσοπρόθεσ­μο μέλλον για την οικονομία και τις εταιρείες.

Σοβαρό δεδομένο, σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με πολλούς ξένους και εγχώριους επενδυτές να ετοιμάζοντ­αι να λάβουν θέση. Πάντα μια μεγάλη ΑΜΚ προβληματί­ζει μια αγορά βραχυπρόθε­σμα, μιας και τραβάει σημαντική ρευστότητα από το σύστημα. Η περίπτωση της ΔΕΗ, κατά τον κ. Ζαχαράκη, φαντάζει μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για τους περισσότερ­ους, αφού όταν ολοκληρωθο­ύν τα projects των ΑΠΕ της, θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη αξία.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς άγγιξε το 0,96% και τα υψηλά πέντε μηνών.

 ?? ?? Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με πτώση 0,41% στις 2.154,82 μονάδες, ενώ οριακά κέρδη 0,09% σημείωσε η μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση, κλείνοντας στις 1.430,70 μονάδες.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με πτώση 0,41% στις 2.154,82 μονάδες, ενώ οριακά κέρδη 0,09% σημείωσε η μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση, κλείνοντας στις 1.430,70 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece